Anna Flodberg (till vänster) och Ann-Charlotte Runnvik har skrivit en bok om utmaningarna med att vara förälder till barn med NPF.
Foto: Theresia Köhlin

”Vi tackar sommarhuset i slutordet”

ULVSHYTTAN/FALUN. Ann-Charlotte Runnvik och Anna Flodberg har skrivit en bok om utmaningarna med att vara förälder till barn med npf. Merparten av boken skrevs i Ann-Charlottes sommarstuga i Ulvshyttan i Säters kommun. Huset fick till och med ett tack av författarna i bokens slutord. – Vi vill berätta vår historia med medkänsla och inte så många pekpinnar, berättar Ann-Charlotte som själv är uppvuxen i Vika utanför Falun.

I augusti släpptes duons bok ”Med hjärtat i handen och nerverna utanpå. Orka livet som npf-förälder” på Norstedts förlag. Boken har fått uppmärksamhet i olika medier och författarna medverkade bland annat i TV4:s ”Nyhetsmorgon” i slutet av augusti.
– Men det som helt gått under radarn är att jag själv är bördig från Dalarna och att vi har skrivit boken i min familjs sommarhus i Ulvshyttan. Alltid när vi har åkt dit har det varit vår respit från en stressad vardag, vi har strövat i naturen, plockat kantareller och vinterbadat varvat med att arbeta för att boken ska bli klar, säger Ann-Charlotte.
Hon kommer från början från Vika och Anna Flodberg är uppvuxen i småländska Ljungby men båda två har bott i Stockholm i många år.
– Vi lärde känna varandra när vi pluggade i Stockholm och blev ett team när vi skrev en uppsats tillsammans. Sedan har vi hållit kontakten och så har vi båda fått barn med npf-diagnoser, berättar Ann-Charlotte Runnvik.

Anna Flodberg (till vänster) och Ann-Charlotte Runnvik har tillsammans skrivit boken “Med hjärtat i handen och nerverna utanpå. Orka livet som npf-förälder”. Ann-Charlotte kommer från början från Vika utanför Falun och duon har skrivit merparten av boken i Ann-Charlottes sommarstuga i Ulvshyttan i Säters kommun. Foto: Theresia Köhlin

Npf står för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Inom detta begrepp ingår diagnoser som autism, adhd och Aspergers syndrom.
– Jag var tidigare chefredaktör på tidningen Hälsa och skrev en ledare om att träningen betydde mycket för mig, som förälder till barn med adhd och autism. Träningen var mitt lyckopiller för att orka och för att må bra i vardagen. Jag fick mycket respons från läsare, särskilt mammor som kände igen sig och ville prata av sig. Det där låg och grodde lite och sedan insåg vi att det inte fanns någon bra bok med fokus på föräldrarna till barn med npf, säger Anna Flodberg
– Jag och Anna har pratat mycket om vad som händer med oss vuxna som är föräldrar till barn med npf. Det förekommer mycket stress och väldigt många föräldrar blir utmattade. Därför har vi med hälsa och välmående i boken, hur vi tar hand om oss själva, säger Ann-Charlotte Runnvik.

“Jag och Anna har pratat mycket om vad som händer med oss vuxna som är föräldrar till barn med npf. Det förekommer mycket stress och väldigt många föräldrar blir utmattade. Därför har vi med hälsa och välmående i boken, hur vi tar hand om oss själva”, säger Ann-Charlotte Runnvik. Foto: Theresia Köhlin

Deras mål med att skriva boken var att den skulle vara genomtänkt och lättläst.
– Det ska vara enkelt att läsa boken. Vi ville göra en användarvänlig bok, helt enkelt, förklarar Anna Flodberg.
– Vi kompletterar varandra, Anna med sin journalistbakgrund och jag som både är akademiker och har erfarenhet av kreativt skrivande. Sedan har vi intervjuat experter på området och varvar deras citat med våra egna erfarenheter. Det blir stundtals nästan som dagboksanteckningar hämtade från vår vardag. Många böcker som skrivs om detta ämne är skrivna av experterna som lägger ut långa teorier. Det kan vara tungt att läsa. Vi hoppas att det ska vara lättare att ta till sig innehållet när vi har skrivit boken på det här sättet, säger Ann-Charlotte Runnvik.

