Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
“Jag har alltid tyckt om det kreativa, att få skapa något med egna händer. Sömnad är min väg framåt i detta”, berättar Åsa Wärnberg som inom kort begår premiär för ny butik på klassisk mark i Falu centrum.
Foto: Sonny Jonasson

Åsa tar klivet – blåser nytt liv i klassisk butik

FALUN. Faluns småföretagarflora får nu ett entusiastiskt nyförvärv. Som ny ägare till butik med nytt namn ser Åsa Wärnberg fram emot ett helhjärtat åtagande på Trotzgatan. Premiäröppningen av Syboden i Falun är blott två veckor bort. – Jag var lite ängslig i början, men nu känns det helt rätt att våga ta steget med egen butik, säger en förväntansfull entreprenör.

I mer än fyra decennier drev Jörgen Eriksson Husqvarna Sybutik i den centralt belägna butiken.
En slitstark epok där service av symaskiner var ett framträdande verksamhetsområde.
I våras, till följd av sjukdom och pension, plockade Eriksson ned skylten för en lokalt omhuldad konstant.
Åsa Wärnbergs insikt att en skräddarsydd företagarsaga närmade sig slutklämmen föder då en extra dos mod och framåtanda.
– Det var faktiskt när jag såg annonsen i just Lokalt i, om sybutikens utförsäljning, som jag förstod att en plats jag tycker mycket om höll på att gå förlorad.
– Kände instinktivt att “nej, den här butiken får bara inte försvinna”. Jag ringde och hörde mig för om kanske jag kunde få ta över den i stället, och på den vägen är det.

Vid ett tidigare tillfälle besökte Åsa sybutiken och kollade möjligheten för eventuell lärlingsplats.
Där och då blev detta ej aktuellt, men ansatsen åskådliggör ytterligare nyanser av Wärnbergs passion för yrket.
Hon redogör för den givande dialog hon haft med tidigare ägaren från att det hela sattes i rullning.
–Ja, det har varit en jättefin kontakt och det har stärkt mig i känslan att det här är helt rätt sak att göra.
– Första natten efter att jag hörde av mig till dem och visade intresse för butiken så kände jag ändå viss ängslan. Men jag har upplevt fint stöd, och även min man Per har pushat mig i positiv riktning. Ganska snabbt landade jag i känslan att en möjlighet som denna kanske bara dyker upp en gång. Sedan dess är det full fart med ett leende på läpparna, säger en laddad Åsa Wärnberg.

Åsa Wärnberg sätter nu sista touchen på färg, form och förberedelser inför nära förestående butiksöppning. Foto: Sonny Jonasson

Trygg i tanken att detta är hennes kall – och med utbildning inom bland annat sömnad och mönsterkonstruktion – ser hon nu fram emot den 16 september.
Då lyfter hon på ridån till Syboden i Falun.
Den färggranna fortsättningen för en anrik rörelse skriver nu förordet till nästa kapitel nära symaskiner, nål, tråd och ett universum av tillbehör på temat.
– Hittills känns det som att jag liksom leker butik, skrattar Åsa om dagslägets förberedelser inför skarpt läge.
Hon fortsätter:
– Jag har alltid tyckt om det kreativa, att få skapa något med egna händer. Sömnad är min väg framåt i detta. Jag har bland annat sytt klänningar till mig själv samt kläder till mina egna barn och vänners barn.

Som vän av kulörer har hon satt bjärt prägel på butiksinredningen.
– Hade en kortare period då jag tappade intresset för rosa, men annars är den långtida favorit. Och jag gillar färger överlag. Har försökt skapa en mysig känsla här inne, och har behållit flera av föremålen ur den tidigare inredningen som är väldigt fina, upplyser hon.
Planen är att inledningsvis hålla öppet måndag, tisdag och onsdag med viss möjlighet till “jour” vid specifika kundönskemål övriga dagar.
– Ambitionen är att här ska finnas det mesta man kan behöva inom sömnad. Att man inte ska behöva beställa på nätet utan i stället hitta det här hemma i staden.
– Jörgen har berättat att det så gott som varje dag kommer in folk med frågor om exempelvis specifika kardborreband och dylikt. Jag vill finnas till för både gamla och nya kunder.

“Det känns ärofyllt att få sätta min egen lilla prägel på en klassisk butik som denna”, säger Åsa Wärnberg.

När nu själva startskottet för syboden gör sig redo att ljuda över nejderna begår Åsa fix och trix med lite av varje.
Detaljer i utbud och maskineri ges uppmärksamhet för att få bra schvung i ett framtidsriktat avstamp.
– Delar av det här är lite av en ny värld att lära sig. Beställningsrutiner, bokföring, kassaapparat. Men det är roligt, och roligt hade även mina barn när de var här och hjälpte mig med trådrullar och prismärkning, skrattar Åsa hjärtligt.

Till en början sköter hon ruljangsen för egen maskin.
– Ja, jag börjar själv och sedan får jag se hur länge det håller eller om det blir aktuellt med någon form av förstärkning.
– Skulle det bli vabbtider så får jag väl sätta en lapp på dörren och även upplysa kunderna via butikens sociala medier, ler hon i riktning mot familjelivets hjärtenära position i vardagspusslet.

Med såväl optimism som yrkesglädje i bränsletanken räknar hon nu dagarna tills att Trotzgatan 2 ånyo hälsar Falubor välkomna in i en genuin hantverksboning.
– Det känns spännande och ärofyllt att få ge fortsatt liv och sätta min egen lilla prägel på en klassisk butik som denna, framhåller Åsa Wärnberg.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!