Lukas Lännholm och Hannan Abdioog läser tredje året på vård- och omsorgsprogrammet på Smedenskolan. I mitten, vård- och omsorgsläraren Jagica Johansson.
Foto: Lisa Björklund

Vill locka fler till vård- och omsorgsprogrammet

LUDVIKA/SMEDJEBACKEN Kompetensbrist och hög konkurrens om personalen är problem som vård- och omsorgsnämnden i Ludvika och många andra kommuner kämpar med. Av den anledningen vill kommunerna Ludvika, Smedjebacken och VBU nu framhålla det positiva med att läsa vård- och omsorgsprogrammet på VBU. – Alla arbetsgivare inom vård- och omsorgsyrket har behov av arbetskraft. Det, i kombination med att andra stora arbetsgivare expanderar och norpar åt sig arbetskraft, gör att vi vill att fler ska gå den här utbildningen, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande i Ludvika, Åsa Bergkvist (S).

Det var i samband med vecka 42, då den nationella vård- och omsorgscollageveckan hölls, som de tre parterna bjöd in till pressträff för att belysa det positiva med vård- och omsorgsprogrammet på Smedenskolan i Smedjebacken.
– Vi vill visa oss utåt mot allmänheten. Ju bättre samverkan vi har, desto större vinst för våra medborgare i länet.
Med på träffen var bland andra vård- och omsorgsläraren Jagica Johansson och Nancy Lovelace, som har arbetat som undersköterska sedan 2011. Hon tycker att hennes jobb är givande, trots att det kan vara tufft och tungt.
– Jag älskar att jobba med människor och jag vill ge tillbaka till äldre generationer. Man måste väga både för- och nackdelar och tänka på att man kan jobba för att göra yrket bättre. Man får mycket tillbaka, det är inte bara tufft, säger hon.

På plats var även Lukas Lännholm och Hannan Abdioog som båda går tredje året på vård- och omsorgsprogrammet.
– Jag har valt utbildningen för att jag tycker om att hjälpa människor och att se dem glada. Mitt mål är att utbilda mig till sjuksköterska och sedan bli barnmorska. Det är brist där med och jag vill kunna göra skillnad, säger Hannan Abdioog.
Lukas Lännholm däremot, planerar att läsa till undersköterska för att sedan kunna arbeta som ambulanssjuksköterska.
– Jag vill hjälpa människor och kunna förändra. Jag har varit intresserad av att arbeta inom vården redan från ung ålder. Jag har själv diabetes och har varit på sjukhus hela livet. Den erfarenheten har inspirerat mig till att söka mig till det här området. Utbildningen är bra, man får den information man behöver, säger han.

Monica Forsgren, Nancy Lovelace, Hannan Abdioog, Lukas Lännholm, Mariella Andersson (rektor på Smedenskolan),Åsa Bergkvist (stående) och Jagica Johansson. Foto: Lisa Björklund

Både Åsa Bergkvist och Jagica Johansson menar att utbildningen är bred och kan leda till många valmöjligheter i framtiden.
– Det finns andra yrkesgrupper att gå vidare till. Förutom hälso- och sjukvård läser man ämnen som etik, sociala ämnen och psykiatri. Man kan gå vidare och bli brandman, polis, sjuksköterska, arbetsterapeut eller socionom.
– Som undersköterska kan man arbeta som personlig assistent, med funktionsnedsatta eller med äldre och man kan välja att ha en privat eller en kommunal arbetsgivare.
– Om man vill jobba några år efter gymnasiet så är man nästan garanterad arbete, åtminstone som vikarie. Redan i årskurs tre kan man börja jobba.

Hur ska ni få ungdomarna att stanna i regionen?
– I Smedjebacken erbjuder vi fast anställning om man har utbildning. Vi behöver få en bra arbetsmiljö så att man stannar, säger Monica Forsgren (S), Omsorgsnämndens ordförande i Smedjebacken.
– En del läser på annan ort och sedan kommer de tillbaka, säger Jagica Johansson.
– Jag stannar i Dalarna tror jag, tillägger Lukas Lännholm.
– Vi ska trivas och må bra på jobbet, säger Åsa Bergkvist, som tycker att yrket som undersköterska behöver få högre status.

Hon berättar att utbildade undersköterskor, från och med 1 juli nästa år, kommer att bli legitimerade precis som lärare, läkare och psykologer.
– Det är viktigt för att höja statusen.
– För att yrket ska få bra status är arbetsmiljön och lönen också viktig, tillägger Nancy Lovelace.

Ett annat steg i samma riktning är ett stipendium som delas ut till undersköterskestudenter på VBU.
– Vi vill visa att vi är en kvalitativ utbildning. Yrket som undersköterska har för dålig stämpel, säger Åsa Bergkvist.
Hon tycker att vård- och omsorgsutbildningen är bra och vill uppmärksamma att Västbergslagens utbildningsområde vid årsskiftet fick en godkänd återcertifiering.
Det betyder att vård- och omsorgsprogrammet ingår i vård- och omsorgscollage, som är ett samarbete mellan arbetsgivare, skola och fack. Den som går en utbildning som godkänts av VO-collage ska vara garanterad att få den kompetens som arbetsgivaren efterfrågar.
– Vi har den kvalitet vi behöver för att kunna kallas oss vård och omsorgscollage, säger Åsa Bergkvist.

Kommuner vill att fler ska söka vård- och omsorgsprogrammet. Foto: Lisa Björklund

FAKTA VO-COLLAGE

För att få vara certifierad som VO-collage krävs att skola, arbetsgivare och fack arbetar efter en mål- och aktivitetsplan.
Här är Vård- och omsorgscollage i Västbergslagens fyra mål
1 Utbildningskvaliteten ska motsvara de krav som ställs på arbetsmarknaden. Utbildningen behöver därför omfatta den digitala biten i större utsträckning.
2 Handledarna ute i verksamheterna ska ha rätt kompetens och vara förberedda på att ta emot elever. Steg ett är att ta reda på hur många handledare i Ludvika och Smedjebacken som är certifierade.
3 Att samverka kring utbildningens och yrkets attraktionskraft.
4 Kvalitetssäkra Arbetsplatsförlagt lärande (APL) och se till att arbetsgivarna och VBU gemensamt tar ansvar för att APL:en blir tydlig, strukturerad och kvalitativ.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS