ANNONS

Så här kommer krafttanken att se ut under Orange day.
Foto: Privat

Zonta lyser upp för kvinnorna

LUDVIKA/SMEDJEBACKEN. Våldet mot kvinnor ökar i Västerbergslagen. I fjol anmäldes 227 fall, varav ett med dödlig utgång. Detta vill kvinnoföreningen Zonta uppmärksamma genom en kampanj som börjar den 25 november. – Vi vill få folk att tänka till, reagera och kanske göra något, säger Tina Alin som är kassör i föreningen.

Zonta är en internationell organisation som arbetar för att stärka kvinnors ställning i världen och som bland annat arbetar tillsammans med FN i olika projekt.
Ludvika Smedjebacken Zontaklubb har för närvarande 18 medlemmar, men fler är på väg in i föreningen, enligt dess kassör Tina Alin.
– Vi träffas en gång i månaden. Förutom program som knyter an till att stärka kvinnors situation så är vi också ett nätverk av olika yrkesgrupper och vi lär oss mycket av varandra, säger hon.

I dagarna är det dags för den världsomspännande kampanjen Zonta says no och Orange day. Aktionen börjar den 25 november då det är internationella dagen för att uppmärksamma våld mot kvinnor och avslutas den 10 december på internationella dagen för mänskliga rättigheter.
Under denna tid kommer offentliga byggnader världen över att lysas upp i orange färg. I Ludvika sätts ljus på krafttanken och sädesmagasinet. I ett skyltfönster i gallerian visar Zonta upp en rosettavla med en rosett för varje polisanmälan om att en kvinna eller flicka över 18 år i Smedjebacken och Ludvika har blivit utsatt för våld.
– Under förra året var det 227 anmälningar vilket är 55 mer än året före. Tragiskt nog ledde våldet också till ett dödsfall, säger Tina Alin.

Information om Zonta says no och Orange day kommer att visas på infartstavlorna till Ludvika och på Folkets hus-skylten. Dessutom bidrar biblioteket och Globe bokhandel med litteraturlista på böcker om våld och hedersförtryck.
– Och Våffelbruket skänker fem kronor per såld våffla till Kvinnojouren.
Eventuellt kommer Zonta också att arrangera en insamling, men huvudsyftet med kampanjen är att göra folk uppmärksamma på våldet mot kvinnor.
– Vi vill få folk att reagera, börja prata om det på arbetsplatser och i skolorna och kanske göra en insats för en utsatt granne, säger Tina Alin.

Facebook

ANNONS

ANNONS