Mattias Jonsson, vd för Fastighetsbyrån i Falun, ger sin syn på fenomenet som sett villapriserna i kommunen öka med 25 procent under pandemiåret 2020.
Foto: Sonny Jonasson

Villapriserna ökar rekordartat i Falun: “Anmärkningsvärda siffror”

FALUN Villapriserna ökade 2020 med 11 procent i Sverige. I Falun? 25 procent. En rekordartad trend med flertalet utropstecken.

– Pandemins effekter innebär att många betraktar hemmet som viktigare än någonsin, redogör Fastighetsbyråns vd Mattias Jonsson.

Faluns bostadsmarknad har under flera år präglats av tämligen intensivt laddad termik.
Nu har villapriserna eskalerat i en takt som får även de mest insatta att höja på ögonbrynen och landa i versala omdömen.
Under fjolåret steg prislapparna i fråga med i genomsnitt hela 25 procent.
Mattias Jonsson, vd för Fastighetsbyrån, ger sin syn på fenomenet Falun.
– I det här sammanhanget kan inte pandemin sägas ha någon begränsande effekt, snarare tvärtom.
– Hemmet har nu blivit ännu viktigare, då det för många också ska kunna anta rollen som fungerande arbetsplats vad gäller både utrymme och funktion, utvecklar Mattias.

Vidare konstaterar både han och fastighetsaktörens senior rådgivare Lars-Erik Nykvist att arbetslösheten förvisso ökat, men inte i den omfattning vissa befarat.
Vilket gör att många ändå betraktar det som ekonomiskt klokt att investera betydande kapital i hus och hem.
Lars-Erik Nykvist:
– Just den ökade möjligheten för många att tack vare digitala hjälpmedel arbeta hemifrån, bidrar härav till att bostadsmarknaden alltjämt är så stark både nationellt, regionalt och lokalt.
– Hur man bor har som sagt fått ökad betydelse. Siffrorna är i Faluns fall generellt sett fantastiska, men om det på individnivå upplevs lika fantastiskt beror ju givetvis även på huruvida man ska sälja eller köpa, klargör han.

Rikssnittet med en ökning om 11 procent får alltså se sig slaget med hela 14 snäpp av Dalarnas residensstad.
Faluns bitvis omtalade mysfaktor, en traditionsstark inramning, högskoletyngd och flertalet andra aspekter talar i favör för en stad som ständigt växer.
Mattias Jonsson inflikar att det därtill inte bara handlar om det centralaste centrala som lockar folk att lätta på lädret.
– När det handlar om lite större, dyrare objekt mitt i stan ser vi ett mönster att det inte sällan drar till sig tydligt kapitalstarka köpare.
– Men det intressanta med Falun är att lockelsen för aspirerande villaköpare avståndsmässigt är intakt inom cirka en halvtimmes radie även utanför själva stadskärnan.

Också rörande Faluns relativa landsbygd är prisutvecklingen således tilltagande.
– Ja, den är ganska stark även där. Vår bild av det här förloppet är att det alltså inte bara är de superköpstarka grupperna som investerar och sätter marknadens höga puls. Medelinkomsttagare gör också tydligt avtryck på Faluns villamarknad, framhåller Mattias Jonsson.
Varför tror du så många, trots osäkra tider, väljer och vågar lägga ofta väldigt stora summor på en villa?
– En del i det hela är att det är billigt att låna. Bolåneräntan är fortfarande låg. Då sticker inte månadskostnaden i väg så fasligt, åskådliggör Mattias.

Och fortsätter:
– En annan aspekt är att många sannolikt jämför med att hyra ett boende, och att man då kanske hellre så att säga betalar till sig själv än utomstående part.
Notabelt är att nybyggda villor och begagnade diton nu stundvis närmar sig varandra i prisnivå.
– Vilket sannolikt gör det mer värt för dem som planerar lägga flera miljoner på att bygga ett hus. Om man sedan beslutar sig för att flytta eller något oförutsett inträffar, så finns härav goda möjligheter att få tillbaka hela eller stora delar av investeringen, resonerar Mattias.

Han förklarar den hos Fastighetsbyrån nu etablerade mäklarmetod som ämnar möta både säljare och köpare på en tidig och till storleken mer småskalig nivå.
För att nå bästa effekt delvis ekonomiskt, men också på det individuella planet.
I praktiken innebär det en snävare avgränsning i fråga om rimlig målgrupp för köp och sälj.
– Vi jobbar med ett spekulantregister där vi matchar säljare och köpare mot varandra, förklarar Mattias Jonsson.
– Vi kallar det “Personlig försäljning”. Vi skräddarsyr det hela i syfte att båda parter ska kunna göra bra affär. Det handlar mycket om att hålla det på en mindre offentlig nivå, vilket vissa säljare önskar. I dag cirka 15 procent av våra kunder, och jag tror siffran kan komma att öka.
Anledningarna beskrivs vara en vilja att inte dra så mycket uppmärksamhet till husförsäljningen.
– Orsakerna till detta kan vara många. Man vill inte ha så mycket spring i huset, man kanske säljer för att något jobbigt hänt eller så efterfrågar man helt enkelt en målgrupp där de flesta har ett verkligt intresse för huset. Kanske bara 4-5 intressenter. Ibland är målbilden helt enkelt inte att synas av så många som möjligt på Hemnet, konstaterar Fastighetsbyråns vd.

Faluns fastighetsmarknad fortsätter i dagsläget på rådande full fart framåt-manér. Mattias Jonsson sätter ord på en för honom välbekant närbild av samtidens husköpare i Falu kommun.
– Det är väldigt brett. Folk redan hemmahörande i Falun, de som lockas hit från storstäder eller de som flyttar hem efter en tid på annan ort.
– I stort sett inga av våra försäljningsobjekt står någon längre tid. Allt går åt, och det snabbt. Men en ökning med 25 procent, det är anmärkningsvärda siffror.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS