ANNONS

27-årige världsbacken tillika småbarnspappan Emil Johansson är övertygad att kombinationen av privat- och innebandyliv lyft honom som individ. “Det har skänkt en trygghet som nog också färgat mig som spelare”, konstaterar han.
Foto: Sonny Jonasson

“Visar att alla verkligen vill det här”

FALUN Med rutin kommer rådighet. Sida vid sida med sportslig visdom brinner en eld. Sveriges bäste spelare heter Emil Johansson och krigar i IBF Faluns färger.

Det är ett sammansvetsat, fysiskt finslipat och taktiskt uppgraderat lag som nu inlett en ny säsong i innebandyns yttersta elit. Emil Johansson, förra säsongen utsedd till landets bäste innebandyspelare och tredje bäste spelare i världen, vittnar om harmoni på de flesta fronter i Faluklubben.
– Våra fyra nyförvärv har kommit in riktigt bra under försäsongen och kommer sannolikt göra oss ännu starkare, berömmer Emil.
Och upplyser vidare att Johan Fahlströms comeback från korsbandsskada förhoppningsvis kan ske runt jul. Vidare tillskrivs centern Johan Samuelsson viktiga ledaregenskaper som inte minst kommit lagets nya spelare till gagn.
– Han är en korrekt herre som gör det mesta på rätt sätt, framhåller Emil i riktning mot den erfarne lagkamraten tillika lagkaptenen i svenska landslaget.
– Han jobbar även som lärare och är grymt bra i det pedagogiska, vilket bidrar till att slussa in yngre spelare i truppen.

Emil Johanssons egen resa mot ännu en höst, vinter och vår i närkamp med många av innebandyns bästa och värsta motståndare präglas förvisso av stenhård träning – men minst lika stora delar inre lugn och mental övertygelse.
En utveckling som hittar näring i att 27-åringen har en liten grabb på snart två bast som har första tjing i både vardagsliv och pappahjärta.
– Det har skänkt en trygghet som nog också färgat mig som spelare, konstaterar Emil Johansson.
– När man kommer hem efter match går det inte att älta detaljer i evighet. Man lever så mycket innebandy ändå. Det är skönt att bara vara. Och att det finns något som är viktigare än innebandyn tror jag faktiskt stärker mig även på planen.

IBF Faluns SSL-trupp innehåller enligt Emil ett flertal spelare som delar den idrottsliga passionen med papparollen. En balans som kan komma laget till godo i det långa loppet.
– Erfarenheten blir viktigare och viktigare ju längre säsongen går, framför allt i slutspelet. Vi har tappat tunga spelare på den fronten i Fernqvist, Hajo och Adriansson, så nu får andra kliva fram och axla uppgiften.
Att IBF Falun tar sig till slutspel är en lågoddsare som på en spelad tia knappt ger pengarna tillbaka. Vägen fram dit är ett 32 kapitel långt drama, där Emil Johansson tror att de rosasvarta sätter tonen tillsammans med Storvreta.
– Det krävs att man hittar rätt i tanken, de två senaste åren har vi inte varit som bäst när det gällt som mest. På förhand tycker jag annars att förutsättningarna ser ganska lika ut som inför förra säsongen, tänker han högt.
– Kalmarsund har förvisso värvat bra, och det har även Sirius, inflikar den poängfarlige försvarsspelaren.

På taktiktavlan är delar av IBF Faluns strategiska modeller intakta och för spelarna väl bekanta – publiken kommer ånyo se fartfylld innebandy där anfallsvågorna kan sätta valfri kontinentalplatta i gungning. I försvarsspelet har emellertid tankebanorna utrustats med nya, lömska stickspår designade av huvudtränaren Thomas Brottman.
– Han är bra på det där att testa nya upplägg, “Brolle”, säger Emil Johansson.
Och inflikar att framåt är kvaliteten allt som oftast gjuten för den framgångsrika klubben, målskyttet sitter i ryggraden, muskelminnet.
– Men vi har tränat olika typer av försvar, för att beroende på motstånd kunna vända matchbilden till vår fördel och bli mer oberäkneliga, förklarar den analytiskt lagde Emil, som gärna videostuderar matcher i efterhand för att utvärdera det egna agerandet.

Sistnämnda förmågor beskrivs av backen själv vara på väg att tangera toppform, och det märks på träningarna att allvaret nu är ett faktum.
– Det smäller på rätt bra. Det ska ju inte gå helt överstyr, men gärna vara på gränsen. Det är ett hälsotecken och visar att alla verkligen vill det här, fastslår han.
– Personligen vet jag vad jag kan och hur man tar sig genom tyngre perioder utan att dippa rejält. Känner stark lojalitet till klubben, jag trivs väldigt bra både privat och i laget. Jag vill vinna titlar och spela med de bästa, och då är det här rätt plats.

5 snabba till Emil Johansson
1. Vem är världens bäste innebandyspelare?
– Man ska ju ha självförtroende, så jag säger mig själv då.
2. Var landar du musikaliskt?
– Lyssnar mycket på hiphop, precis som flera andra i laget. Det sätter bra flow i omklädningsrummet inför match.
3. Vem i IBF Falun vinner utvisningsligan denna säsong?
– Rasmus Enström, tror jag. Framför allt om han blir kvar på backpositionen.
4. Vilka tre lag får tampas i botten av SSL?
– Nykomlingarna Visby och Warberg, och jag tror även Höllviken kan få det tufft.
5. Och i toppen, vilka slåss om guldet?
– Vi och Storvreta. Kanske även Dalen.

IBF Falun herr, spelschema Svenska Superligan 2019/2020
24/9 Storvreta – Falun (4-3 e.fl.)
28/9 Falun – Mullsjö (8-5)
2/10 Linköping – Falun (5-10)
5/10 Falun – Dalen (10-3)
13/10 Sirius – Falun
16/10 Falun – Jönköping
19/10 Falun – Höllviken
22/10 Helsingborg – Falun
26/10 Falun – Visby
3/11 Växjö – Falun
16/11 Falun – Warberg
20/11 Pixbo – Falun
23/11 Kalmarsund – Falun
27/11 Falun – Sirius
1/12 Jönköping – Falun
8/12 Dalen – Falun
11/12 Falun – Linköping
19/12 Mullsjö – Falun
21/12 Falun – Storvreta
3/1 Sirius – Falun
6/1 Falun – Jönköping
11/1 Falun – Dalen
18/1 Linköping – Falun
25/1 Storvreta – Falun
8/1 Falun – Mullsjö
12/2 Falun – Kalmarsund
15/2 Höllviken – Falun
22/2 Falun – Helsingborg
29/2 Visby – Falun
4/3 Falun – Växjö
8/3 Warberg – Falun
14/3 Falun – Pixbo

Facebook

ANNONS

ANNONS