ANNONS

Dessa tre sakerna, medlem i Svenska kyrkan, medlem i Socialdemokraterna och medborgare i Borlänge, gör att Gustaf Norén känner att det blir naturligt att engagera sig och ställa upp i kyrkovalet.
Foto: Veronica Rigtorp

”Vi blir rika om vi bygger Borlänge tillsammans”

BORLÄNGE. Kvarnsveden-grabben Gustaf Norén, tidigare medlem i Mando Diao, ställer upp i kyrkovalet för Socialdemokraterna i Borlänge. – Mitt politiska budskap är att ha ögonen öppna och vara aktiv här i världen, säger han.

Hur kom det sig att musikern Gustaf Norén ställer upp i kyrkovalet för Socialdemokraterna i Borlänge?
– Det är en lång kedjereaktion av att jag flyttade tillbaka till Borlänge, svarar Gustaf Norén, där han sitter på kanten av scenen i Liljeqvistska parken.
– Jag började jobba på Maserskolan och kom in i Borlänge kommun och fick kollegor. Borlänge har ett mönster, en kultur som inte finns i Stockholm där jag bodde i 17 år, förklarar han vidare.
I Stockholm träffade han inte politiskt aktiva, eller föreningsaktiva. Där träffade han affärsmän som han åt middag med.
– Jag föll in i det mönstret, i stadens kultur i hur man beter sig. Ja, som alla människor följer efter. Då blev det väldigt viktigt i vilken omgivning man är i.
Han antyder att omgivningen han omger sig med i Borlänge är bättre för honom, och färgar honom på ett positivt sätt.

Erik Nises ordförande i Socialdemokraterna i Borlänge tillsammans med partikollegan Gustaf Norén vid upptakten till kyrkovalet i Liljeqvistska parken. Foto: Veronica Rigtorp

Och kanske var det också anledningen till att flytta hem.
– Min tro är att ju fler som är med, desto bättre beslut, starkare politik och demokrati. Så om man har åsikter så ska man ansluta sig till ett parti eller förening.
Han tar exempel att en person har åsikter om något i en park, eller i en idrottsrörelse så kan personen medverka i beslut genom att engagera sig.
– Min erfarenhet är att en hög andel är engagerade. Men jag upplever också att någonting försvinner. Jag upplever att samhällsengagemanget har minskat.
Och så kommer han in på det musikaliska och gör en jämförelse med att alla vi människor spelar i en orkester, men alla spelar inte på samma instrument, för om alla spelade på samma fiol blev det inte demokrati.
– Jag upplever att alla jobbar för ett gemensamt mål. Alla politiska partier är överens om målet men oense om hur man når målet.
– Mitt sätt att tänka är sprunget ur Borlänge.
Och därför känner han också att han ska engagera sig i den lokala politiken, då han inte har planer på att flytta härifrån.
– Därför arbetar jag för att Borlänge ska bli så bra som möjligt i ett långsiktigt perspektiv.

Gustaf Norén tog med gitarren till kyrkovalsupptakten i Liljeqvistskaparken. Foto: Veronica Rigtorp

Gustaf tror inte på att bygga nytt, utan att bygga på erfarenhet och kunnande i planering.
– Vi blir rika om vi bygger Borlänge tillsammans.
– Det stora har vi tillsammans, nämligen religionen. Gudsgemenskapen och gemensamhet inom tro. Tror man så är man skapad av samma kraft och då är man en familj, med systrar och bröder. Om den tron försvinner så blir samhället farligt, om någon känner sig utanför och inte delar gemenskapen, då blir det lättare att falla.
Han fortsätter:
– Den andliga gemenskapen som finns inom politiken, kommer från församlingen, genom bland annat musiken och sångerna.
Han hänvisar som exempel till ”Tidernas sångbok” från 1920-talet där det har samlats gemensamma låtar, och berättar att han håller på att kategorisera Borlänge låtar.

Erik Nises ordförande i Socialdemokraterna i Borlänge tillsammans med partikollegan Gustaf Norén vid upptakten till kyrkovalet, som inleddes med korvgrillning i Liljeqvistska parken. Foto: Veronica Rigtorp

Gustaf menar att skrika ut låten ”Staten och kapitalet” inte tillför något utan det är sättet på HUR man sjunger som avgör uttrycket. Som till exempel tillsammans i en kör, är mer politiskt.
– I dag är jag inte artist,
i dag är jag musiklärare, men fortfarande musiker. Men här är jag med som medlem i partiet. Jag är aktiv som medborgare och medlem, mitt politiska budskap är att ha ögonen öppna och vara aktiv här i världen.
Det menar Gustaf att finns i kyrkans delar, där det jobbas i det fördolda med mycket viktigt arbete, som bönen där man önskar någon väl. Där det hela tiden pågår ett samhällsengagemang som det inte går att ta på, det bara pågår.
– Det är det vi tror på, det gör även Socialdemokraterna.
Gustaf Norén ställer upp i kyrkovalets kyrkofullmäktige som är den del av de tre valen som ska avgöras den den 19 september, och som ligger närmast den lokala kyrkan.

Erik Nises ordförande i Socialdemokraterna i Borlänge tillsammans med partikollegan Gustaf Norén vid upptakten till kyrkovalet, som inleddes med korvgrillning i Liljeqvistska parken. Foto: Veronica Rigtorp

Kandiderar för S
Musikern och Kvarnsveden-grabben Gustaf Norén, ställer upp i kyrkovalet för Socialdemokraterna i Borlänge.
Gustaf är mest känd som en av frontfigurerna i bandet Mando Diao, som han lämnade för några år sedan. I dag gör han musik tillsammans med sin bror Viktor Norén, de både kommer att synas i TV4:s ”Så mycket bättre” i höst. Gustaf jobbar även som musiklärare i Borlänge.

Han är medlem i Svenska kyrkan, medlem i Socialdemokraterna och medborgare i Borlänge. “Dessa tre sakerna tillsammans gör att det blir naturligt att engagera sig och ställa upp”, förklarar Gustaf Norén. Foto: Veronica Rigtorp
Facebook

ANNONS

ANNONS