Thea Hebert och Saga Linder tyckte det var lite läskigt att presentera sin företagsidé för coacherna men var lättade efteråt. “Vi fick bra tips”.
Foto: Karin Diffner

Unga företagare fick tips och råd

BORLÄNGE. 300 nystartade UF-företag i Dalarna fick nyligen presentera sina idéer för coacher från näringslivet. Ett av dem var Bondi UF på Hagagymnasiet. – Juryn var inte så läskig som man trodde i förväg, säger Thea Hebert.

Kameran är på och coacherna redo med anteckningsblock när Thea Hebert och Saga Linder kliver in i klassrummet. De berättar först försiktigt och efter hand allt mer säkert om sin företagsidé: handvirkade filtar av merinoull.
– Hur tycker ni att det skulle kännas att ge bort värme och trygghet till någon? avslutar de sin presentation.

Coacherna som lyssnat är Carola Parling från Hotell Galaxen, Kristine Mattson från Ikea och Mikael Källman från Region Dalarna. De är överlag positiva till tjejerna på Bondi UF:s idé, men tycker att de räknat för lågt på priset.
– Ni måste våga ta mer betalt. Det är viktigt att ha vinst för att kunna utveckla företaget, säger Mikael Källman.
Tjejerna har tänkt rikta in sig på en äldre målgrupp som de tror är beredda att betala för kvalitet och hantverk. Coacherna tror dock att de behöver bredda sortimentet.
– Jag tänker direkt på bebisfiltar. Det tror jag nyblivna föräldrar och mormödrar skulle köpa, säger Carola Parling.

Coachen Kristine Mattson gillade Theas och Sagas företagsidé. "Det är jättebra att ni är miljömedvetna", uppmuntrade hon.
Coachen Kristine Mattson gillade Theas och Sagas företagsidé. “Det är jättebra att ni är miljömedvetna”, uppmuntrade hon. Foto: Karin Diffner

Efteråt är de två unga företagarna lättade.
– Jag trodde inte jag var nervös, men jag märkte att jag skakade så att jag måste hålla i papperet med båda händerna, säger Saga och skrattar.
Vad tyckte ni om responsen?
– De hade bra tips. Nu ska vi räkna lite mer på priset.
Att bredda sortimentet har de redan funderat på.
– Ja, efter filtarna i fyra färger så har vi idéer om att virka till sittpuffar, babynest och som spjälskydd, berättar Saga.
– När vi gjort marknadsundersökningar så var folk intresserade av det, fortsätter Thea.
Kan ni tänka er att starta företag i framtiden?
– Ja, det verkar intressant.

Thea Hebert och Saga Linder går sista året på handels- och administrationsprogrammet på Haga. Nu ska de virka och sälja filtar i sitt företag Bondi UF.
Thea Hebert och Saga Linder går sista året på handels- och administrationsprogrammet på Haga. Nu ska de virka och sälja filtar i sitt företag Bondi UF. Foto: Karin Diffner

Idénästet är en ny variant av Draknästet som Ung Företagsamhet Dalarna tidigare arrangerat.
– Då var många som kroknade tidigt av tävlingsmomentet, så det har vi tagit bort, men den som vill har möjlighet att anmäla sig själv för att tävla, säger regionchefen Lisa Staffas Lundqvist.
Hon ser att allt fler vill starta UF-företag i Dalarna och menar att det är en effekt av hur hela samhället ser på företagande.
– Många förstår vikten i att öva sig i entreprenörskap. En del väljer också gymnasieprogram utifrån det, säger hon.
För Carola Parling är det första gången som hon deltar som coach.
– Jag tycker det är viktigt att entusiasmera eleverna och ge dem en push framåt. Vi behöver nya företag och om bara några av dem här startar eget i framtiden så är det ju fantastiskt, säger hon.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS