Fr v Richard Booth, Hans Westergren, Fredrik Svensson och Johan Ragnarsson i rackethallen med två moderna hardcourt-banor.
Foto: Maria Karlsson

90-årig tennisklubb satsar brett och ökar igen

LUDVIKA. Tennisklubben i Ludvika har nyligen firat 90-årsjubileum. – Vi är en relativt liten förening men antalet medlemmar ökar, säger Johan Ragnarsson, styrelsemedlem i klubben.

Ludvika Tennisklubb bildades redan 1933 och tennisspelet startade på två grusplaner bakom sporthallen och i en tennishall som delades med andra.
Så småningom kunde tennis spelas inomhus i ett Barracudatält och sedan 1996 har tennisklubben tillträde till den nybyggda rackethallen som drivs av klubben i dag. Här spelas i första hand tennis och badminton, men det finns även andra aktiviteter.
Klubben har genom åren haft många duktiga juniorer och de största idrottsliga framgångarna på seniorsidan hade klubben på 1950-talet med spel i högsta nationella serien. De uppgifterna har klubben tagit från Bengt Östbergs bok ”Idrottsföreningar i Gamla Ludvika Kommun”.

Ludvika Tennisklubb har bland annat två utomhusbanor med konstgrus.

– I dag satsar klubben mer på bredd och det är jätteviktigt att killar och tjejer kan umgås och ha trevligt, säger Johan Ragnarsson och Hans Westergren, anställd tränare.
De har även vuxenkurser för de som vill träna sin teknik, kondition och taktik.
– Tennis är en rolig sport där man kan utvecklas hela livet. Alla kan spela mot alla och det går att fortsätta vara aktiv långt upp i åldrarna, säger Fredrik Svensson, styrelsemedlem.
– Det är också ett bra sätt att träffa nya människor, bra för integrationen, säger Richard Booth, ordförande och tränare.
Flera företag i kommunen låter sin personal träna i klubben som en friskvårdssatsning.
– Sporten har lyfts som bästa friskvården, det är en helkroppsgrej som är bra för hjärta och lungor samtidigt som man tränar styrka, balans och spänst, förklarar Johan.
– Jag tränar några gånger i veckan och det är ett perfekt sätt att slappna av när jag haft stressigt på jobbet, säger Richard.

Nyligen firade klubben 90-årsjubileum med öppet hus.
– Vi hade prova på-aktiviteter med bollmaskin, tennis, minitennis och pickleball, berättar Johan.
Han förklarar att minitennis och pickleball är en enklare variant av tennis, bland annat med mjukare bollar och mindre banor. Många börjar med någon av de varianterna, för att sedan gå över till vanlig tennis.
Fredrik berättar att pickleball har blivit en stor sport i USA. Men varken pickleball eller padel är någon stor konkurrent till tennis.
– Det är snarare så att de blir mer nyfikna på tennis om de provat något av de andra varianterna, säger han.
På jubileet talade tidigare ordförande Anders Borg om klubbens historia. Kommundirektör Håge Persson (M) tackade klubben för insatserna inom ungdomsträningen och det bjöds på uppvisningsmatcher med ungdomar och tränare.
Det kom besökare under hela dagen och de bjöds på tre tårtor i form av tennisbanor.
Dagen resulterade i ytterligare några fler medlemmar och även om det har blivit allt fler medlemmar den senaste tiden så kan de ta emot många fler.

– I dag är vi 75 medlemmar men vi har plats för cirka 250–300 medlemmar, berättar Hans.
Två nya utomhusbanor med konstgrus invigdes 2017 och rackethallen har sedan 2021 två moderna så kallade hardcourt-banor.
– Vi har en anläggning av bra kvalitet men har ändå låga priser för att alla ska kunna vara med, säger Richard.
Tennisklubben har en aktiv ungdomsaktivitet med bland annat träningsläger i samarbete med IK Heros Tennisklubb i Smedjebacken.
– Det har även börjat fler kvinnor, många är föräldrar som vill kunna spela med sina barn, berättar Hans.
I slutet av september startar exempelvis lokala seriespel igen och de är öppna för alla.
– Den som vill gå med i klubben kan alltid komma och prova på först. Och det finns så många sätt att anpassa tennis så det passar den som vill spela, förklarar Hans.
Mer information finns på Facebook och klubbens hemsida.

Övergripande målsättning för Ludvika Tennisklubb är:
Att erbjuda tennis- och badmintonspel till förmånliga priser i anläggningar av god kvalitet.
Att bedriva en aktiv ungdomsaktivitet.
Att verka för tennisens utveckling i Ludvika.
Att ordna aktiviteter och tävlingar som stimulerar tennisspel, där glädje och gemenskap är viktig.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS