Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Döms för förberedelse till mord, grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen.
Foto: Dreamstime

Avestabo får sju års fängelse för mordplaner

AVESTA. En man från Avesta har dömts till sju års fängelse efter att ha planerat att mörda en man i Borlänge i december förra året. Iförd balaklava greps han i en bil med ett vapen liggandes på passagerarsätet. Två andra män döms också för förberedelse till mord.

En man skulle mördas i Borlänge. Bakgrunden ska vara konflikten mellan de två nätverken Foxtrot och La liga.
Avestabon, som är i 20–30-årsåldern, anlitades tillsammans med två andra för att planera och utföra mordet i slutet av december förra året.

De tre gärningsmännen kände inte varandra sedan tidigare och ingen av dem kände heller det tilltänkta offret.
Utredningen har visat att mannen i Borlänge blev tilltänkt måltavla på grund av släktskap med en person i det ena kriminella nätverket.
Två av gärningsmännen anlände med tåg till Borlänge den 21 december förra året. Men polisen var underrättad om mordplanerna och hade männen under bevakning.
Dagen efter greps Avestabon i en bil i centrala Borlänge. Över huvudet hade han en balaklava och i en kartong på passagerarsätet låg en pistol, ammunition och magasin. Även de andra två männen greps i samband med detta.

Det beslagtagna vapnet visade sig vara en halvautomatisk tårgaspistol som modifierats till ett skarpt skjutvapen.
I förhör har mannen från Avesta uppgett att han fått uppgiften att ta ett föremål till Borlänge, men att han inte anade att det handlade om ett vapen med ammunition. Senare har han erkänt brott mot vapenlagen.
I övrigt nekar alla tre till brotten.

Avestabon döms till sju års fängelse för förberedelse till mord, grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen. Även mannen från Uppland döms till sju års fängelse för förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

Tonåringen från Södermanland döms till sluten ungdomsvård i ett år och sex månader för förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!