Avesta kommun får nya utbildningsplatser i automationsteknik och fastighetsteknik.
Foto: Dreamstime

Avesta får nya utbildningsplatser

AVESTA. YH-myndigheten har beviljat utbildningsaktören KYH Yrkeshögskola två nya utbildningar med totalt 16 studieplatser i Avesta för studier till att bli automationstekniker och fastighetstekniker. Utbildningarna kommer att bedrivas som fjärrundervisning där elever från flera orter deltar. Exempelvis från Gävle, Hudiksvall, Norrtälje och Östersund. I Avesta sker undervisningen på Servicepunkt Krylbo.

De studerande sitter i klassrum tillsammans på en ort medan läraren sänder undervisningen live, ett par dagar i veckan.
”Det blir ett bra utbyte mellan studiekollegorna på orten och en nära koppling till det lokala näringslivet, samtidigt som du får kontakt med både kurskamrater och företag över hela Sverige”, skriver Avesta kommun i ett pressmeddelande.

Utbildningarna startar i augusti 2024. De är på heltid, 400 YH-poäng och är två år långa, varav 20 veckor är lärande i arbete på företag i närområdet (LIA).
Utbildningarna är sökbara från början av februari fram till midsommar.
För att kunna ansöka till automationstekniker krävs vissa förkunskaper som gymnasieexamen eller motsvarande, samt matematik 2 eller mekatronik 1 eller praktisk ellära eller teknik 1.
Till utbildningen som fastighetstekniker krävs kunskaper i energiteknik 1 och matematik 2 eller praktisk ellära.

Vad gör en automationstekniker?

Som automationstekniker ansvarar du för att installera och konfigurera olika komponenter i automatiserade system, så som sensorer, motorer, robotar och annan utrustning i industriella och tekniska miljöer. Du arbetar med att programmera, underhålla, övervaka och felsöka via olika styr- och reglersystem för att skapa automatiserade system som kan utföra uppgifter med minimal mänsklig inblandning.

Vad gör en fastighetstekniker?

Som fastighetstekniker inom hållbar drift ansvarar du för att sköta och underhålla byggnaders tekniska system på ett miljövänligt och energieffektivt sätt. Du har tekniskt ansvar för styr- och reglerteknik, övervakningssystem samt driftoptimering. Det innebär daglig drift och underhåll av de tekniska symtomen i fastigheten såsom ventilation, värme, VA, kyla, och elsystem i syfte att minimera energiförbrukningen.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS