Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Nu kommer Jan Delbom ut med sin sjunde hembygdsbok. “Men nu ska jag sluta skriva. Jag är för gammal”, säger han.
Foto: Karin Diffner

Ny bok följer byarna längs älven

HÖNSARVET. Nu kommer Jan Delbom med sin sjunde bok om hembygden, en resa genom byarna längs älven – “på andra sidan”. – Ett hundratal av bilderna har inte visats förut, säger han.
Så här kunde en utflykt vid Islingbybacken med järnverket i bakgrunden se ut omkring år 1910.
Så här kunde en utflykt vid Islingbybacken med järnverket i bakgrunden se ut omkring år 1910. Foto: Hans Per Persson (Bildinnehav: Lars Liss)

Jan Delbom har alltid varit intresserad av hembygden, särskilt av “andra” ( östra) sidan av Dalälven, där han bott i hela sitt liv.
– Jag har flyttat 30 meter här i Hönsarvet, säger han och pekar ut barndomshemmet genom fönstret.
Därför hade han inte så svårt att skriva om byarna från Medväga och till Islingby, inklusive den försvunna Gamla byn som låg där Östra Porten och delar av järnverket numera breder ut sig.
Men många andra av det 20-tal byar som boken “Andra sidan älven – historiska bilder” beskriver hade Jan mindre kunskap om.
– Vad man gör då? frågar han och svarar själv:
– Jo, man knackar på i gårdarna och frågar. Och folk vill gärna berätta.

Flottbron i Nyckelby byggdes 1856 och revs 1970. I början kostade det 1 öre för gående och 12 öre för en vagn med två hästar att ta sig över.
Flottbron i Nyckelby byggdes 1856 och revs 1970. I början kostade det 1 öre för gående och 12 öre för en vagn med två hästar att ta sig över. Foto: Hans Per Persson (Bildinnehav: Lars Liss)

Boken följer byarna från Bomsarvet i norr till Torsång i söder och beskriver mestadels tiden 1900-1960. Den innehåller 205 bilder, varav en stor del är flygbilder som Jan Delboms morbror Nils Eriksson tagit.
Det finns också närbilder på gårdar, näringsidkare, enstaka profiler och vanliga människors vardag.
– Jag samarbetar med Lars Liss i Gagnef som tagit hand om mästerfotografen Hans Per Perssons 26 000 glasplåtar, så många av bilderna är hämtade därifrån.

Brovakten Erik Lindqvist kunde öppna flottbron i Nyckelby i sidled – till barnens förtjusning.
Brovakten Erik Lindqvist kunde öppna flottbron i Nyckelby i sidled – till barnens förtjusning. (Bildinnehav: Kerstin Hallbäck)

Delbom har sedan 2004 skrivit sex bygdeböcker varav två är slutsålda. En anledning till att han lagt två år på den senaste boken är att kunna visa sina egna söner och andra ungdomar hur det var förr i tiden.
– Men det är klart att äldre kanske har mest glädje av den. Jag tycker själv att den är ett bra komplement till Borlänge i bild som inte har så många bilder från den här delen av stan
Vad ska nästa bok handla om?
– Nu ska jag sluta skriva. Det är jätteroligt att åka runt i gårdarna och prata; det mår jag så bra av, men sedan när det kommer till att redigera boken och bestämma allt så orkar jag inte mer. Jag är för gammal, säger han och skrattar.
Boken släpps officiellt den 2 december i Domnarvets centrum, men Jan Delbom kommer också att delta på julmarknaderna på Rommehed den 30 november, Matjes Emils den 6 december och Gammelgården den 10 december.

Den senaste boken handlar om byarna på andra sidan älven - det vill säga den östra - från Bomsarvet till Torsång.
Den senaste boken handlar om byarna på andra sidan älven – det vill säga den östra – från Bomsarvet till Torsång. Foto: Karin Diffner

Fakta
Jan Delbom
Ålder: 71 år.
Bor: I Hönsarvet.
Familj: Carina, 68, Carl, 31, och Jonas, 25 år.
Aktuell: Med nya boken “Andra sidan älven – historiska bilder från Bomsarvet längst älven ner till Torsång”.
Intressen: Orientering, skidåkning, golf, historiskt berättande och bilder.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!