“Det handlar inte bara om att ta hand om barnens enskilda behov. Okunskapen gör att det är svårt att få rätt hjälp som förälder. Man måste vara stark och vältalig för att orka med. Det gäller att kämpa för sina och barnens rättigheter”, säger Anna Flodberg. Foto: Theresia Köhlin

De båda vittnar om att det finns mycket okunskap kring npf.
– Det handlar inte bara om att ta hand om barnens enskilda behov. Okunskapen gör att det är svårt att få rätt hjälp som förälder. Man måste vara stark och vältalig för att orka med. Det gäller att kämpa för sina och barnens rättigheter, säger Anna Flodberg.
– Många förhållanden går sönder, när man har barn med npf, och vi har intervjuat en psykolog om det. Eftersom det blir så mycket stress är det viktigt att man även vårdar relationen med sin partner. Det blir lätt så att precis allt kretsar runt barnen att man glömmer bort sig själv och sin partner, säger Ann-Charlotte Runnvik.
– Och som förälder känner man lätt skuld, exempelvis när man gör något för sig själv, där inte barnet är med. I boken har vi även med tips på övningar och träning. Exempelvis enkla andningsövningar, sådant som du kan göra under dagen för att snabbt bryta stressen. Vi ville också ge igenkänning. När jag själv hade småbarn läste jag gärna om andra föräldrar som var i samma situation, säger Anna Flodberg.

Hur länge har ni jobbat med boken?
– Det har tagit ett par år och vi fick pussla en hel del för att få ihop skrivtiden. Först skrev vi ner våra historier och åkte till min familjs sommarstuga i Ulvshyttan och skrev tillsammans och läste varandras texter. Det har gjort att vi har lärt känna varandra på ett djupare plan. Sedan identifierade vi de experter vi ville ha med i boken och intervjuade dem, berättar Ann-Charlotte Runnvik.
– Det var viktigt för oss att bokprojektet i sig inte skulle vara stressigt. Det är inte lätt att ge ut en bok i dag. Det gäller att ha arbetat igenom sitt manus ordentligt och lite tur, säger Anna Flodberg.
– Förlaget som vi hamnade hos till slut hade en förståelse för hur vi resonerade med boken. Och mottagandet som boken har fått visar att läsarna uppskattar upplägget, säger Ann-Charlotte.

Boken utkom på Norstedts förlag i augusti. Foto: Norstedts

Anna är journalist och jobbar som chefredaktör på tidningen Kurera. Hon arbetar också som bokredaktör på Bonnierförlagen. Ann-Charlotte är diplomerad coach och författare.
– Vi är en bra kombo. Jag vill ha exakta termer och letar efter faktaunderlag medan Anna är en fena på att få texten lättläst. Båda är vana vid att jobba med texter och att ta och ge kritik, säger Ann-Charlotte.
– Och eftersom vi känner varandra så väl så är det lättare att vara mer ärliga med varandra och våra texter, säger Anna.
– Vi vill berätta vår historia med medkänsla. Det är ofta man kan känna sig ensam och utelämnad som npf-förälder. Boken ska vara som en vänskaplig kram. Min mamma sade att ”det är som att sitta med vid en trevlig middag”, när hon hade läst boken och hon sa att hon lärde sig något nytt på var sida, berättar Ann-Charlotte.

Duon betonar att de via boken vill peppa andra föräldrar som har barn med npf.
– Vi har också med situationer och småsaker som andra föräldrar tar för givet men som man själv blir överlycklig över. Det är viktigt att inte bara fastna i utmaningarna, säger Anna.
– Det är viktigt att få skratta, slappna av och logga ut från ansvaret då och då. Det är därför som vi trivs så bra med att åka i väg tillsammans. Vår devis är ” good enough räcker” och i stället för att säga ”fånga dagen” säger vi ”fånga myggen” när vi är i Ulvshyttan, skämtar Ann-Charlotte.

Kommer ni att skriva fler böcker tillsammans framöver?
– Ja, nu har vi planer på att skriva något skönlitterärt tillsammans. Möjligtvis en spänningsroman. Då ska vi såklart skriva i stugan i Ulvshyttan. Drömmen vore att kunna ordna skrivretreats i Dalarna framöver, säger Ann-Charlotte.
– Huset är så viktigt för oss att vi tackar det i slutordet i boken. Det är ett otroligt positivt och vänligt hus, man känner sig verkligen välkommen. Den känslan vill vi gärna dela med oss av till andra, säger Anna.

Ann-Charlotte Runnvik
Ålder: 52 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Make, två söner (18 år och 15 år) och en greyhound.
Yrke: Egenföretagare, författare och coach.
Intressen: Yoga, styrketräna, författa och måla.
Läser helst: Faktaböcker och poesi. Just nu: ”Fjädrar” av Jacqueline Woodson.

Anna Flodberg
Ålder: 49 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Man, två söner (13 och 15 år), en labrador och en fransk bulldog.
Yrke: Chefredaktör, författare och bokredaktör.
Intressen: Träning, författa och bingea serier.
Läser helst: Spänning, senaste boken är Keplers ”Spegelmannen.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS