ANNONS

Huvudpersonen i kortfilmen “Sägen om en slåtterkarl” heter Arne och spelas av Mathias Berndtsson. Filmen har delvis spelats in i Norbergs kommun.
Foto: Privat

Western möter väsen i kortfilm – delvis inspelad i Norberg

NORBERG Kortfilmen “Sägen om en slåtterkarl” beskrivs som en westernfilm som möter väsen och folktro. Filmen har bland annat spelats in i Norbergs kommun.

De tre Västeråsborna Fabian Zeidlitz, Mattias Greijer och Viktor Ankréus ligger bakom filmprojektet. De har skrivit manus till filmen och fått 10 000 kronor kulturbidrag från Region Västmanland.

– Det blir en svensk western. Jag är även ett fan av olika väsen, som vi ville fokusera på. Western är lite coolt och det har en 1800-talskoppling till väsen och folktro så vi tyckte att det kunde bli en schysst kombination mellan western och väsen, säger Fabian Zeidlitz.

En av platserna där filmen har spelats in på är Klackbergs gruvområde i Norbergs kommun.
– Vi har bland annat varit vid Blå grottan och gruvhålen. Det är tacksamt att filma i ett så pass litet område. Norberg är fruktansvärt vackert och då är det där man filmar. Sedan ville vi skildra “från frisk skog till död skog”, från brandområdet efter storbranden 2014, säger han.

Inspelningarna har dock inte gått helt oproblematiskt.
– Det är lite otillgänglig terräng dit vi vill filma. De finaste platserna ligger inte direkt precis vid vägen. Sedan är det fortfarande plockepinn med träden i delar av brandområdet. Men det är så tacksamt att jobba med dessa fantastiska människor. De tycker att det är så roligt bara att få vara med och det är inga problem att få hjälp med att bära tung kamerautrustning över en myr, säger Fabian Zeidlitz.

De har jobbat i nästan ett år med manuset, som är inne på nionde eller tionde versionen.
– Sedan väntar efterarbetet. Vi har siktat mot att presentera filmen på Göteborgs Filmfestival, i kortfilmsklassen. Men då vill det till att vi är klara till sista datumet för inlämning, i oktober, annars får vi rikta in oss på nästa års filmfestival, säger Fabian Zeidlitz.

Har ni gjort något liknande tidigare?
– Jag har gjort olika filmer i tio års tid, på Youtube, men inget så här pass seriöst förut. Rekvisita och kläder har inte varit något problem för oss, det är svårare med tekniken. Vi har fått stöd av Box Film Studios i Skultuna och fått låna lampor och kamerautrustning av dem. Det är väldigt värdefullt för oss, säger Fabian Zeidlitz.

Omkring 30 personer är inblandade i filmprojektet.
– Vi har en rutinerad kille, Younes Medhat, med som klippare och rådgivare. Han har gått filmutbildningar och är en skön tillgång att ha med under inspelningar, säger Fabian Zeidlitz.

Namnet på filmen, “Sägen om en slåtterkarl”, har dubbel betydelse.
– En slåtterkarl är ju i regel en stor och stark dräng med en lite, vilket kan kopplas till liemannen och folktro. Ordet slåtterkarl låter lite coolt, ungefär som en sägen, säger Fabian Zeidlitz.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 38, 2020.

Facebook

ANNONS

ANNONS