Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Stipendiat. Bowling.
Nils-Peter Kling och Anders Hansson ger Allan Bergqvist, i förgrunden, ett stipendium för hans arbete med att göra det möjligt för IF-personer möjlighet att spela bowling.
Foto: Privat

Allan Bergqvist hyllas för sitt stöd till IF-bowlingspelare

FALUN. Falun saknar en bowlinghall med flera banor. Detta kunde drabbat kommunens intellektuellt funktionsnedsatta om det inte varit för Allan Bergqvist. Varje vecka skjutsar han dessa IF-personer till Borlänge för bowlingsspel. Han ser också till att de får tävla mot likasinnade i andra kommuner. För detta engagemang hyllas nu Allan Bergqvist.

Bowling är livet för Allan Bergqvist. I många år har spelat själv och bidragit till att få andra att bli intresserade av sporten. I början av 1990-talet insåg han att flera IF-personer (intellektuellt funktionsnedsatta personer) tyckte det var spännande med bowling.
– Jag körde taxi och skjutsade flera av dessa personer regelbundet. Då frågade om de ville prova spela bowling, berättar Allan Bergqvist.
Verksamheten tog fart 1993 och det var många IF-personer som kom till Faluns bowlingbana som då låg under Scandic hotell.

När en av Faluns restauranger tog över som kommunens mittpunkt för bowling, och det utvecklades till att bara bestå att ett fåtal banor, kunde det innebära slutet på bowlingen för IF-personer i Falun.
Då började Allan Bergqvist skjutsa dem till Borlänge i en minibuss som han fått låna av Falu kommun. De senaste åren har han varje måndag hämtat varje person vid sin bostad för att sedan skjuta dem till bowlinghallen i Borlänge. Därefter har de fått skjuts hem igen. Det är sex till sju IF-personer som på det här sättet får spela bowling.

Det räcker inte med det. Allan Bergqvist tar också ofta initiativet till att bowlinggänget från Falun får tävla mot bowlingspelare, med liknande förutsättningar, från andra kommuner.
Dessa matcher sker i snitt en gång i månaden. Självfallet belönas spelarna med pokaler eller medaljer. Det är viktigt.
– Det är väldigt viktigt att få ut dessa personer ge dem möjligheter att syssla med något de tycker om, säger Allan Bergqvist, som insett betydelsen av att introducera IF-personer i idrottslivet.

Vad driver dig till att göra detta?
– Det är glädjen att se dem när de bowlar, svarar Allan Bergqvist.
Inom Parasport Dalarna har man men glädje följt Allan Bergqvists engagemang för dessa idrottare.
– Allan (Bergqvist) har jobbat med parabowlingen i många år och gjort ett otroligt jobb. Han är verkligen en ledare med glimten i ögat som gör ett fint jobb, säger Jan-Olov Fredborg, som är idrottskonsulent på Parasport Dalarna.

Nyligen publicerades en bok om Nils-Peter Kling, som var en av världens bästa intellektuella skidåkare. En stor del av boken handlar om den besvikelse som många IF-personer känner när de inte får tävla i paralympics. Detta faktum bidrar också till att mindre resurser satsas på denna kategori idrottare.
Därför bestämde Nils-Peter Kling och författaren Anders Hansson att överskottet av bokförsäljningen skulle gå till ledare som gör något bra för IF-personer. Det första stipendiet går nu till Allan Bergqvist.
– Det är helt rätt eftersom han gör en sådan bra sak, säger Nils-Peter Kling.
Allan Bergqvist blev både glad och rörd när han fick beskedet om stipendiet:
– Tack så mycket. Det här var roligt, sa han ödmjukt.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!