Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Pris tas emot på scen.
“Vi är imponerade över kvaliteten på årets bidrag och ser fram emot att följa vinnarnas fortsatta resa, säger Jacob Ode, Dalarna Science Park”. På bilden syns pristagarna Arian Edrissi, Filip Ireblad och Linn Karlsson.
Foto: Sonny Jonasson

Årets bästa uppfinningar har korats

SMEDJEBACKEN. Nu har vinnarna i “Dalarna Innovation Days Challenge 2023” utsetts. En av pristagarna heter Linn Karlsson och är från Smedjebacken.

Hon får tredje pris för sin idé att utveckla en app som är till hjälp vid bostadsanpassning och andra åtgärder som minskar risken för att äldre skadar sig i hemmet.
– Det är fantastiskt roligt att juryn tror på min idé och nu blir det spännande att se vart det här leder. Att kunna förverkliga min idé skulle vara otroligt roligt, säger Linn Karlsson.

I år kunde de tävlande även välja att ställa upp i en bonustävling med fokus på smart teknik som kan öka tryggheten för äldre i hemmet. Den tävlingen vanns av Linn Karlsson.
– Jag hoppas att appen ska bidra till att välfärdsteknik sätts in i tid så att äldre kan fortsätta leva sina liv så som de själva önskar, så länge som möjligt, säger Linn, glad över de dubbla priserna.

Pristagaren Linn Karlsson från Smedjebacken.
Pristagaren Linn Karlsson från Smedjebacken. Foto: Sonny Jonasson

Dalarna Innovation Days Challenge är en idétävling som arrangeras av Dalarna Science Park i samarbete med bland andra Högskolan Dalarna och Byggdialog Dalarna. Syftet med tävlingen är att hitta innovativa idéer som kan förbättra bostads- och byggprocesser och göra dem mer hållbara och hälsosamma.
Tävlingens andrapristagare i år var Borlängebon Filip Ireblad. Hans idé går ut på att använda svampar som fasadmaterial på byggnader.
– Min vision är att svampfasaden klär många byggnader i framtiden. Svampar bidrar till biologisk mångfald, fångar upp koldioxid och renar även luften. Utmaningen ligger i att hitta rätt svamparter, säger Filip.

Förstapriset gick till Arian Edrissi från Orsa. Han har utvecklat en idé om en energigemenskap, baserad på en kombination av solceller, pyrolysteknik och biobränsle. Genom att bygga ett separat system kan det fortsätta ge el och värme i en krissituation där andra energisystem slås ut.
– Jag tror att allt fler vill ta makten över den egna energiproduktionen. Både för klimatets och för ekonomins skull. I dagsläget är solceller den vanligaste vägen, men det är inte tillräckligt för att lösa energiproblemet. Alla har dessutom inte råd eller möjlighet att installera solceller, konstaterar Arian.

Juryn har värderat tävlingsbidragen utifrån kriterier som innovationshöjd, hållbarhet och skalbarhet.

Juryns motivering av Linn Karlssons bidrag:

Priset går till en innovativ idé som kan göra skillnad när det gäller trygghet och säkerhet i hemmet för äldre personer. På ett nyskapande sätt kombineras erfarenhetsbaserad kunskap med modern teknik med målet att göra det skadeförebyggande arbetet mer tillgängligt. Vi tror att idén har goda möjligheter att förverkligas och har hög potential att nå många användare bland äldre personer liksom deras närstående och vårdgivare.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS