Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Abdulrahman “Abbe” Mohamed är en av de arbetslösa som fått vikariat som operatör i varmvalsverket genom jobbspåret. “Jag har fått ett varmt välkomnande”, säger han.
Foto: Karin Diffner

Abbes hoppfulla väg till ett jobb

BORLÄNGE. Han heter Abdulrahman Mohamed, men alla kallar honom för Abbe. Den här majdagen har han frivecka men kommer ändå cyklande till Västra porten för att berätta om sitt jobb. – Jag uppskattar jättemycket att jag fått den här möjligheten, säger han.

Abbe tog studenten från ekonomiprogrammet 2020. Efter det hade han några ströjobb, men förra året blev han arbetslös en längre tid.
– Jag sökte minst tio jobb men fick inte ens komma på intervju, berättar han.
Abbe beskriver sig själv som en positiv person som alltid tänker att det kommer att lösa sig, men efter nästan ett halvår utan arbete började han ledsna.
– Men jag gav inte upp hoppet, säger han.
Via arbetsförmedlingen fick han möjlighet till arbetspraktik, det så kallade jobbspåret, på antingen Ikea, SSAB eller NKT.
– Jag valde SSAB för att det är en stor arbetsgivare här i Borlänge och jag tänkte att det kanske kunde leda till sommarjobb.

Abbe placerades vid ugnen i varmvalsverket där han till en början arbetade dagtid med olika skiftlag för att lära sig arbetet.
– Det var bra upplagt att man fick gå bredvid först så att man inte skulle känna sig osäker. Jag fick ett varmt välkomnande, kände direkt att det var en bra arbetsmiljö och att cheferna var nere på jorden, säger han.
Var arbetet lätt att lära sig?
– Nej, inte superenkelt, men man lär sig med tiden.

Tanken med jobbspåret är att arbetspraktikanterna ska kunna få ett sommarvikariat, men för Abbes del hann inte praktiktiden ta slut innan han erbjöds ett längre vikariat.
– Så nu går jag skift.
Vad tycker du om det?
– Det passar bra för mig som är ung. Då kan jag vara ute och röra mig i det fina vädret eller spela fotboll när jag är ledig.

Vad händer efter att vikariatet är slut?
– Jag har en förhoppning om att få fortsätta, helst där jag är nu, men jag skulle också kunna prova någon annan avdelning.
Vad tror du att du gör om tio år?
– Det är väldigt svårt att säga, men kanske är jag kvar SSAB eller också kanske jag håller på med aktier som är en dröm jag har.

Spelar fotboll och hänger med vänner
Namn: Abdulrahman ”Abbe” Mohamed.
Ålder: 22 år.
Bor: På Tjärna Ängar.
Familj: Stor.
Gör: Vikarierar som operatör på varmvalsverket.
Intressen: Att spela fotboll och umgås med vänner.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!