ANNONS

Med hjälp av VR-teknik kan anställda inom exempelvis polisen, socialtjänsten eller omsorgen träna på konflikthantering genom datasimulering. Beteendevetaren Maria Bauer, utvecklaren Morgan Ohlström samt Anette Kallin, vd för Omvårdnad i Skönvik, i Hedemora, visar här upp en VR-mask.
Foto: Pär Sönnert

VR-teknik underlättar för omsorgen

HEDEMORA. Med hjälp av VR-teknik kan anställda inom exempelvis polisen, socialtjänsten eller omsorgen träna på konflikthantering genom datasimulering.

VR står för virtual reality (virtuell verklighet) och genom att ta på sig en speciell VR-mask kan användaren uppleva datasimulerade situationer, där det går att interagera med simulerade personer.
Beteendevetaren Maria Bauer driver projektet ”D-escalator/Violence prevention” tillsammans med företaget Framvik Produktion som har utformat en träningssimulator för konflikthantering i VR-miljö. Nyligen visades tekniken upp på omvårdnadsboendet Omvårdnad i Skönvik, i Hedemora.
– Syftet med detta är att simulera situationer som kan uppstå i olika miljöer med våldsamma och utåtagerande personer. Det handlar om att kunna reducera stressen för att på så sätt kunna fatta rätt beslut. Vi har 10-15 kunder i dag, berättar Maria Bauer.

Omvårdnad i Skönvik är en av kunderna och hoppas kunna börja använda tekniken till hösten.
– Man lär sig om det är bäst att backa eller att gå emot personen. Det handlar om att läsa av situationen, säger Anette Kallin, som är vd för Omvårdnad i Skönvik.
Tekniken kommer att användas vid rekryteringsprocesser samt vid vidareutveckling av personalen.
– Detta ger en möjlighet att träna på situationer som kan uppstå, utan att behöva “träna” på dem när det är skarpt läge. Och när det blir skarpt läge så vet man själv hur man reagerar i den situationen eftersom man har tränat på den, säger Anette Kallin.

Hon fortsätter:
– Vem som helst kan jobba med utåtagerande personer men det är svårt att veta hur man själv skulle reagera i en hotfull situation. Det har vi inte kunnat träna på förrän nu.
– Digitalisering och hållbarhet lyfts fram som en nödvändighet framöver och detta är ett led i det. Det jobbas även med att utveckla flera scenarier som man kan uppleva, säger Maria Bauer.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 22 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS