Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Trots att nästan ingen trodde att Erika Hellman skulle kunna skriva en bok så lyckades hon bli utgiven och skriver nu på bok två i trilogin. “Det känns skönt att kunna visa att det går”, säger hon.
Foto: Karin Diffner

Vd med envis författarådra

BORLÄNGE. Alla sa att det inte var någon idé att försöka skriva en bok. Men Erika Hellman lyckades få sin utgiven – efter över 20 års skrivande – och håller nu på med nummer två i en trilogi. – Det känns skönt att visa att det går bara man ger sig sjutton på något, säger hon.

Erika Hellman möter upp vid entrén på Dalarna Science Park och visar upp till Hellman Dynamics lokaler på tredje våningen.
– Vi är 18 anställda och alla har fått bestämma själva hur deras arbetsrum ska se ut, berättar hon.
Själv är hon vd och har ett rum med ljusa gardiner, en välingådd blå matta på golvet och en svartvit bild på pappa Börje på väggen. Vd:n sitter bakom sitt skrivbord med en stor kopp te, klädd i mönstrad blus och med ett handsmitt smycke om halsen, gjort av Borlängesmeden Carina Nolåkers.
– Det är en blandning av kvinnotecknet och det alkemiska tecknet för solen eller ärkeängeln Mikael. Tillsammans blev det Hellmans “hittepå”, förklarar hon.

Det är också samma tecken som pryder Erikas första bok “Vägen till Arkadien.” Boken hör till genren nutidsfantasy men beskrivs av författaren som “ett drama, saltat med lite fantasy”. Den handlar om Messias återkomst och i Erikas tolkning ska det ske som kvinna i Londons finansvärld.
– Varför måste Messias vara en Mellanöstern-kille som kliver ner från ett berg? Jag tycker han har gjort sitt, säger hon.

Men samtidigt som hon ville sticka ut var hon också rädd för att kränka troende liksom Dan Brown gjort med “Da vinci-koden”.
– Jag är inte ute efter att stöta mig med någon.
Därför bad hon innan boken gavs ut svenska kyrkan att ge sin syn på innehållet. Hon fick ett samtal med dåvarande ärkebiskopens teologiske rådgivare.
– Han sa att så länge det är fiktion så har kyrkan ingen åsikt. Och det är jag tacksam för.
Om kyrkan hade bett dig ändra något, hade du gjort det då?
– Det beror på vad det var som skulle vara stötande. Men om de sagt att en kvinna inte kunde vara Messias så jag hade jag inte ändrat.
Erika berättar att hon tror på Gud men inte är praktiserande kristen. Hon kallar sig en skeptiker av rang som inte tror på något övernaturligt och har läst hela Bibeln.
– Även om Jesus var en cool snickarkille så är jag kritisk till mycket i Bibeln, jag gillar inte hur de ofta beter sig mot varandra.

Erika har hämtat inspiration till boken från Bibeln, framför allt uppenbarelseboken, andra religiösa skrifter samt boken “Det förlorade paradiset” av John Milton. Men även händelser i hennes dagliga liv finns med, liksom personer i omgivningen som blivit karaktärer i boken.
– De flesta känner igen sig och tycker att det är roligt.
Hon beskriver sig som en periodare när det gäller författandet. Inspirationen kommer oftast på kvällstid när hon lyssnar på musik i hörlurar.
– Då kommer det ofta automatiskt. Jag kan se hela scenerna framför mig och det skriver sig nästa självt.

Även om Erika själv länge arbetat med sin bok så har omgivningen inte trott på idén.
– Alla sa att det var omöjligt – utom en: Min gamla svensklärare Hans Johansson på Mockfjärdsskolan.
Lärarna där hade som tradition att skriva vad de trodde att avgångseleverna skulle göra i framtiden.
– Han skrev att han trodde att jag skulle sitta i Svenska akademin och bli en framgångsrik författare. Det var väldigt tjusiga ord som gett mig uppmuntran.

Men att vara vd med en aldrig sinade ström av arbete och samtidigt skriva en bok har inte varit gratis.
– Jag har betalat dyrt med min hälsa eftersom jag fått kronisk karusellmigrän med mer än 15 yrselmigrändagar i månaden, konstaterar Erika.
– Men jag tycker ändå att det var värt det, fortsätter hon.

I romanens baksidestext ställs frågan: “Vad händer när en vanlig människa kan se källan till Guds kraft?” Eftersom bokens huvudkaraktär har drag av Erika själv och är skriven i jag-form får hon svara på frågan:
Vad skulle du göra om du var Messias?
– Jag skulle förbjuda allt våld mellan folk och fä.
– Och jag skulle förbjuda alla skrivare som absolut är mina demonbesatta dödsfiender, tillägger hon med ett skratt.

Nu siktar Erika Hellman på att skriva färdigt bok två i serien nästa år och bok tre om ytterligare ett par år. Samtidigt förbereder hon ett stort firande när företaget snart beräknas passera en omsättning på 50 miljoner, vilket är dess första delmål.
– Den 29 september ska vi ha ett stort evenemang för att fira alla duktiga medarbetare, samarbetspartner och underleverantörer. Det här är inget som vi åstadkommit själva, utan det är en lagframgång som verkligen är värt att fira.

Erika och Olle Hellman äger merparten av företaget där hon är vd och han är teknikchef. Nu ska de snart fira att företaget nått sitt första delmål.

Fakta
Namn: Erika Hellman.
Ålder: 47 år.
Bor: I Mats Knuts.
Familj: Maken Olle, 42, och dottern Aurora, 14 år.
Yrke: Vd och grundare till Hellman Dynamics samt nybliven författare.
Intresse: Trädgårdsarbete och träning.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!