Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Kultursekreteraren Karin Hästö och Säterkonstnären Karl H Kruse tillsammans med en potatisplanta och lite saker som har Karls tidigare potatistavlor som motiv, bland annat en ask chokladpraliner och två muggar. Den 29 april är det vernissage i Kulturhörnan på Säters bibliotek för utställningen “En allsidig knöl – från Andernas dimma till potatistavla i Stora Skedvi”.
Foto: Pär Sönnert

Allsidig knöl lyfts fram i ny utställning

SÄTER. I den kommande utställningen i Kulturhörnan på Säters bibliotek står potatisen i fokus. Besökarna kommer både att få ta del av potatisens historia och Säterkonstnären Karl H Kruses arbete med sina välkända potatistavlor. – Potatisen är en otroligt viktig gröda, då som nu, säger Karin Hästö, kultursekreterare i Säters kommun.

Rubriken på den kommande utställningen lyder ”En allsidig knöl – från Andernas dimma till potatistavla i Stora Skedvi”.
– När Karl H Kruse föreslog att vi skulle göra en utställning om potatis så tyckte jag att det lät väldigt trevligt. I utställningen utgår vi från Karls potatistavlor, som han har gjort till Skördefesten de senaste åren, samtidigt som vi belyser potatisens hela historia, säger Karin Hästö.

Potatisens ursprung finns i Sydamerika.
– För 8 000 år sedan odlades det potatis mellan Peru och Bolivia. Sedan kom de spanska erövrarna och tog med sig potatisen till Europa. Jonas Alströmer, som etablerade potatisen i Sverige, var en dynamisk företagsledare och när han importerade vävmaskiner och personal från Nederländerna så tog han även hit deras mat, alltså potatisen, för att hålla de anställda på gott humör. Alströmer delade även ut potatisen till olika betydelsefulla personer men det tog ett tag innan potatisen slog igenom. I Sverige odlade man rotfrukter, som rovor, men så kom jordkällaren på 1800-talet som ju är perfekt för att förvara potatis, berättar Karin Hästö.

Karl H Kruse visar upp den sjal, med hans senaste potatistavla som motiv, som han kommer att bära på vernissagen.

Hon lyfter även fram potatisens många användningsområden, som gett andra fördelar i form av att brödet kunde utvecklas vidare.
– Man kom på att det gick att göra brännvin av potatisen och då kunde man i stället använda säden, som man tidigare gjorde brännvin av, till att baka bröd. Potatisen är en otroligt viktig gröda, då som nu, inte minst eftersom det är en så lättodlad gröda, säger Karin Hästö.
2019 fick Säterkonstnären Karl H Kruse frågan om han ville göra en tavla – av potatis – till Skördefest i södra Dalarna som hålls i Säters, Hedemora och Avesta kommun i början av hösten. Avtäckningen av hans tavlor, på Roslunds Potatis i Stora Skedvi, har sedan dess inneburit invigningen av Skördefesten.
– Karin ringde mig och ställde frågan. Hon vet ju att jag har svårt att säga nej… Men jag gav mig in i något som jag inte riktigt fattade. Jag och Per-Åke Roslund satte fast 10 000 spikar för att fästa potatisen på. I intervjuer det första året sade jag att det handlade om ett ton potatis men det var snarare ”bara” 500 kilo. Det kändes dock som ett ton, säger Karl H Kruse.

2019 gjorde Säterkonstnären Karl H Kruse sin första potatistavla, som ses på bilden. I höst gör han sin femte, som avtäcks i samband med invingningen av Skördefest i södra Dalarna. Foto: Pär Sönnert

Efter den första ville Skördefestens arrangörer gärna ha fler. I höstas avtäcktes Karls fjärde potatistavla.
– Och i höst kommer den femte. Redan när den förra var klar så visste jag vad jag vill göra för motiv nästa gång. För mig är det viktigt att inte bara göra en tavla, jag vill förmedla något. Jag har redan gjort tavlor med tema framtiden och kärlek. Jag vill förmedla att vi alltid måste välja kärleken. Senaste tavlan sågs av 2 500 besökare, det gör intryck på mig och ger massor av positiv energi, säger Karl H Kruse.

Karin Hästö och Karl H Kruse ser fram emot den kommande potatisutställningen på Säters bibliotek. “Potatisen är en otroligt viktig gröda, då som nu”, säger Karin Hästö,

Tack vare ett gott samarbete med Labys Choklad i Hedemora har Karls potatistavlor prytt chokladpralinaskar.
– När tavlan är klar så tar jag ett foto och skickar till Labys. Dagen efter har de levererat en massa chokladpralinaskar med min tavla som motiv. Jag har signerat dessa askar på Labys och då träffat stockholmare som samlar på askarna. Vilken fantastisk marknadsföring för vår kommun och vår bygd! säger Karl H Kruse.
Efter flera månaders förberedelser och ett par veckors arbete med att sätta fast potatisarna i fråga visas sedan tavlan under Skördefesten.
– Det blir mycket jobb för blott tre dagar, sedan är det slut. Som tur är har jag hjälp av min fru och mina vuxna barn med att sätta upp all potatis. Jag använder ingen färg, däremot lite matolja för att få till glansigheten i tavlan. Och så blandar jag in lite purjolök och morötter, som ju också har med skördefest att göra, säger Karl H Kruse.

Karl H Kruse med den sjal, med hans senaste potatistavla som motiv, som han kommer att bära på vernissagen.

Vernissagen för utställningen hålls klockan 11.00 lördagen den 29 april, i Kulturhörnan på Säters bibliotek. Utställningen pågår sedan fram till och med den 24 maj. Karl H Kruse har redan klädseln klar och temat är ett givet.
– Jag tyckte att det blev lite för lite med att potatistavlan bara visas i tre dagar så jag har tryckt motivet på muggar, tygpåsar och även en sjal. Men jag är inte ute efter att tjäna pengar på detta, jag vill sprida motivet vidare. Varorna går åt, så det finns ett intresse. Den här sjalen, med min senaste potatistavla som motiv, kommer jag att bära på vernissagen, säger han.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!