Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Johan Ahlbäck målade arbetets slit och mödor förr i tiden.
Foto: Dalarnas museum

Arbetarklassen lyfts fram på Dalarnas museum

FALUN/SMEDJEBACKEN. Utställning med Johan Ahlbäcks verk visas tillsammans med vandringsutställning, som turnerat runt i Sverige. – Det är oerhört roligt att Dalarnas museum gör en utställning med Johan Ahlbäck, då sprids han mer i hela länet, säger Carin Runeson, ordförande Johan Ahlbäckstiftelsen, Smedjebacken.

Efter att ha turnerat i stora delar av Sverige visas vandringsutställningen ”Vi som arbetar med våra kroppar” nu på Dalarnas museum.
Utställningen är skapad av Annica Carlsson Bergdahl tillsammans med fotograf Elisabeth Ohlson och handlar om villkor, klass och värdighet. Den visar människor som arbetar med sina kroppar, men som sällan syns och hörs i dagens medier, i nyhetsflöde, på museer eller i övriga gemensamma rum, enligt ett pressmeddelande från Dalarnas museum.
Annica Carlsson Bergdahl och Elisabeth Ohlson har intervjuat, fotograferat och filmat industriarbetare, butiksbiträden, undersköterskor, städare, restauranganställda och lagerarbetare för att skildra en del av dagens arbetarklass i utställningen.

Vandringsutställning visar en del av dagens arbetarklass. Foto: Elisabeth Ohlsson

På Dalarnas museum visas även ”Arbetets svarta hänsynslösa själ” med ett stort urval av målningar, teckningar och grafik av konstnären från Smedjebacken, Johan Ahlbäck (1895-1973). Verken finns i Dalarnas museums samlingar och skildrar kroppsarbete i olika industrimiljöer för 100 år sedan, men vars innehåll också tar oss till dagsaktuella, mörkare ämnen så som arbetsmiljö för den som kroppsarbetar och arbetsolyckor.
Johan Ahlbäck har blivit kallad ”arbetets målare” och han har själv uttryckt att han ville måla ”arbetets svarta hänsynslösa själ”, inget konstgjort eller tillagt utan endast som det var, ”inte vackert men omutligt sant”.
Han tecknade, målade och etsade arbetets slit och mödor som ingen annan och under fem decennier skapade han tusentals bilder från Bergslagen industrier, skriver man i pressmeddelandet.

Carin Runeson tänker besöka Dalarnas museum för att se utställningarna.
– Det ska bli intressant, utställningarna passar tillsammans. Johan Ahlbäck visar hur tungt och tufft arbetet kunde vara, men det kan också jämföras med hur arbetsförhållandena ser ut i dag, med situationer som lämnar en hel del övrigt att önska.
Utställningarna visas fram till den 14 april 2024.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS