“Vi vill få in massor med fina sport- och friluftsprylar”, säger Bully Touray som är platsansvarig på fritidsbanken i Norberg.
Foto: Rose-Marie Eriksson

“Vi vill få in så mycket sport- och fritidsprylar som möjligt”

NORBERG Det har länge varit på gång med en fritidsbank i biblioteksbyggnaden i Norberg. Nu har man inlett insamlingen av sport- och fritidsprylar som småningom kommer att lånas ut till den som vill.

– Innan vi kan börja med utlåning måste lokalen fixas till lite och nu vill vi ha in så mycket prylar som möjligt, säger Bully Touray som är platsansvarig.

Fritidsbanken är som ett bibliotek, fast med sport- och friluftsprylar och lånetiden är 14 dagar. I Norberg blir det nu möjligt att låna både böcker och sportartiklar i samma byggnad. I fritidsbankens lokal, som bland annat använts av projektet Kvinna in i Sverige, finns redan en hel del inlämnat. Det är skidor, skridskor, flytvästar, sovsäckar med mera.
– Vi har fått in cyklar, skateboards, kickbikes och en del får vi laga och fixa till. Men det är många fina sportprylar som lämnats in, säger Bully.
Han jobbar även på fritidsgården Unkan och berättar att hela fritidsgården hjälper till med fritidsbanken i samarbete med kommunen.
– Vi jobbar alla för att det här ska bli en jättefin fritidsbank. Vi kommer också att ha pop up-ställen vid olika evenemang där man både kan lämna in och testa prylarna, säger Bully och fortsätter:
– När vi fått in tillräckligt med artiklar kommer det att vara gratis att låna. Ju bättre insamling desto snabbare kommer vi igång.

Fritidsbanken i Norberg är öppen för insamling varje tisdag från klockan 13.00.
Fritidsbanken Sverige är en ideell förening där alla kommuner och organisationer som driver en eller flera fritidsbanker är medlemmar.
Det är helt kostnadsfritt att låna på fritidsbanken och man tar inte ut några depositions- eller förseningsavgifter. Skulle något råka gå sönder försöker man laga det och låntagaren blir inte ersättningsskyldig.

En diakon kom på idén
2013 öppnades den första Fritidsbanken i Deje i Forshaga kommun, tre mil norr om Karlstad. Det var diakonen Carina Haak som kom på idén och i ett samarbete mellan Forshaga kommun, Forshaga-Munkfors församling och projektet Ett Öppnare Värmland förverkligades idén. Mycket har hänt med Fritidsbanken sedan dess, men grunden är och förblir densamma – en verksamhet som ger oanvänd utrustning nytt liv, som stimulerar en aktiv fritid, som alltid är gratis och är till för alla.

Innebandy i topp
Fritidsbankens mest utlånade utrustning är till innebandy. För att göra det möjligt för fler att prova på innebandy har man tagit fram tydlig information med pictogrambilder om vad som är viktigt att tänka på när man spelar innebandy. Stödet är framtaget i nära samarbete med elever på Mora Folkhögskola och finns på landets fritidsbanker. Stödet är finansierat av Arvsfonden.
Källa: fritidsbanken.se

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS