Säters volleyboll
Säters IF Volleyboll har flera seniorlag i spel och herrarna brukar kunna vara uppemot 25 stycken på träningarna. Dessutom är återväxten god, både bland killarna och tjejerna. “Vi har en fin grundtrygghet i hela föreningen”, säger mångårige ordföranden Per Eriksson (liggande) som även är spelande tränare och varit engagerad i klubben i över 40 år.
Foto: Privat

Återväxten är god i volleybollklubben: “De äldre sprider glädje och energi”

SÄTER. Säters IF Volleyboll ångar på, med flera seniorlag i spel. Dessutom är återväxten god, både bland killarna och tjejerna. “Vi har en fin grundtrygghet i hela föreningen”, säger mångårige ordföranden Per Eriksson som även är spelande tränare och varit engagerad i klubben i över 40 år.

När Lokalt i slår en signal till “Mr Säter Volleyboll” – Per Eriksson återstår det ett par matcher av säsongen.
– Laget i division 1 har fem matcher kvar, vi avslutar säsongen den 23 mars. Säsongen har varit bra, vi har spelat in ett gäng nya killar i laget. Stommen är rutinerad och vi har en väldigt bred trupp. Just nu ligger vi fyra i tabellen och vi kan avancera någon placering eftersom tvåan och trean har spelat fler matcher än oss, säger Per Eriksson.

Säters volleyboll
“Framtiden”: Twan Brilman, Alfredo Hosseini, Gedoen Maluko, Mille Sahlberg Linder, Love Sahlberg Linder och Gabriel Roxström. Foto: Privat

Resorna är “hanterbara”, enligt ordföranden, med två undantag.
– Bortamatcherna mot Stöcke från Umeå och Jomala på Åland sticker ut. Visst är det lite speciellt att åka färja till en bortamatch. I övrigt har vi lag från Stockholm, Uppsala och Västerås, säger Per Eriksson.

Det andra herrlaget spelar i division 3 och ligger i skrivande stund trea i tabellen med blott en match kvar.
– De har också gjort det bra. Att vi har två lag innebär att alla spelare får spela matcher. Sedan tränar vi tillsammans och utvecklar varandra. Det ser bra ut, vi har en bra blandning av rutinerade spelare och yngre spelare. De rutinerade sprider sin kunskap till de yngre, säger Per Eriksson.

Säters volleyboll
“Nutiden”: Kristoffer Toresson, Jakob Rintamäki, Victor Wagnborg, Joel Wiliow och Marcus Berg. Foto: Privat

Han lyfter fram Avestabon Staffan Sahlberg som ett gott exempel.
– Staffan var med och spelade med oss i elitserien redan 2007. Han har varit både landslagsspelare och utlandsproffs och håller fortfarande hög klass. Dessutom har han fått med sönerna Love och Mille i laget, de ingår i det yngsta gardet. Jag och Staffan hjälps åt med träningarna, säger Per Eriksson.

Säters volleyboll
“Dåtiden/Forntiden”: Johan Malmsten, Staffan Sahlberg, Per Eriksson (i kungatronen som sig bör, Per spelade volleyboll första gången redan 1977), Magnus Eriksson och Jocke Saxe. Foto: Privat

Glädje är ett ord som återkommer under samtalet. Per kan inte nog betona hur viktigt det är att spelarna har kul tillsammans.
– Det är så fantastiskt kul att se när de äldre spelarna kommer och tycker att det är så kul att spela. De sprider glädje och energi som smittar av sig på de yngre. Sedan är många småbarnsföräldrar och ibland krockar livspusslet för dem. Då är det bra att vi har en bred trupp som vi kan fylla på ifrån, säger Per Eriksson.

Hur ser det ut på damsidan?
– De ligger tvåa i division 3. Målsättningen för dem är att gå upp i division 2 och de har chansen att vinna serien. De har också många unga spelare.

Säters volleyboll
Glada miner på ett av Säters Volleybolls träningspass. “Det är så fantastiskt kul att se när de äldre spelarna kommer och tycker att det är så kul att spela. De sprider glädje och energi som smittar av sig på de yngre”, säger Per Eriksson (tvåa från vänster). Foto: Privat

Är många av spelarna på herrsidan från Säter?
– Ja, stommen är från Säter. Sedan är det några killar som har flyttat till andra orter men kommer “hem” och tränar och spelar med oss. Vi har även ett gäng från Avesta, Staffan brukar ha full bil till träningarna. Det är jättekul att se.

Hur länge har du själv varit aktiv?
– I drygt 40 år nu. Jag höll på med alla möjliga sporter när jag var ung, fotboll, ishockey, tennis, badminton och så volleyboll. Sedan var det dags att välja en sport att satsa på och då blev det volleybollen. Jag kom in i ett läge där flera spelare hade lagt av och det tog bara något år innan jag var ledare. Sedan har det fortsatt., jag har varit ledare på något sätt hela tiden men inte varit huvudtränare alla säsonger.

Säters volleyboll
Per Eriksson är spelande tränare. “Min roll är spelfördelare, jag är passare som ser till att de andra får bra anfallslägen”, säger Per som i mitten av bilden precis har lagt upp bollen fint för en smash. Foto: Privat

Och du är väl med och spelar fortfarande?
– Jodå, det händer att jag hoppar in och spelar lite. Jag försöker hålla mig i någorlunda form. Min roll är spelfördelare, jag är passare som ser till att de andra får bra anfallslägen.

Säters volleyboll
Taktiksnack under ett träningspass i Skönvikshallen. Foto: Privat

Säsongerna 2007-08 samt 2019 spelade Säter i elitserien.
– Och vi åkte inte ur serien av sportsliga skäl utan begärde ner oss själva eftersom det kostade för mycket att spela i högsta serien. Vi har varit ett topplag i division ett de flesta åren. Det ser bra ut på ungdomssidan, både på kill- och tjejsidan. Vi ska snart i väg och spela kvar till U18-SM med killarna. Återväxten i klubben är god, säger Per Eriksson.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,318328"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS