Kurt Fosselius, museivärd vid Åsgårdarna i Säter, visar upp en kaffepanna som hembygdsföreningen fått i gåva av Säterbygdens församling. Snart öppnar kaffeserveringen vid Åsgårdarna.
Foto: Pär Sönnert

Vanlig sommar väntar på Åsgårdarna – men årets Säterjänta efterlyses ännu

SÄTER Kurt Fosselius, museivärd vid Åsgårdarna, ser fram emot en vanlig sommar där man återigen kan fira både nationaldagen och midsommar. “Men vi har inte fått tag i någon Säterjänta ännu och det börjar bli lite bråttom med det. Vi vill gärna få in förslag”, säger Kurt som även är ordförande för Säters hembygdsförening.

Den 1 juni slås portarna till hembygdsmuseet Åsgårdarna upp, med guidade turer varje dag i veckan förutom måndagar.
– Men vi kommer inte att ha några söndagsprogram i år. Det blir nationaldagsfirade, lilla midsommar – dagen före midsommarafton, och så en cykelutställning i juli. Varje lördag och söndag under sommaren blir det kaffeservering här, säger Kurt Fosselius.

Nationaldagsfirandet, och majstångsresningen, blir de första sedan 2019 – på grund av pandemin.
– Vi brukar kröna årets Säterjänta på nationaldagen men i år har vi inte fått tag i någon och det börjar bli lite bråttom. Vi vill gärna få in förslag, man kan höra av sig till mig. Det ska vara en tjej från Säter som är mellan 14 och 25 år ungefär. Och man behöver inte ha någon egen Säterdräkt, vi har en här som man kan låna, tipsar Kurt Fosselius.

Flaggstången vid Åsgårdarna. I år blir det äntligen ett Nationaldagsfirande. Foto: Pär Sönnert

I samband med nationaldagsfirandet delas även hembygdspriset ut.
– Där har vi däremot hittat en pristagare. Det är lite roligt, folk tror att det är Säters kommun som sköter firandet här men det är vi i hembygdsföreningen, säger Kurt Fosselius.

Under pandemin har besökarna hittat till Åsgårdarna, där det finns mycket plats att vistas utomhus. Dessutom har serveringen skett utomhus, för att underlätta för besökarna att följa restriktionerna.
– Jag brukar alltid fråga besökarna var de kommer ifrån. Vi har haft besökare från ett 15-tal nationer här, ända från USA, Vietnam och Australien. Det är så märkligt, folk har svårt att hitta hit från närområdet men turister från andra sidan jorden dyker upp här. Jag har ingen aning om hur de får nys om Åsgårdarna men de måste väl ha läst om oss på nätet eller något, säger Kurt Fosselius.

Den 1 juni öppnar Åsgårdarna för säsongen. I år blir det åter både Nationaldagsfirande och firande av Lilla midsommar. Foto: Pär Sönnert

Sedan 1923 har nationaldagen firats vid Åsgårdarna, vilket innebär att det blir jubileum nästa år.
– Då fyller firandet 100 år. Dessutom firar jag ett eget jubileum nästa år, det blir 25:e året sedan jag började här, säger Kurt Fosselius.

Kurt Fosselius framför kapellet, som har anor från 1600-talet. “Krukmakeriet och tillhörande byggnader (bostad, stall och förråd – det sistnämnda är i dag kapell) är de fyra byggnaderna vid Åsgårdarna som har byggts där”, berättar Kurt. Foto: Pär Sönnert

Hembygdsmuseet Åsgårdarna:
Ligger mitt i Säter, på Åsen – därav namnet. Innehåller totalt 23 byggnader.
Från början var det ett krukmakeri på platsen, som grundades i slutet av 1600-talet. Krukmakeriet drevs av familjen Elfdahl som sedan sålde till hembygdsföreningen 1907. Vägen förbi Åsgårdarna har döpts efter familjen Elfdahl.
Krukmakeriet och tillhörande byggnader (bostad, stall och förråd – det sistnämnda är i dag kapell) är de fyra byggnaderna vid Åsgårdarna som har byggts där.
De resterande 19 byggnaderna har flyttats till platsen från andra delar av Säter. Byggnaden som har transporterats längst är ett dass från Solvarbo.
Källa: Kurt Fosselius

Artikeln publicerades i Lokalt i (Hedemora/Säter) nr 21, 2022.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,268610" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS