Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Bela Hodood spelade en blandning av svensk folkmusik och traditionella sånger från mellanöstern.
Foto: Tharos Gröning

Arabisk och svensk musik blandades på Verket i Avesta

AVESTA. Årets sista spelning i Avesta kulturscens världsmusiksatsning spelades på Verket/Avesta art på lördagskvällen. Det var den nybildade gruppen Bela Hodood som spelade sin blandning av svensk folkmusik och mellanösterns toner. – Det var Jonas Nilsson som ville att vi skulle spela. Så man skulle kunna säga att han skapat vår grupp, säger Josefina Paulsson, som spelar nyckelharpa.

I september spelades höstens första konsert på verket. Det var Ragnhild Furebotten och Roger Tallroth som spelade sin egen tolkning av folkmusik från Sverige. Och i oktober spelade gruppen Quilty irländsk folkmusik.
Det har dykt upp runt hundra personer på spelningarna och många kände nog igen Quilty som spelat på verket tidigare.
Bela Hodood är skapat bara för denna konserten och när bandet ställde sig på scenen hade de bara repat ett par gånger.
– Detta är starten på någonting. Vi får se vad framtiden kommer med. Det är jätteroligt att spela en sådan mix av musik, säger Josefina Paulsson.

Södra Dalarnas varldsmusikstorband var förband till Bela Hodood och bjöd på ett par låtar med irländskt ursprung. Foto: Tharos Gröning

Josefina spelar tillsammans med Tarek Hamoud som spelar oud och Mohammad Al Surrieh som sjunger och spelar tvärflöjt.
Tarek och Mohammad är från Syrien och kom hit för cirka sju år sedan. Båda är välutbildade musiker som spelat med symfoniorkestrar runt om i världen.
Josefina är även hon en världsmusiker som spelat runt om i Europa och hon är även utsedd till riksspelman av Zorn-juryn.

Josefina Paulsson och Tarek Hammoud hade planer på att spela ihop. Detta blev verklighet när Jonas Nilsson från Avesta kulturscen ville höra dem i kulturscenens världsmusiksatsning. Foto: Tharos Gröning

Världsmusik är en genre som dök upp på 60-talet som ett medel för att föra människor samman. Tanken var att sprida musik och sånger över världen för att öka förståelsen för olika kulturer.
Den som uppfann genren var professor Robert E Brown i Kalifornien och hans tankesätt lever kvar i “Worldmusic” som är en av de mest populära grenarna av folkmusik idag. Även moderna band och musiker har anammat tanken att bland in olika typer av musikkultur i sina låtar. En av de mest populära hårdrocksbanden, The HU, från Mongoliet blandar in traditionell strupsång och mongoliska instrument i sin musik.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!