IBF Faluns herrar vann ytterst prestigefyllda Champions Cup och kan därmed titulera sig Europamästare, vilket också innebär positionen som världens bästa innebandylag.
Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Land och rike runt för nyblivna Europamästarna: ”Vi kan det här med buss”

FALUN. IBF-herrarna är för femte gången Champions Cup-segrare. I och med detta cementerar man sin ställning som världens bästa innebandylag. – Det känns otroligt bra och att vinna Champions Cup var ett av våra uttalade mål inför säsongen, säger IBF-tränaren Thomas Holmgren.

Denna upplaga av Champions Cup spelades i finska Lempäälä och Bläk Boks Arena, i geografisk närhet av Tammerfors.
Här hittas också hemvisten för finska storlaget SC Classic.
Champions Cup – under två föregående år pausad på grund av pandemin – samlar regerande mästarklubbar från Sverige, Tjeckien, Schweiz och Finland.

Och efter att Falun besegrar tjeckiska Florbal MB och Classic triumferar över schweiziska Grasshopper Club Zurich, väntar final mellan tungviktarna från de båda nordiska grannländerna.
I denna står så slutligen IBF Falun som segrare tillika cupvinnare efter en tät match som skrivs 2–1 i Falufavör.
– En efterlängtad triumf för hela laget. Att vinna Champions Cup var ett av våra gemensamt uttalade mål när vi gick in i den här säsongen, berättar en lite trött men mycket glad Thomas Holmgren dagen efter hemkomst från fullträffen i Finland.

Vinsten i Champions Cup är en statusladdad sådan. Förutom att befästa den blågula innebandyn och Svenska Superligan som internationellt ledande, lägger den ytterligare tyngd i tilltalet av IBF Faluns herrar som världens bästa innebandylag. Titeln var dessutom lagets femte totalt i detta sammanhang, vilket är en bedrift ingen annan klubb lyckats med.
– Vi möter ett Classic med tio finska VM-spelare i laget och det känns givetvis otroligt bra att ta med den här segern hem till Falun, säger Thomas Holmgren som tidigare även vunnit Champions Cup som spelare i det rosasvarta matchstället.

Thomas Holmgren, huvudtränare för IBF Faluns herrar. Foto: Svensk Innebandy

Guldjublet översätts nu till nytt fokus på en potentiellt rafflande fortsättning av seriespelet i SSL.
Denna lördag (den 14 januari) befinner sig de nykrönta Europamästarna 62,5 mil söder om Falun för att begå bortamatch mot det lite i smyg toppjagande FC Helsingborg.
En uppgift som tränare Holmgren på förhand spår kan bli en tuff nöt att knäcka.
– Ja, vi förlorade mot dem hemma i höstas. Det är ett bra lag med flera spelare som håller väldigt hög nivå. Helsingborg har hittills varit lite inkonsekventa i sina prestationer under säsongen, men det är tveklöst ett lag som kräver att vi levererar på topp.

I påföljande omgång väntar ytterligare en utsocknes kamp. Då reser Falun – som i skrivande stund leder SSL före närmast nosande Storvreta och Växjö – drygt 55 mil norrut till Umeå för att ta sig an just nu niondeplacerade Dalen.
– Det blir många mil och vi är helt klart inbegripna med några veckor av intensivt resande, konstaterar Holmgren.
Och fortsätter:
– Alla spelare och ledare är dock så vana med det här. Vi kan det här med att åka buss. Man har sina rutiner för att få tiden att gå utan att ha alltför tråkigt.

Hur fördriver du själv tiden under en 6–7 timmar lång bussresa norr- eller söderöver?
– Brukar lyssna på några poddar och även ha med mig datorn för att kunna kolla lite matchvideor i förberedande syfte.
– Nu har jag även avgett ett nyårslöfte att jag ska läsa en fysisk bok. Jag läser tydligen för lite, så nu är det dags. “Endure”, som är en biografi om Cameron Hanes. Det är en sådan där kille som jagar med pilbåge och springer ett maraton innan jobbet, så det blir intressant att se vad han har att berätta om livet, skrattar Thomas uppsluppet.
Om IBF-spelarnas insatser hittills denna säsong finns gott om färgstarka adjektiv att nyttja.
Det purfärska guldet i Champions Cup, VM-guld i höstas för sju av spelarna, tabelltopp i Svenska Superligan…

Vilka detaljer finns att finslipa och vad kan göras bättre?
– Det finns alltid sådant som kan förbättras. Vi begår inga generalfel, men det finns marginaler i både anfalls- och försvarsspel som kan vässas. Man vill så att säga att ett plus ett ska kunna bli fyra i stället för bara två, klär IBF-coachen taktiska visioner i siffror.
– Det handlar bland annat om att skapa ännu mer kemi i femmorna för att bli ännu starkare och svårare att möta.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,389607" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS