Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Lena Wallin är redo att transportera turister och bofasta med färjan i Hovnäs.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Anrik färjetrafik i Hovnäs

HOVNÄS/BY-KYRKBY. Den gula linfärjan i Hovnäs är ortens signum och en viktig kommunikation för både boende och besökare. – Vi kör turer alla dagar från tidig vår till november och förra året hade vi över 12 000 besökare, säger Lena Wallin som jobbar sin sjunde sommar med att köra färjeturer.

Förbindelsen över Nedre Dalälven, mellan Botebo på Västmanlandssidan och Hovnäs på Dalasidan, har funnits sedan 1915. På den tiden skedde transporten med en pråm som roddes över älven. Den första färjan sjösattes 1924 och den följde en styrlina som drogs med dragträn, därav namnet linfärja. Nuvarande färja Neda ägs av Avesta kommun och sjösattes 1953 och drivs av intresseföreningen Trelänsleden.
– Vägverket lade ner färjan 1986 och sedan dess ägs färjan av Avesta kommun. Det här är en av få linfärjor som finns kvar i drift och färjan är också känd från tv-serien ”Jordskott”, säger intresseföreningens ordförande Hans Liljeström.

Hans Liljeström är ordförande i intresseföreningen Trelänsleden.

Han och Lena Wallin träffas vid färjestugan där besökaren bland annat kan lösa fiskekort, fika och äta glass.
– Det här är också ett populärt utflyktsmål och en träffpunkt i bygden, både av åretruntboende och sommargäster, säger Lena Wallin.
Färjan tar tolv ton och rymmer cirka tre normalstora bilar åt gången och förutom Lena jobbar Peter Wiklund och Joakim Andersson med färjeturerna. Hans Liljeström konstaterar att färjan är mycket viktig för ortens invånare, fritidsboende och turister.
– Hovnäs färja är också den närmaste vägen för personer som kommer söderifrån för att besöka Färnebofjärdens nationalpark, säger Hans Liljeström.
Föreningen lägger också i bryggor eftersom de ofta får besök av båtägare. Fisket är en dragningskraft och även om det inte finns något anlagd badplats är det många som tar ett dopp vid färjeläget.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!