ANNONS

Cornelia Engström går sista året på Falu Frigymnasium och är drivande kraft i UF-företaget Design by C. Målet är att motverka kroppshets och utseendefixering. “I början var det skrämmande men jag har vuxit som person i det här. Förut brydde jag mig väldigt mycket om vad andra tyckte och sade om mig. Jag vill förmedla styrka och uppmana andra att säga stopp”, framhåller hon.
Foto: Sonny Jonasson

“Vi måste sätta stopp för det här”

FALUN. Sunkiga omdömen och diss. “Varför ser du ut så där? Du borde se ut så här”. Ord försedda med hullingar. Som biter sig fast. Länge.

– Jag brinner för det här och vill bidra till en förändring. En människa är så mycket mer än bara sin kropp, betonar UF-företagaren Cornelia Engström.
Folk i allmänhet tycker saker om folk i största allmänhet. Det får man göra. Med fördel i tysthet.
Inte sällan rör åsikterna personers utseende. Många äro dock de som lider av en obetvinglig lust att torgföra just dessa åsikter i mottagarens direkta närhet.

Av detta har Cornelia Engström fått nog. Den 18-åriga studenten tillika entreprenören tar obeveklig ställning i frågan om fysiska ideal, kroppshets och den ångest som ibland driver unga människor in i ett hälsohelvete som leder till att de begår självmord.
Hon gör det via såväl personlig hållning som UF-företaget Design by C.
– Under lång tid led jag av olika komplex. “Vad har jag, vad har andra, hur bör man se ut, duger jag”?
– Jag har mått väldigt dåligt och jag vet att många andra mår ännu sämre, konstaterar Cornelia.

Orsaken till denna ohälsa hittas i att enbart bli bedömd för sin kropp. Att i tid och otid belönas med negativa recensioner för hur man ser ut.
– Både killar och tjejer oavsett ålder drabbas. Men ofta är unga tjejer extra utsatta för att hela tiden få höra detta. “Vad stor du är”, “du har inga bröst” och så vidare.

En bra relation till föräldrarna har hjälpt henne ventilera egna svårigheter som började göra sig påminda i tonåren. Vägen till en mer harmonisk hållplats i tillvaron förenades också med en sedan länge närd idé, som via kursen i entreprenörskap på Falu Frigymnasium blev verklighet.

Design by C saluför genom Cornelia Engströms plattformar i sociala medier t-shirts i flera utföranden med det korta, koncisa och kraftfulla budskapet “More than a body”.
– Såväl skolan som föräldrar och samhället i stort borde lyfta problemet mer, att det inte är ok att bara vräka ur sig kommentarer om människors utseende hur som helst.
– Du är din personlighet. Alla som kan ställa sig bakom det budskapet kan bära de här tröjorna, betonar hon.

Gnistan, hoppfullheten och den målmedvetna framtoningen är autentisk hos Cornelia Engström. Och hon hoppas kunna ge företaget en fortsättning även efter studenten i sommar.
– Uppskattningen jag fått i arbetet betyder mycket, och jag vill verkligen bidra till en förändring.
– Stötta de som har det svårt och mana till ett annat tankesätt hos människor, och jag riktar mig till hela samhället. Vi måste sätta stopp för det här.

Acceptans och ett vidöppet samtalsklimat spås vara positiva element för att riva upp ruttna attityder.
– Vi måste prata om de här sakerna. Människor ska inte behöva ta skit från andra för sitt utseendes skull, fastslår Cornelia Engström.
– Den här elakheten kan åsamka så mycket skada. Den kan leda till att någon tar livet av sig.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 04 2019. 

Facebook

ANNONS

ANNONS