ANNONS

Harnäsfödde MTB-dynamon Anton Olstams VM-succé resulterade i en bronsmedalj och ökat pepp på fortsatt satsning i världseliten.
Foto: Tony Jakobsson Olstam

VM-succé för “världens mest oseriöse cyklist”

SMEDJEBACKEN/FALUN Anton Olstam har ett VM-brons runt halsen. En glad överraskning – men ingen chock för cyklisten själv. 1 + 1 = 2. Övning ger färdighet. Och revanschlusta ger blodvittring.

– Har haft en lite märklig säsong, men när allt stämmer vet jag att jag kan vara med där uppe, säger den 22-årige MTB-stjärnan.

Och detta med aningen förhöjd grundpuls då han precis innan Annonsbladet önskar slänga käft avverkat några svettiga kilometer i löparspåret.
Försäsongsträningen inför ett redan nu spännande 2022 har startat för Anton Olstam.
– Löpningen är lite tung, men jag bedömer ändå mig ha rätt bra kondition. Det har annars varit väldigt lugnt efter VM, det är skönt med ett break och jag har inte ens rört cykeln.
– Nu ska jag försöka bygga upp kroppen på ett bra sätt för att vara ännu starkare till nästa säsong, säger en till tonen avslappnad men målmedveten Olstam.

Som tämligen drastiskt fick rita om planerna för innevarande säsong som nu drar sina sista suckar i och med kung bores stundande intåg.
– Ja, min blindtarm gav ju upp mitt i alltihop. Den sprack, så jag fick spendera några dagar på sjukhus och sedan låta kroppen återhämta sig.
– Tappade minst tre veckor på det där, och coronavirusets ständiga närvaro blir man ju inte heller så taggad av. Det har som sagt varit en lite märklig säsong, småskrattar Anton.
Han har dock försett sitt tävlingsjag med nya insikter som kastar klarhet över en ännu förhållandevis ung karriär.
Åtminstone i världseliten, där han de senaste åren kört världscupen och ständigt haft blicken fäst på medaljer av ädel valör. Vid EM i schweiziska Lugano för en månad sedan fick han dock se pallchanserna grusade av en olycklig punktering.

Vilket födde revanschlusta.
Och nu är alltså ett brons bärgat. På högsta tänkbara nivå. Tredjeplatsen vid VM i belgiska Leuven kördes hem i cross countryns sprintdisciplin. Och det är de kortare, intensiva sträckorna som lockar denne Harnäsfödde MTB-suverän.
– När jag var yngre cyklade jag längre lopp som kan pågå i flera timmar. Men har med tiden renodlat sprintsidan, jag gillar att köra snabbt och då räcker det bra med cirka 20 minuters sprint, berättar han.

Och utvecklar sin egen metod – i andras ord och mening.
– I grunden har jag kanske inte riktigt det här träningspsyket, och många kring mig säger att jag är världens mest oseriöse cyklist, skrattar Anton.
Att han gör ett och annat rätt bevisar emellertid VM-bronset, och beträffande bedriften framhåller han också den belgiska banans fina kvaliteter.
Framgångarna som nu skördas kan spåras 20 år tillbaka.
– Var nog bara 2-3 år när jag började susa omkring på hoj, man hittade en kul stig och bara körde runt. Cykeln har varit vid min sida sedan dess.
– Det är det bland det bästa jag vet och skulle inte kunna vara utan cyklingen i mitt liv, understryker han.

En passion som via barndomens entusiasm och lovande förehavanden styrde både järnhäst och junioren Olstam till Hagströmska gymnasiet i Falun.
Vars cykelinriktade studier nu hyllas av VM-medaljören.
– Det är en otroligt bra talangfabrik som samlar många lovande cyklister.
– Jag gick bland annat tillsammans med framgångsrike slopestylecyklisten Emil Johansson. I en miljö som på Hagströmska sparrar man hela tiden varandra och utvecklas mycket, framhåller Anton Olstam.
Och vänder nu blicken mot en vinter som ska bli till vår.

Som gärna ska bli en fortsättning på Antons nu etablerade position i den absoluta världstoppen.
– Känner att jag vuxit i erfarenhet och den taktiska biten. Och det ska nog ändå bli lite kul och nästan mysigt att kliva ned på gymmet och köra riktiga grispass under vintern.
– Jag har alltid siktat mot den yttersta triumfen med ett VM-guld, och det gäller fortfarande. Nu har jag bevisat för mig själv att jag kan nå väldigt långt, trots motgångar.

Facebook

ANNONS

ANNONS