ANNONS

Ylva Thörn var på besök under friluftsveckan

BORLÄNGE. Landshövding Ylva Thörn besökte friluftsveckan i Borlänge. Hon var inbjuden av kommunen och kom att diskutera friluftsfrågor och samtidigt njuta av en naturskön vandring längs Bysjörundan.

Dalarnas landshövding Ylva Thörn besökte Borlänges friluftsvecka. Tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S) och kommunens biolog Jakob Wallin hade hon bjudits in för att gå längs vandringsleden Bysjörundan.
Friluftsfrågor och hur kommunen kan få fler att upptäcka Borlänges natur är i fokus.
Jan Bohman började med att överlämna en bok till landshövdingen inför hemestern.
Massor av information i form av broschyrer och små foldrar fick landshövdingen också av Borlänge kommuns biolog Jakob Wallin, som även var ciceron för besöket.

Vandringen började vid fågeltornet där Jakob Wallin informerade om området kring Bysjön rundan och kommunens friluftsarbete.
– Har det alltid varit sådan här mark här ?, undrade Ylva Thörn intresserat.
– Nej, men kommunen ska röja och återställa det igenvuxna landskapet, berättar Jakob Wallin.
Historiskt låg här en fäbod, med betesmarker, som med åren vuxit igen. När kommunen med flera 1994 inledde betesprojektet med restaurering av fågelsjön var sjön igenväxt och på strandängarna växte tät lövskog.
Skogen avverkades, stubbar och vattenvegetation har frästs sönder. Grävarbete har genomförts för att vidga ytor med öppet vatten. Det främsta medlet för att bibehålla öppenheten i landskapet är hållandet av betesdjur, i det här fallet skotska höglandsboskap, som ägs och sköts av Borlänge kommun.

Idag är här ett eldorado för fåglar och bra betesmarker för kommunens skotska kor.
Bysjörundan, som är mycket populär och välbesökt, har fått en välbehövlig ansiktslyftning med ny skyltning och flera nya rastplatser. Detta är en del av nysatsningen inom Borlänges friluftsliv.
– Jag önskar jag kunde säga att det är klart, men lite återstår att göra, medger Jakob Wallin.
Trycket på friluftsliv från kommuninvånarna har också ökat i och med pandemin. Något som Wallin glatt konstaterar, är en ökande trend. Men också något som gjort att belastningen på de olika friluftsområdena i kommunen ökat, på ett inte alls så fördelaktigt sätt genom bland annat nedskräpning.
– Något som är extra bra med friluftsåret är att vi behöver lära oss hur vi beter oss i naturen, konstaterar Ylva Thörn.
Med hänvisning till allemansrätten och även de skyldigheter vi har i naturen genom det viktiga egna ansvaret.

Jan Bohman överlämnade en bok med hemestertips till Ylva Thörn.

Ylva Thörn ser uppriktigt förvånad och imponerad ut när Jan Bohman berättar att korna är kommunens egna och att köttet går till kommunens skolor och äldreboende.
Landshövdingen tyckte också det var bra med tätortsnära friluftsområden dit även de som inte har bil kan ta sig.
Friluftslivets år 2021 handlar om att lyfta friluftslivet, att få många nya människor att vara ute och att visa upp alla de värden som friluftslivet har. Målet är att tio procent fler av Sveriges befolkning ska vara ute mer under 2021.

Borlänge hade planerat att genomföra många aktiviteter tillsammans med kommunens föreningsliv, men det satte pandemin stopp för.
– Vi kan inte göra det så storstilat som vi tänk, men vi utmanar folk att gå ut, säger Jan Bohman.
Något som Bohman själv gärna gör på lediga stunder är en cykeltur i natursköna miljöer, nu senast just på Bysjörundan. Att på lediga stunder koppla av i naturen visade sig också vara Ylva Thörns favoritsysselsättningar, då gärna med en vandring eller promenad.
– Vandring är också det enkla sättet att ta del av friluftslivet, menar Länsstyrelsens friluftssamordnare Henny Sahlin.
Då detta inte behöver innebära strapatser utan i all enkelhet, njuta av naturen genom en kortare stunds promenad.

Aktivitetsförslag under friluftsveckan 2021:
Basta i Gyllbergen
Besök ett naturreservat
Cykla Bysjörundan
Familjetipspromenad om allemansrätten
Gå naturslingan runt
Tjärnasjön
Hitta ut!
Quizza i naturen
Skogens hemlighet vid
Islingbyholen
Skogsbad – skogsbada med hjälp av Närvaro i naturens digitala visning/guidning
Tipspaddling på Tunaån
Titta på kalvar och fåglar i Vassjön
Vandra längs Tunaåleden eller Nygårdsravinen

Facebook

ANNONS

ANNONS