ANNONS

Föreningen Väsman VinterArenas ordförande och kontaktperson Bengt Åkman är en av de “hjältar” som sliter ideellt för allmänhetens sk få fina banor för skridskor och skidspår.
Foto: Veronica Rigtorp

Vill skapa vinterarena på Väsmans is

LUDVIKA. Plogning på Väsman är inte nytt, det har plogat skridskobanor där tidigare. Men med nya föreningen Väsman VinterArena blir skridskobanorna en del av Skating Dalarnas koncept.

Väsman VinterArena kommer att ingå som ett av områdena inom Skating Dalarna.

Föreningen Väsman VinterArenas ordförande och kontaktperson Bengt Åkman är en av de ”hjältar” som sliter ideellt för att allmänheten ska få fina banor för skridskor och skidspår.Den nystartade föreningen har fått 5 000 kronor i startbidrag av kommunen, men det är pengar som inte räcker speciellt lång, så Bengt Åkmans uppgift är bland annat att leta sponsorpengar från företag på orten. Den som vill stötta oss kan skänka ett bidrag.

– Vi har inget vinstsyfte utan pengarna går direkt in i verksamheten. Bland annat till drivmedel till de maskiner som används till att ploga med, förtydligar Åkman.

Idag har föreningen tillgång till en fyrhjuling med plog men i övrigt används privata maskiner. De strävar efter att komma till ett läge där de ska ha råd med helt egna maskiner.

Föreningens huvuduppgift är att skapa isbanor på sjön Väsman. Tanken är att göra delar av sjön Väsman till en stor arena där allmänheten ska kunna utöva vintersporter och motionsaktiviteter på upplogade ytor, såsom skridsko- och sparkåkning, eller bara promenader.

Vid sidan av det upplogade och borrkollade isbanorna kommer det vid god snötillgång att köras upp skidspår.

– Vi vänder oss till alla, men först och främst vill vi stimulera barn och ungdomar att röra på sig, säger Bengt Åkman.

Det finns planer på att tillsammans med andra organisationer anordna evenemang runt sjön där banan passerar. Att få till någon slags uthyrning/utlåning av skridskor i anslutning till Ludvika småbåtshamn genom att knyta sociala företag till det hela är andra planer. Tillgängligheten till banorna och den goda tillgången på parkeringsplatser bidrar också att locka folk.

– Genom samarbete med Skating Dalarna har vi en kvalitetsnorm att följa, förklarar Bengt Åkman.

Attraktionskraften på banorna ökar också genom samarbetet, vilket lockar till sig långväga besökare, som i sin tur kommer att upptäcka Ludvika som turistort.

När det gäller skridskoåkning på sjöis är det ingen överdrift att påstå att Dalarna är ett riktigt eldorado. Skating Dalarna är ett nätverk mellan destinationer i Dalarna som plogar banor för långfärdsskridsko på naturis.

Det finns ett stort och varierat utbud för såväl nybörjare som mer vana skridskoentusiaster, med totalt över 70 kilometer plogade banor redo att utforskas. Plogningen sker främst av ideella föreningar, med stöd av kommunerna. Syftet är att kvalitetssäkra och synliggöra Dalarnas skridskoerbjudande så att ännu fler kan njuta av långfärdsskridsko på sjöisar.

Idag finns Skating Dalarna på följande platser runt om i länet: Flosjön i Dala-Floda, Runn och Ösjön i Falun/Borlänge, Pråmleden och Brunnsjön i Hedemora, Orsasjön i Orsa, Saxviken i Mora, Öjesjön i Öje utanför Malung samt:

Väsman i Ludvika, där huvudbanan går mellan Ludvika småbåtshamn och Brunnsvik där det finns informationsskyltar och banbeskrivning. Sträckan tur och retur är 14 kilometer lång. Det är också möjligt att starta i Sörvik. Mitt på huvudbanan plogas en slinga runt Bärholmarna, på cirka 1 kilometer, här är möjligt att gå iland för en matsäckspaus. Lunchrundan är 2 kilometer lång och utgår från centrala Ludvika. Halva banan går på isen och andra halvan består av gångbana på land. Därmed lämpar den sig också bra för gång och spark. Ungefärlig längd på banorna tur och retur till Piren är allt från 2 till 20 kilometer.

Text och bild Veronica Rigtorp

Facebook

ANNONS

ANNONS