Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Nu tar Bosse Larsson (till vänster) över som verkställande direktör för Annonsbladet efter Ola Kling. “Jag känner mig väldigt trygg att lämna över. Bosse är en klippa”, säger Ola Kling.
Foto: Veronica Rigtorp

Vd-skifte på Annonsbladet

De gamla innebandykompisarna från Hedemora blev kollegor på Annonsbladet i Borlänge 2008. Nu lämnar Ola Kling över vd-posten till Bosse Larsson.

Guy Kling köpte vad som då hette Borlänge Annonsblad 1989. Sonen Ola har jobbat av och till i företaget sedan dess. I slutet av 1990-talet började han på heltid som ekonomiansvarig och blev vd officiellt 2007.
– Men jag hade hoppat in en hel del tidigare också för pappa, berättar han.
2008 anställdes Bosse Larsson som säljare, något som kollegorna beskriver som lite av en slump när Bosse skulle flytta till Borlänge.
– Vi kände varandra från innebandyplan och det är klart att det underlättar när man vet lite vad det är för person, säger Ola.

Annonsbladet har under åren vuxit rejält och har i dag en upplaga på 105 600 exemplar i fem olika editioner i södra Dalarna och Norberg.
– Från början var vi en ren annonstidning, men de senaste tio åren har vi satsat mer och mer på att också ha redaktionellt material, säger Ola Kling.
Hur går det då?
– Vi får mycket respons från läsarna och de kunder som annonserar hos oss känner att de får genomslag, så vi blir mer och mer viktiga i samhället.
– En höjdpunkt var när vi utsåg till årets gratistidning i Sverige 2019, fortsätter han.
Även omsättningen har följt en uppåtgående trend, enligt den avgående vd:n, men coronaviruset har satt käppar i hjulet även för Annonsbladet.
– Vi har tappat cirka 30 procent, men klarat oss tack vare statliga stöd.

Bolaget heter i dag Mediagruppen Dalarna. I det ingår förutom Annonsbladet också den relativt nystartade mediabyrån Bombini.
– Vi tycker det är en fin service till mindre, lokala företag att vi kan hjälpa dem också med hemsidor, sociala medier och trycksaker, säger Bosse Larsson som från och med årsskiftet kan titulera sig vd.
– Men jag kommer att ha kvar en del kundkontakter, försäkrar han.

Anledningen till vd-bytet är att Ola Kling under en tid velat trappa ner och syssla mer med sin gård hemma i Hedemora.
– Jag kommer att ge mig in livsmedelsbranschen tillsammans med min granne Anders Walla. Vi ska sälja närproducerade kycklingar.
Han kommer fortfarande att äga företaget och ha posten som styrelseordförande. Men han har inga problem att släppa vd-tjänsten.
– Nej, jag är så glad att Bosse svarade ja. Han har varit med i ledningsgruppen i flera år och är en riktig klippa, säger Ola och fortsätter:
– Bosse är både klok, strategisk, lugn och sympatisk.

Och även den tillträdande vd:n är glad.
– Ja, det känns spännande. Jag vill gärna utvecklas och har utbildat mig till marknadsekonom vid sidan av jobbet. Det får jag användning av nu, säger Bosse Larsson.
Hur ser du på framtiden för tidningen?
– Vi ska fortsätta vara en lokal nyhetsmedlare. Vi har bra läsarsiffror från 35 år och uppåt, men jag vill att vi ska bli viktiga för yngre läsare också. Sedan tror jag mycket på Bombini, att det kan ge ett mervärde för kunderna.

Ska ni satsa mer digitalt även när det gäller nyheter?
– Det primära är papperstidningen men vi satsar redan digitalt, bland annat har vi en app där man kan få nyheterna upplästa. Men vi hoppas kunna få fler grupper att upptäcka oss digitalt.
Finns det några planer på att starta editioner på fler orter?
– Nej, inte just nu.
Annonsbladets fem editioner ges ut i Borlänge, Falun, Hedemora-Säter, Avesta-Norberg och Ludvika-Smedjebacken.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!