Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Nu har kommunfullmäktige beslutat att arrendera ut mark för etablering av en stor solcellspark i Horndal.
Foto: Pressbild

Avesta satsar på förnybar solenergi

AVESTA. I förra veckan beslutade Avesta kommuns kommunfullmäktige att arrendera ut mark för etablering av en stor solcellspark i Horndal. – Det är oerhört viktigt för Avesta kommun att bidra till att tillskapa fler energikällor, säger kommunalråd Blerta Krenzi (S) i ett pressmeddelande.

Solcellsparken i Horndal blir en av de största i Sverige och kommer att omfatta cirka 150 hektar. Vid full effekt så kommer parken att ge cirka 100 megawatt vilket blir ett mycket värdefullt tillskott av energi.
Avesta kommun kommer, enligt pressmeddelandet, att arrendera ut mark till Recap Energy och de kommer också att projektleda uppförandet av parken.
– Det är oerhört viktigt för Avesta kommun att bidra till att tillskapa fler energikällor och det är särskilt roligt att kunna bidra till etableringen av fossilfria energikällor. Avesta kommun har ett starkt och välmående näringsliv och fler energikällor skapar goda förutsättningar för Avestaborna, för det befintliga näringslivet att växa och för nya etableringar, säger Blerta Krenzi, kommunstyrelsens ordförande i Avesta kommun.

Kommunstyrelsesn ordförande Blerta Krenzi. Foto: Niclas Bergvall

Tobias Åsell, kommundirektör, säger så här:
– Det är en mycket viktig del i kommunens hållbarhetsarbete att på de sätt det är möjligt främja omställningen till fossilfria energislag och att en solcellspark är ett värdefullt steg i den riktningen.
Avesta kommun inventerar andra markområden för eventuella etableringar av ytterligare solcellsparker.

Recap Energy kommer att arrendera marken och även leda projektet med att bygga upp solcellsparken.
– För Recap Energy, som redan har en omfattande portfölj av gröna investeringar, innebär detta beslut en betydande milstolpe genom att landet får en av sina största solparker och samtidigt sätter Avesta på kartan för solenergi i Sverige, säger Marco Berggren, vd på Recap Energy, i ett pressmeddelande.
– Projektsamtalen har präglats av en stark ambition mellan parterna att industriellt vidareutveckla Avesta till en intressant plats för fler investeringar, betonar Christer Asplund, Senior Advisor på Recap Energy.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!