Ann-Sofie Grönbergs Dahlström har lämnat in ett medborgarförslag till Norbergs kommun där hon föreslår att de ska satsa på vårddjur, eller “Må bra-djur” som hon kallar det.
Foto: Sara Flodin

Hon vill införa ”Må bra-djur”

NORBERG ❚ Ann-Sofie Grönbergs Dahlström föreslår att Norbergs kommun ska satsa på ”Må bra-djur” och har lämnat in ett medborgarförslag till kommunen om att de ska införa vårddjur i skolan och omsorgen. – Det blir en trygghet, som en kompis, säger Ann-Sofie.
Ann-Sofie Grönbergs Dahlström och hennes man Putte Dahlström, engagerad i PNF Partiet för Norbergs Framtid, tror att både yngre och äldre skulle kunna må bra av att ha djur i sin närhet.
Från början tänkte Putte, som sitter i kommunfullmäktige, lämna in en motion angående införandet av vårddjur, men sedan bestämde hans fru sig för att lämna in ett medborgarförslag.
Paret har tidigare haft hund och deras hem vittnar om att de är djurvänner; de har djur både på bilder och avbildade som prydnadsföremål.
Ann-Sofie Grönbergs Dahlström kom på idén om vårddjur när hon såg en vårdhund på tv.
– Sen såg vi en hund som hjälpte till på en anpassad skola, förklarar Putte.
Ann-Sofie Grönbergs Dahlström och hennes man Putte Dahlström kom på idén när de såg vårdhundar på tvn. Foto: Sara Flodin
– Det finns skolbarn som inte känner sig hemma i skolan och kan må bra av en liten snäll hund, framhåller Ann-Sofie som kommit på namnet ”Må bra-djur”.
Paret tror att djur kan få de boende på Björkängen, som är ett särskilt boende, och demensboendet Granbacken samt personer på gruppboende inom LSS att må bättre.
De tror även att ungdomar som är ”hemmasittare” skulle kunna motiveras av att, till exempel, ha en hund i sin närhet och att läshundar, som barn får läsa högt för, kan göra positiva avtryck inom skolan i Norberg.
– Då kan den som läser staka sig eller stamma utan att bli dömd, förklarar Putte.
– Det blir en trygghet, som en kompis, inflikar Ann-Sofie.
Foto: Dreamstime
Putte vill inte begränsa sig till att bara förespråka hundar inom omsorgen utan öppnar upp för olika sorters djurslag.
– Fantasin är det som sätter gränserna, säger han och berättar att en förening hade akvariefiskar på vårdcentralen förut.
– Att sitta i väntrummet och titta på fiskarna lugnar patienten, påtalar Putte.
Då Granbacken är stängslad ser han en möjlighet för en kanin att skutta runt på gräsmattan.
– Och tänk att ha lite kycklingar vid demensboendet på sommaren, säger han drömmande.
Foto: Dreamstime
Medborgarförslaget togs upp på måndagens kommunfullmäktige och skickades vidare för beredning.
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS