Gabriella Lassbo följer nu upp debutboken om “Terry T-Rex” med andra delen i en trilogi. Ett av budskapen är att uppmuntra unga att se möjligheter och kraft i att ha exempelvis npf-diagnoser.
Foto: Sonny Jonasson

17-åring högaktuell med ny bok om hyllad T-rex

FALUN. Terry T-rex är en älskvärt tecknad dinosaurie vars litterära liv blivit viktigt på riktigt. Upphovsperson är 17-åriga Gabriella Lassbo som nu frigör sin andra barnbok om en karaktär med vilja att stärka läsaren i tanke och känsla. – Responsen efter första boken har varit helt enorm, jag är så glad att Terrys äventyr verkar betyda så pass mycket för så många, säger den unga författarinnan.

För cirka två år sedan anlände debuten om Terry T-rex, dinosaurien som inte är som alla andra men just därför kan anses vara som alla andra. Olikheter som likhetstecken mellan människa och det ofta missvisande begreppet “normal”. Falutjejen Gabriella Lassbo lever med autism och adhd och vet värdet av att vända svårigheter till möjligheter.
Förvandla något förmodat negativt till positivt.

Att göra sina diagnoser till verktyg och en livskraft.
– Jag tycker att det är jätteviktigt att inte se det som ett hinder. Det finns ju även så mycket bra att hämta i dessa egenskaper, och jag hoppas uppmuntra läsaren att vända det till något positivt.
Gabriella fortsätter:
– Sedan är det en barnbok som kan läsas av alla små och unga ändå, oavsett diagnoser eller ej. Men det känns roligt och väldigt speciellt att budskapet verkar gå fram så bra, säger en lika entusiastisk som ödmjuk tonåring.

“Terry T-rex – andra boken” (Visto förlag) är mittenverket av tre utgåvor i gemensam tematisk hållning.
Författarinnan berättar att samtliga böcker skrevs i samma skapande svep. Ett resultat av fokus och gott om bränsle i såväl pennan som berättarboet.
– Ja, när jag väl börjar skriva så bara händer det. Det är knappt jag greppar själv vad som pågår, jag hamnar i en väldigt kreativ zon och jobbar intensivt. Sedan tar man en kik på helheten och fixar lite mindre korrektur- och redigeringsgrejer för att slipa till det sista.

17-åriga författartalangen Gabriella Lassbos hyllade Terry T-rex är tillbaka. Detta i ett nytt äventyr med stärkande budskap för unga läsare. Foto: Sonny Jonasson
17-åriga författartalangen Gabriella Lassbos hyllade Terry T-rex är tillbaka. Detta i ett nytt äventyr med stärkande budskap för unga läsare. Foto: Sonny Jonasson

Hon gläds även åt bokens både stilsäkra och fantasifulla illustrationer som bär Moa Fagerlunds signum.
Ytterligare anledningar till muntra miner för den unga Lassbo är att debutverkets genomslagskraft nu ger nya möjligheter.
Ett nytt forum att möta läsare och i flera aspekter lägga varsam tyngd på bokens genuint välmenande kärna.
– Under påsklovet ska jag göra tre bokläsningar här i Falun. Det är på biblioteken i Bjursås och Svärdsjö samt även på Falu stadsbibliotek. Otroligt kul att få chansen till detta. Under april ska jag även ha boksigneringar i Uppsala och här i Falun, säger en författarinna som tveklöst fått en rivstart i sitt skrivande gebit.

Gabriella kastar ett öga i backspegeln och ser tendenser till vissa framsteg i den allmänna synen på neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), där bland annat adhd och autism ingår.
Hon betraktar också skolans funktion och möjligheten till anpassad utbildningsmiljö som viktig.
– Ja, det har blivit lite bättre, tycker jag. Förut upplevde jag oftare att det här var något man skulle dölja och att man inte pratade om det.
– Och utbildningen är bland det viktigaste, att man kan få det att funka och att skolan kan anpassa undervisningen. Möten och dialog kring vad som fungerar eller inte för eleven, det finns jättemånga sätt. Många försöker nog och gör bra insatser, men mycket skulle ändå behöva ske, funderar hon.

Gabriella har själv gjort en resa i relationen till skolan – som gått från dystrare vibbar till betydligt ljusare energier.
– Tidigare har det funnits en ångest i att gå till skolan, men nu känns det helt fantastiskt. Nu går jag på Lugnetgymnasiet och läser upp betygen, samtidigt som jag även får testa på lite på byggprogrammet.
– På så vis har jag även blivit lite intresserad av att sedan gå vidare med studier på det programmet. Det är överhuvudtaget ett sådant lyft, betonar hon i en lovordande recension av sin nuvarande studiehemvist.

"Under påsklovet ska jag göra tre bokläsningar här i Falun", berättar en glad Gabriella som fått en rivstart på författarsysslan. Foto: Sonny Jonasson
“Under påsklovet ska jag göra tre bokläsningar här i Falun”, berättar en glad Gabriella som fått en rivstart på författarsysslan. Foto: Sonny Jonasson

Hon konstaterar medvinden kring Terry T-rex och hennes skrivande gärning som oerhört upplyftande.
När läsaren nu bland annat får följa med på den godhjärtade dinosauriens födelsedagskalas, landar samtidigt hans upphovsperson allt stadigare i en övertygelse.
Denna ger än större skjuts till ambitionen att författarskapet ska få en lång och livlig fortsättning.
– Det är så mycket som händer nu, vilket är otroligt roligt. Det här är något jag verkligen brinner för till hundra procent, och som ger så väldigt mycket tillbaka.

Gabriella Lassbo avrundar i ett röstläge lotsat av värme och entusiasm:
– Jag har hittat det jag vill göra i livet, och det känns även så kul att jag fått så mycket stöd av människorna omkring mig.

Titel: "Terry T-rex – andra boken" Författare: Gabriella Lassbo Illustrationer: Moa Fagerlund Förlag: Visto Övrigt: Boken finns att tillgå via Akademibokhandeln i Falun, bibliotek i Falu kommun samt hos bokhandlare online

• Titel: “Terry T-rex – andra boken”
• Författare: Gabriella Lassbo
• Illustrationer: Moa Fagerlund
• Förlag: Visto
• Övrigt: Boken finns att tillgå via Akademibokhandeln i Falun, bibliotek i Falu kommun samt hos bokhandlare online

 

 

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS