ANNONS

Labyrintorientering är en lättillgänglig sport. Allt som behövs är en plan yta att ställa upp banan på. Fredagen den 1 oktober hade labyrinten satts upp på Vasaliden i centrala Hedemora.
Foto: Pär Sönnert

Världsomfattande tävling i labyrintorientering hölls på Vasaliden

HEDEMORA World Maze Race avgjordes helgen 1-3 oktober. Det handlar om labyrintorientering och tävlingsbanan fanns på plats i bland annat Hedemora, Avesta, Horndal och Norberg. “Detta är ett bra sätt att locka ungdomar till orienteringen”, säger Kjell Lidholm från IFK Hedemora Orienteringsklubb.

Fredagen den 1 oktober hade labyrinten satts upp på Vasaliden i centrala Hedemora. Trots bistert väder med duggregn så var det många Hedemorabor som passade på att prova aktiviteten.
– Vi skulle ha gjort detta i våras men fick ställa in på grund av pandemin. Nu fick vi till det, men det är ju synd med regnet, säger Kjell Lidholm.

“Det kan vara ett för stort steg att börja med att springa ut i skogen. Labyrinten är ett lättare sätt att introducera barn och ungdomar för sporten”, säger Kjell Lidholm, från IFK Hedemora Orienteringsklubb. Foto: Pär Sönnert

Tidigare har elever i Hedemora kommun fått möjlighet att prova på labyrintorientering, bland annat elever på Fyrklöverskolan, Smedby skola, Olympicaskolan och Vikmanshyttans skola.
– Barnen tycker att det här är jättekul. Det går att göra så mycket, olika banor, dueller mot andra med mera. Detta är ett bra sätt att locka ungdomar till orienteringssporten. Det kan vara ett för stort steg att börja med att springa ut i skogen. Labyrinten är ett lättare sätt att introducera dem för sporten, säger Kjell Lidholm.

“Det är en intensiv form av orientering. De får veta direkt att de har gjort rätt, då blinkar det i chippet som de har i ett armband”, säger Göran Andersson, som är väldigt engagerad inom labyrintorientering. Foto: Pär Sönnert

 

IFK Hedemora Orienteringsklubb arrangerade detta, tillsammans med Hedemora kommun, Södra Dalarnas Sparbank och Göran Andersson. Den sistnämnde är bosatt i Hansbyn i Dala-Husby, är väldigt engagerad i labyrintorientering, via Dalaportens OL i Avesta kommun.
– Idén med att visa upp detta är att barnen ska upptäcka hur häftigt det är. Det är en intensiv form av orientering. De får veta direkt att de har gjort rätt, då blinkar det i chippet som de har i ett armband. Sedan får de lära sig att läsa en karta. Det påminner lite om ett TV-spel, att det hela tiden blir nya nivåer och att det blir svårare och svårare. Detta är en rolig upplevelse för barnen, säger Göran Andersson.

– Och det går ju att utveckla detta hur mycket som helst. Exempelvis skulle man kunna ha en “vanlig” orienteringstävling där ett par labyrinter ingår som ett moment i tävlingen, säger Kjell Lidholm.

 

Kartan till World Maze Race, en världsomfattande tävling i labyrintorientering. Foto: Pär Sönnert

Själva World Maze Race innebär att man kan tävla i en bana som är densamma i alla deltagande länder, över hela världen.
– Så man kan jämföra sin tid med andra som sprungit samma bana på andra sidan jordklotet. Man kan träna på vanliga banor men man får bara en chans på tävlingsbanan, säger Kjell Lidholm.

Arrangemanget är en del i IFK Hedemora Orienteringsklubbs 100-årsjubileum.
– Klubbens ambition är att erbjuda barn från 8-årsåldern och uppåt ett arrangemang som verkligen lockar och utmanar till både lek, rörelse och koncentration, säger Kjell Lidholm.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 41, 2021.

Facebook

ANNONS

ANNONS