Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
SM-deltagare, från vänster: Mats Fransson, Tony Larsson, Marcus Kågas, Sara Löfgren, Andreas Sundstedt och Kenneth Lilja. Saknas på bilden gör Matilda Persdahl och Tommie Eriksson.
Foto: Privat

Åtta Avestaspelare ska vara med på SM i pickleball

AVESTA. I augusti i fjol var Avestas pickleballspelare till Kalmar och spelade svenska mästerskapen. Nu är det dags igen och den här gången i Borås. – Vi är åtta spelare och visst finns det förhoppningar om medalj, säger Mats Fransson i Avestakorpen.

I skuggan av padelsporten har pickleball kommit till Sverige. En sport som har en del likheter med padel. Sporten startade i USA för 58 år sedan, 1965.
För sex år sedan, 2017, tog Gunnar Svalander sporten till Sverige och han startade även Svenska Pickleballförbundet samma år. Två år senare spelades det första svenska mästerskapen.
Avestakorpen började spelare för drygt tre år sedan i Domarhagens sporthall och en kärna med spelare har nött på ganska bra.
Men det är svårt att nå ungdomarna.
– Ja, när vi hade aktiviteter under sportlovet kom det bara sex som ville prova på, berättar Mats Fransson.

En förhoppning finns om bättring för en sport som är riktigt stor i USA.
– Där är det många som spelar och det är många tävlingar. USA är det ledande landet i pickleball och det är nog svårt för oss här i Sverige att förstå hur stor den är.
I Sverige då? Sporten har funnits sedan 2017 och på flera orter är den riktigt stor.

Avestakorpen beger sig till Borås med åtta spelare, att jämföra med förra årets SM. Då var de sex från klubben.
– Det är glädjande att vi ska med två spelare i damsingel, påpekar Fransson.
Det är Sara Löfgren och Matilda Persdahls. Duon ska också spela damdubbeln och även mixed. Då spelar Sara med Tommie Eriksson och Matilda med Andreas Sundstedt.
Tommie och Andreas ska även spela singel, då i 30+ respektive 40+.
– Det var även meningen att Tony Larsson skulle spela singel, men klasserna var fulla.

SM inleds på fredagen med singel och på lördagen väntar mixed.
Mästerskapen avslutas på söndagen med herr- och damdubbel.
Förutom Sara Löfgren och Matilda Persdahls ska Mats Fransson och Tommie Eriksson samt Markus Kågas spelas 30+-klassen. Även Tony Larsson och Kenneth Lilja är anmälda, i 40+-klassen.
– Sara och Matilda började spela i höstas. Nyligen var de och tävlade i Gävle och då vann Sara klassen och Matilda blev trea.

Kan det bli någon medalj?
– Chansen finns. Andreas Sundstedt tog ett brons i sin klass senast, men det är nog lite tuffare nu när de slagit ihop en del klasser, säger Mats Fransson.
I höstas genomförde Avestakorpen en deltävling i Gävle-Dala Touren och det blev lyckat.
– Vi fick blodad tand då, det kan bli fler tävlingar i höst.

Är säsongen över efter SM?
– Det finns en hel del tävlingar och vi kommer att fortsätta att träna. Vi hoppas också att vi kan spela i sportparken i sommar och att de kritas upp en plan på hardcorebanan. Det var på gång i fjol men blev aldrig av, säger Mats Fransson.
Till sist. Namnet pickleball? Det sägs att hunden i familjen som grundade sporten hette Pickles och som sprang och hämtade bollen.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!