ANNONS

Maja Rydén, Sofia Lederud och Catharina “Cattis” Ringaby har grepp om hästkrafterna i Åsebo ridsällskap.
Foto: Rose-Marie Eriksson

“Vi har kört en del tävlingar och akiviteter digitalt” Nu är det åter full verksamhet för Åsebo ridsällskap

ÅSEBO/AVESTA Åsebo ridsällskap har hållit igång sin verksamhet som rullat på trots pandemin. Nu är även tävlingsverksamheten igång på både hög och låg nivå. I dagarna avslutades ett digitalt KM i dressyr och hoppning och på söndag är det dags för andra omgången av tre i Elitserien hoppning i lag-SM.

– Vi hade fina framgångar i den första omgången då vi tog en silvermedalj. Att köra klubbmästerskapet digitalt blev annorlunda men nu har vi fått in flera filmer som ska bedömas innan vinnarna i de olika kategorierna utses, säger ridskolechef Sofia Lederud.

Sofia Lederud berättar att nu skulle de kunna ha ett vanligt KM, men alla tävlingar kör igång samtidigt och därför valde de att hålla det digitalt.
– Det har ramlat in mycket tävlingar i både dressyr och hoppning, dessutom brukar KM avslutas med en fest men det kändes för osäkert att ha.
Sofia berättar att de satsat på fler digitala aktiviteter under pandemin, bland annat gjorde man julklappshoppningen digital.
– Julklappshoppning är en tradition och då har det varit över 100 starter. De senaste två åren utökade vi också med ett julmingelmys. Det kunde vi inte ha i år så i stället blev det livesändning via Facebook. Det var uppskattat av mor- och farföräldrar som kunde följa sitt barnbarn hemifrån.
Kommunalägda verksamheter har fått hålla stängt innan restriktionerna lättade men ridklubben har klarat sig hyfsat bra.
– Nu har vi öppnat vårt kafé igen och det är en viktig samlingspunkt. Men visst har mycket av vår verksamhet också varit drabbad, men hästarna måste få sitt och det regleras av djurskyddslagen, säger Sofia och tillägger:
– Kommun och regering har ändå gått ut med stöd annars skulle nog många verksamheter gått i graven.

Vilka är utmaningarna för er verksamhet?
– Det är svårt att få tag på bra och utbildad personal därför är jag glad att vi har fått hit Maja Rydén som jobbar 75 procent. Det är jag och Cattis Ringaby som jobbar heltid och sedan Maja kom till oss har vi kunnat köra igång tömträning, fysträning med mera, säger Sofia och fortsätter:
– Dessutom är Maja intresserad av att tävla och träna unghästar precis som jag. Därför har vi slagit ihop våra företag till Remontakademin och det är ett bra komplement till ridskoleverksamheten.
Sofia Lederud har tio egna hästar, främst unghästar, hemma på sin gård. Under sommaren har hon och Maja Rydén haft ett unghästprojekt tillsammans med 14 tjejer i åldrarna 14 till 19 år.
– Då har vi ridit in fyra unghästar från scratch och tre av de hästarna ska in i ridskoleverksamheten.
Sofia berättar att de vill ha hästar från Sverige för att slippa långa transporter med import från exempelvis Italien.
– Detsamma gäller foder. Varför beställa foder från USA eller Kina när bonden i grannskapet kan leverera? Vi vill ha allt så lokalproducerat som möjligt och det gäller även klubbkläder som vi kan köpa från vårt närområde. Allt handlar om att tänka efter före.
Att Sofia brinner för både hästar och Åsebos ridverksamhet är tydligt och hon påpekar att det gäller att ha bredd och inte bara gå åt ett håll.
– Ridsport och hästverksamhet omfattar ett stort spann och det är en livslång sport. Här har vi verksamhet från två år genom ridskoj och sedan fortsätter det med ridlekis och vidare upp till 70 plus.
Unghästar och avelsarbete är ett stort intresse och Sofia Lederud har fått fram fina hästar till flera kända stall och ryttare.
– Jag har bland annat sålt en häst till OS-medaljören Peder Fredricson.
Den mesta tiden tillbringar dock Sofia i anläggningen vid Isaksbo gård och på frågan om det är något nytt på gång blir svaret:
– Ja, vi har ett samarbete med Avesta kommun och två dagar i veckan kommer vi att ta emot personer från daglig verksamhet. Det blir en winwin-situation, de får något att göra och vi får tid över till annat.

Åsebo Ridsällskap
Klubben bildades formellt år 1978 men hade ridlektioner långt tidigare. År 1981 blev klubben ansluten till Ridfrämjandet. I dag bedrivs verksamheten på Isaksbo gård dit ridskolan flyttade den 1 maj 2005 och samma år byggde ridskolan ett eget ridhus.
I december 2020 hade klubben cirka 550 medlemmar och 250 aktivt ridande elever varje vecka.

Ridskolechef och ridlärare
Sofia Lederud började rida hos Åsebo Ridsällskap när hon var fem år och hon hade sina första ridlektioner som 13-åring. Nu har hon jobbat som ridlärare på Åsebo i 35 år.
Själv har hon tävlat medelsvår hoppning men även ridit in och utbildat hästar som gått championat, Breeders och svår klass hoppning.
Sofia Lederud har sålt hästar till bland annat Peder Fredricsson, familjen Philippaerts och Stall Hendrix. Hon har ridit in cirka 100 hästar och bedriver egen verksamhet med inridning och uppfödning.
Sofia Lederud brukar vara lagledare för Åsebos hopplag och hon har tagit samtliga divisioner till vinst och placeringar i många år.

Facebook

ANNONS

ANNONS