Elpriserna slår olika hårt: “Har haft förfärlig tur”

För många var elräkningen för december månad en chock. Andra har däremot klarat sig bra. Lokalt i Ludvika och Smedjebacken frågade några Ludvikabor hur deras decemberfaktura påverkat dem.

Bor du i hus eller lägenhet?
Hur har du påverkats av elräkningen för december?

Emeli Falk, 30 år, Butiksbiträde på OKQ8, Ludvika:
– Jag bor i hyresrätt. Förut var min elräkning på mellan 200 kronor och 250 kronor. Nu är den på 400 kronor. Jag har klarat mig bra, men min pojkvän bor i hus och hans elräkning har ökat med 70 procent.

Olle Pettersson, 76 år, pensionär, Gonäs i Ludvika:
– Jag bor i hus. Min elräkning för december landade på cirka 1 200 kronor. Jag har haft förfärlig tur för jag kostade på mig bergvärme för cirka tre år sedan.

Hur har ni företagare påverkats av elräkningen för december?

Anna Forsberg, ägare av Rosahöjdens Gård, Kök & Bageri i Fredriksberg:
– Vi har ett femårigt fast elavtal, utan det vet jag inte om jag hade klarat mig. I december har vi gjort av med 1400 kWh hemma och 4200 kWh på bageriet. Ändå är elräkningen hemma högre. Det fasta avtalet där gick ut i somras, så kostnaden blir sammanlagt 7 000 kronor. Vanligtvis ligger priset på cirka 0,40 öre men nu i december låg det i genomsnitt på 2,99. Vi har aldrig fått en så hög elräkning tidigare. Det är tråkigt att behöva lägga så mycket pengar på el, vi hade hellre gjort något rejält för pengarna, till exempel bytt garageport. Jag är glad att jag hamnade rätt på bageriet för där hade det påverkat hårdast.

Anders Kjellgren, butiksägare Globe bokhandel i Ludvika:
– Som alla andra har vi en högre elräkning – både privat och här i butiken. Vi är som alla även drabbade av hyreshöjningar. Det är en dubblering jämfört med december förra året. Men man kan inte jämföra rakt av, det beror ju på vädret och vilka priser som råder för tillfället. Vi märker på kunderna att de är mer försiktiga och funderar innan de handlar. Vi kan inte göra så mycket, man får gilla läget och hoppas på att det blir en förändring framöver. Vi klarar oss.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS