Alex Lindé är fjärde generationen som driver ur- och guldbutik – på samma gata som hans morfarsfar grundade den för 120 år sedan.
Foto: Karin Diffner

Anrikt familjeföretag fyller 120 år

BORLÄNGE. 1903 kom Gotlieb Lindé som var utbildad urmakare, optiker och guldsmed till Borlänge för att öppna eget. Det var starten på det familjeföretag som nu firar 120 år. – Det måste vara ett av de äldsta familjeföretagen i Borlänge och kanske i hela Dalarna, säger Alex Lindé som nu driver företaget i fjärde generationen.
Gotlieb Lindé kom till Borlänge 1903 och grundade det familjeföretag som nu tagits över av fjärde generationen.
Gotlieb Lindé kom till Borlänge 1903 och grundade det familjeföretag som nu tagits över av fjärde generationen. Foto: Privat

Gotlieb Lindé valde att flytta från Arboga för att ta över ett företag i Borlänge. Det blev G Lindés urmakeri och guldsmedsaffär i hörnet av Målaregatan och Sveagatan. Han fick flera barn varav tre söner som utbildade sig till varsitt av faderns yrke.
– En fick bli urmakare, en optiker och en guldsmed, berättar barnbarnsbarnet Alex Lindé.
På den tiden fanns i stan tre olika Lindébutiker som de tre sönerna Nils, Torsten och Rolf drev var och en för sig. Urmakeriet låg i samma hörn som Gotliebs verksamhet, i Lindéhuset, guldsmeden på Stationsgatan och optikern vid Sveatorget.
– Det var min morfar Nils som var urmakare.

I 92 år låg företaget i hörnet av Målaregatan och Sveagatan. Här syns butiksägaren Gotlieb Lindé själv till höger på bilden.
I 92 år låg företaget i hörnet av Målaregatan och Sveagatan. Här syns butiksägaren Gotlieb Lindé själv till höger på bilden. Foto: Privat

Så småningom slogs de tre grenarna ihop och Nils drev verksamheten själv i många år. 1995 förstördes Lindéhuset i en våldsam brand. Alex var tio år då och bodde i Göteborg, men han har tydliga minnen av hur han och mamma Marie kom upp till Borlänge för att hjälpa till.
– Det var en jättehemsk händelse och krävde mycket jobb, men som jag minns det var alla eniga om att det här skulle de ta tag i och få igång butiken igen.
2001 gick Nils Lindé bort och en av de sex döttrarna, Marie, tog över. Alex som då var 17 år stannade i Göteborg och studerade. Några år senare flyttade han till Borlänge, hjälpte till i butiken ett tag men provade också på några andra jobb.

Några klockor finns kvar sedan morfar Nils Lindés tid.
Några klockor finns kvar sedan morfar Nils Lindés tid. Foto: Karin Diffner

För fyra år sedan var tiden mogen för Alex att börja i firman på riktigt.
– Det har aldrig varit något tvång utan jag gör det för att jag vill. När jag vaknar tycker jag det ska bli kul att åka till jobbet.
Vad är det som är kul?
– De personliga mötena, att kunna hjälpa folk hitta rätt saker och så gillar jag tekniken i klockorna.
Sedan han började arbeta i företaget har Alex också förstått vilken historia det bär med sig och som även kunderna relaterar till.
– Vi ärver många kunder. De berättar om hur deras föräldrar köpt sina förlovningsringar här eller hur morfar hjälpte dem med någonting för länge sedan.
I dag ligger butiken på samma gata men i andra änden av kvarteret, i Handelns hus, cirka 50 meter från där den en gång startade.
– Det är häftigt att vi får vara i ett av stans äldsta hus som nästan är från samma era som företaget.

1995 förstördes Lindéhuset i en våldsam brand. I dag har ett nytt hus byggts på platsen och här ligger nu Hermans Bistro.
1995 förstördes Lindéhuset i en våldsam brand. I dag har ett nytt hus byggts på platsen och här ligger nu Hermans Bistro. Foto: Privat

Även om mamma Marie fortfarande äger butiken så är det numera Alex som sköter den dagliga driften tillsammans med sin sambo Sofie Jansson. Hon är från Romme och har tidigare jobbat i stall.
– Så det är stor skillnad, men det här är jättekul. Ingen dag är den andra lik, säger Sofie.
Hur är det att både jobba och bo ihop?
– Det funkar bra, men det är viktigt att inte blanda ihop jobb och det privata.
Till sin hjälp har Alex och Sofie några timanställda samt Marie som hoppar in då och då.
– Och vi tar in både urmakare och guldsmed på uppdrag.

Vägguret är nästan lika gammalt som företaget och inte till salu även om det finns många spekulanter, enligt Alex Lindé.
Vägguret är nästan lika gammalt som företaget och inte till salu även om det finns många spekulanter, enligt Alex Lindé. Foto: Karin Diffner

Alex tycker tvärtemot många andra att kunderna i centrum ökar och säger att företaget går bra. Ett bevis på det är att företaget i fjol tilldelades UC platina vilket symboliserar hög kreditvärdighet.
– Det är bara en ytterst liten procent av alla företag som får det.
Under den tid som paret arbetat i butiken har de sett en tydlig trend, att allt fler tar hand om och vårdar äldre klockor och smycken.
– Kunderna efterfrågar kvalitet och vill att det ska vara hållbart. Och det är så vi tänker också med företaget och när vi letar leverantörer, säger Alex.
Att affärerna ska gå dåligt när levnadsomkostnaderna stiger och folk håller hårt i plånboken är inget han oroar sig för.
– Nej, alla branscher går ju upp och ner. Vi har klarat två världskrig, börskrascher och 500-procentiga räntenivåer, så – peppar, peppar – ska vi lyckas ta oss igenom det mesta.
– Och folk har ju alltid tagit studenten, gift sig och gett varandra julklappar, tillägger han.

"Jag hoppas att vi får leva vidare, frodas, få en bra organisk tillväxt och kanske lämna över till nästa generation", säger Alex Lindé.

“Jag hoppas att vi får leva vidare, frodas, få en bra organisk tillväxt och kanske lämna över till nästa generation”, säger Alex Lindé. Foto: Karin DiffnerHur ser du på företaget om 20 år?
– Jag hoppas att vi får leva vidare, frodas, få en bra organisk tillväxt och kanske lämna över till nästa generation.
Och återväxten kan vara tryggad då parets son Oscar, 2,5 år, verkar gå i sina förfäders fotspår.
– Han gillar allt som glimmar och tickar, säger pappa Alex med ett leende.
– Men han ska vilja det själv; det får absolut inte vara påtvingat.
Något exakt datum när företaget bildades finns inte, men jubileet kommer att firas under november och december.

Fakta/Alex Lindé
Ålder: 38 år.
Bor: I Bäsna.
Familj: Sofie, 27, Alwin, 9, och Oscar, 2,5 år.
Yrke: Egen företagare.
Intressen: Familjen, naturen och matlagning.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS