Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Falu IF:s Philip Aldenrud, Patrik Elfsberg, Melwin Thorsson, Oscar Sjöstedt och coach Christer Elfsberg. Stundande helg begår stadens ishockeykrigare efterlängtad comeback i hockeyettan.
Foto: Sonny Jonasson

Väntan över för Falu IF – gör comeback i hockeyettan

FALUN. Det är nio år sedan Falu IF spelade i hockeyettan senast. Nu är väntan över och bland annat väntar derbyn mot Borlänge HF. – Jag talar nog för båda klubbarna när jag säger att det är kul att den här rivaliteten mellan klubbarna är tillbaka, säger sportchef Trolle Samuelsson.
Vi backar bandet till den 24 mars i år. Platsen är Ängevi ishall i klassiska hockeyorten Forshaga.
Forshaga IF mot Falu IF – och på spel står en plats i hockeyettan till hösten.
En avgörande match i kvalserien som lockade 768 åskådare. Men det var hemmalagets spelare som fick jubla mest efter att ha vunnit med 2–1.
Men det gick inte lång tid innan Falu IF också kände sig som vinnare.
– Vi hade på känn att det kunde bli så att vi skulle bli erbjuden en plats i ettan. Med tanke på att vårt mål var att gå upp var det lätt att tacka ja. Sedan har styrelsen gjort ett jättejobb så att det ska fungera, säger Trolle Samuelsson.
Den tidigare spelaren är numera sportchef i klubben och tillsammans med Jocke Backlund och Tomas Jonsson ingår han i sportrådet.
Att ta klivet från tvåan till ettan är stort och det kräver en riktigt bra organisation. Det är Falu IF medvetna om.
– Det är några år sedan klubben spelade i ettan och det har kommit många nya som arbetar i föreningen. Nu gäller det att inte sjabbla bort det här och satsa fullt framåt.
Det har kommit in ett gäng nya spelare i laget, flera av dessa har rutin från division 1. Bland annat kommer Patrik Elfsberg från konkurrenten Borlänge HF, Filip Hedberg från Linden HC och med meriter från allsvenskan och egna produkten Malte Eklund som sent under förra säsongen återkom från en norsk klubb.
– Jag tycker vi har en bra mix i laget. Men för många av spelarna är det första gången de ska spela i ettan. Det är många spelare med dalaanknytning och jag skulle kunna tänka mig att medelåldern är 23–24 år.
Den 1 oktober gör Falu IF comeback i hockeyettan då man tar sig an Tranås på bortais. Den 20 oktober väntar ett laddat derby mot lokalrivalen Borlänge. Foto: Sonny Jonasson
Tränar laget gör bröderna Christer och Conny Elfsberg.
– Målsättningen som satts upp är att klara nytt kontrakt. Men får vi till det vet man inte vad som händer, men det ska inte bli något magplask, säger Trolle Samuelsson.
– Men målet för laget är att vinna varje match.
Att det finns ett intresse för hockeyn i Falun visade om inte annat publiksiffrorna i kvalserien, där snittade laget på 550 åskådare per match.
– Nackdelen för oss är närheten till Leksand. Men nu när vi spelar i ettan hoppas jag att fler vill se oss och derbyna mot Borlänge HF blir något extra. Jag talar nog för båda klubbarna när jag säger att det är kul att den här rivaliteten mellan klubbarna är tillbaka.
Lugnets ishall tar för övrigt in runt 2 500 åskådare.
– Jag har sett lite olika siffror på det, men vi ska försöka fylla hallen i derbyt.
Ett derby som spelas den 20 oktober och som är en enkronasmatch, det vill säga gratis entré med hjälp av lokala företag som går in och stödjer Falu IF.

Har du koll på Borlänge?
– Nej, inte så mycket. Men Patrik (Elfsberg) som kom till oss från dem har koll, säger Trolle Samuelsson.
Spel i ettan betyder att träningsdosen ökats på rejält.
– Vi har för första gången på många år kört en gemensam försäsongsträning som startade i maj. Så fysiken finns i laget.
[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,404245" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!