Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Johanna Risberg, en av ledarna, ser till att de minsta kan leka fotboll.
Foto: Maria Karlsson

Växande klubb med fokus på att röra sig och ha kul

BLÖTBERGET. Det har aldrig tidigare varit så många som vill vara med i IF Vulcanus och spela fotboll som nu. – Bara det senaste året har det blivit skillnad, det ringer hela tiden, berättar Annelie Asker, sekreterare och allt-i-allo i klubben.

Hon berättar att tidigare kunde hennes sambo Per-Åke Andersson, som arbetar halvtid i föreningen, få ringa runt för att få fler medlemmar i klubben, men de är båda överraskade över hur mycket klubben växt, bara det senaste året.
– Vi har sammanlagt 50 barn inskrivna i någon fotbollsgrupp. I herrlaget, som spelar i division 6, är det i dag 35–40 personer och det har aldrig varit så många.
Det finns också ett damlag men verksamheten ligger just nu på is för de saknar en tränare, men söker med ljus och lykta.

Naya, 8 år, är enda tjejen i ungdomslaget och tycker fotboll är kul.

De minsta är födda 2018-2020 och där ska det bara vara kul, de leker fotboll. Barn som är födda 2016-2017 tränar förberedande inför seriespel en gång i veckan.
– Förra året startade vi upp på nytt med ungdomslag med pojkar och flickor som är födda 2012–2015. Här spelas seriespel, mot lag i trakten och flera lag i Borlänge. Varannan match spelar de på hemmaplan och varannan gång på bortaplan.
Klubben brukar göra ett uppehåll i juli sedan spelar de till september. I januari, februari börjar de spela igen och då är de inomhus.

Annelie Asker, sekreterare och allt-i-allo.

Varför det har blivit så populärt att spela fotboll i Vulcanus tror Annelie bland annat beror på att policyn i klubben är att det inte ska vara kravfyllt utan det ska vara kul och alla ska få röra sig i första hand.
I seriespelet finns det inget poängsystem där ett lag vinner och ett annat förlorar.
– Vi har i stället gröna kort som den får som har varit mest schysst på planen.
Skolan i Blötberget tar emot barn även från Gonäs och Saxdalen så flera av dem är med i klubben. Men det kommer många kompisar även från Ludvika med mera.
Annelie berättar att de som är med och spelar har många olika nationaliteter, som exempelvis Polen, Syrien, Afghanistan, Thailand och flera länder i Afrika.

Det gäller att vänta på sin tur.

Naya är enda tjejen som spelar i ungdomslaget. Hon fyller nio i år och tränar mycket på att dribbla, när hon är hemma också, ibland själv och ibland med sina syskon.
– Det roligaste med fotboll är att dribbla, men också att skjuta och göra mål, säger hon.
Men Naya har inga planer på att bli fotbollsproffs, hon ska bli tandläkare när hon blir stor.

Det spelas inte bara fotboll i IF Vulcanus. Klubben arrangerar även springlopp för barn.
– Det är inget tidslopp och förra året hade vi drygt 400 starter.
Cykelloppet Satmaran har funnits i 25 år och sedan finns också cykelloppet Gubbröran för män.
Företagscupen i fotboll kan företag anmäla sig till, det brukar bli en heldag med fotboll och grillning av hamburgare.
– Vi hade veteranturnering tidigare men det går åt mycket folk som ska hjälpa till och just nu mäktar vi inte med det, säger Annelie Asker.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!