Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Under 20-årsfirandet underhöll “stam-trubaduren” Thomas Nyberg.
Foto: Privat

Anhörigcentrum – lika viktigt som för 20 år sen

AVESTA. Alldeles nyligen firades det med tårta och underhållning i Anhörighetscentrums samlingslokal i Avesta. Orsaken var att verksamheten fyller 20 år i år. – Det var jättetrevligt och fullt ös här, säger Katrin Lindholm, anhörigkonsulent och den som startade anhörig-verksamheten år 2004.

Cirka 35 personer kom för att fira att Anhörigcentrum fyllde år. Här var det underhållning med trubaduren Thomas Nyberg och Anhörighetscentrums kontaktpolitiker Lene Kristjansen Edström (S), ledamot i omsorgsstyrelsen, höll ett tal. Det var prat kring borden och Katrin Lindholm upplyste gästerna om att tipsa andra om anhörigcentrum.
– Har man det tufft med att ta hand om någon, då finns vi här.

“Alla medarbetare har ett fint bemötande i det här”, säger anhörigkonsulenten Katrin Lindholm. Foto: Privat

Anhörigcentrum ligger på Kungsgatan 50 och är en samlingsplats för dem som exempelvis har ett sjukt barn, en gammal förälder, en anhörig med missbruksproblematik eller en anhörig med en fysisk eller psykisk funktionsnedsättning.
– Vi har ansvar för att hjälpa anhöriga som vårdar på olika sätt i hemmet. Jag, som anhörigkonsulent har enskilda, rådgivande samtal med anhöriga. Sen har vi anhöriggrupper som pågår både under dagtid och kvällstid i de här lokalerna. Vi har också vårt anhörigteam som utgår härifrån. I det arbetar undersköterskor. De avlöser anhöriga som vårdar sina familjemedlemmar i hemmet.

Under jubileumsdagen var fem volontärer på plats för att koka kaffe, skära upp tårta och servera. Totalt har Anhörigcentrum 17 volontärer uppger Katrin.
– Det här funkade tack vare att vi har volontärer som hjälper oss och som även bemannar när vi har kafé två dagar i veckan.

Gemenskap bland anhöriga på anhörigcentrum. Foto: Privat

Katrin Lindholm har jobbat inom Avesta kommun i 24 år och säger att hon alltid har haft politiskt stöd för verksamheten, oavsett politiskt block.
– När jag började år 2000 var anhörigstödet noll. Då skulle vi börja bygga upp en verksamhet. Det ena ledde fram till det andra och till slut så blev det ett anhörigcentrum. Man har fattat att det här är viktigt.

Vad är det som driver dig att fortsätta med arbetet?
– Jag har jobbat inom akutsjukvården och såg anhöriga tidigt, de som står bredvid. Den som är sjuk behöver ofta mycket uppmärksamhet, men dem bredvid behöver också stöd. Jag vill vara en stöttepelare, det förebygger ohälsa och hjälper både anhöriga och dem de vårdar. Det är en win win.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!