Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Avestas frisör Avesta Mohammadi har många järn i elden. I sin salong i centrum har han en kombinerad frisör- och tatueringssalong samt ett nyöppnat galleri.
Foto: Lisa Björklund

Avesta – en frisör med många talanger

AVESTA. Frisörsalongen La Petite på Myrgatan i Avesta har sedan 2017 drivits av en kille som heter Avesta. Alltså – samma namn som själva orten. – När jag kom till Sverige 2012 bodde jag först i Mariestad. Jag hade en vän som bodde i Avesta, han skattade åt att han bodde här eftersom jag också heter Avesta.

Till Avestas frisörsalong i Avesta kommer en blandning av kunder; såväl barn som vuxna och pensionärer.
– Det som är roligt är att jag gör allt, jag är familjefrisör.

Vad brukar kunderna vilja ha?
– Det är väldigt olika. Många tonåringar vill ha mittbena. Allt fler killar vill ha permanent. Och tjejerna gör slingor och lockar med plattång.

De flesta som besöker salongen är stammisar. Yngre tjejer och killar kommer ofta för att tatuera sig. Ibland, särskilt på sommaren, dyker det upp nytt folk från exempelvis Stockholm och Gävle.
– Avesta är litet, man känner de flesta här, säger Avesta och fortsätter:
– Det är många som känner sig hemma på La Petite. Jag har flera kunder sedan långt tillbaka. Det är kul att se deras utveckling från att de var barn till nu när de är tonåringar.

Många unga Avesta-bor tatuerar sig på La Petite.

Inne på La Petite är atmosfären varm och lite mystisk.
På en vägg har Avesta målat en tiger och en örn som svävar ovanför. En farao-liknande skulptur står på en hylla och på en annan vägg hänger en rustning samt något slags djurskinn.
– Jag är konstnär, jag älskar att skapa saker. Tigern har jag gjort i betong, det tog tre månader. Jag fyllde på med betong, spacklade och slipade. De är inte bara en målning, jag har byggt upp den för hand direkt på väggen.

Lokalen är en kombination av frisör- och tatuerings-salong – samt galleri. Avesta bejakar sin kreativitet. Att klippa frisyrer, tatuera och att måla tavlor är en bra kombination tycker han.
– Det är samma slags skapande. Jag vill fokusera mer på den konstnärliga utvecklingen och visa till världen vad jag kan.

Avesta Mohammadi upptäckte sent i livet att det var kul att måla. Nu tar han igen det i sin nystartade målarstudio.

Han bjuder på kaffe och berättar om sig själv. Avesta kommer från Iran och där är hans namn vanligt. I Iran har namnet sitt ursprung i en helig bok som kallas Avesta och som innehåller texter från zoroastrianismen.
I Sverige är förnamnet Avesta desto mindre vanligt och ortsnamnet har ett annat ursprung.
Avesta Mohammadi berättar att han och hans sambo Nathalie är relativt nyblivna föräldrar till den drygt ett år gamla dottern Nalia. Han är själv 34 år gammal och det var först i 30-årsåldern som han upptäckte att han var bra på att rita.
– Jag skulle tatuera min rygg och kunde inte hitta nån bra bild på nätet. Då tog jag pennan och började rita själv. Jag märkte att det kändes ganska enkelt. Jag behövde bara titta på en bild och efterlikna. Numera tittar jag inte så mycket på bilder, jag går oftast på känsla.

På hemsidan ”artbyavestamoha.com” visar Avesta sina bilder.

När Avesta märkte att han var bra på att teckna beställde han en tatueringsmaskin. Han kontaktade några av sina stamkunder och gjorde tatueringar på dem.
– Det gick bra. Folk såg tatueringarna på Instagram och sen kom de hit. Nu gör jag stora tatueringar på armar och hela kroppstatueringar.

Nyligen gjorde Avesta också plats för en studio i lokalen. Den använder han både som ateljé och galleri.
– Det känns viktigt för mig att vara kreativ. Jag vill göra så många tavlor som möjligt och bli bättre och bättre. Jag sitter inte i soffan och tittar på tv. Jag blir trött om jag ligger på soffan – men inte om jag jobbar, avslutar han.

Det här är Avesta Mohammadi
Ålder: 34 år.
Bor: I Karlbo.
Familj: Sambon Nathalie och dotter, Nalia, 17 månader gammal.
Ser på tv: Mycket actionfilmer och spännande serier på Netflix.
Senast sedda film: Sniper.
Intressen: Tittar på bodybuildingtävlingar, ser på film och målar.
Utbildning. Utbildad på Frisörcentrum i Falun mellan 2015 och 2018.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!