ANNONS

Daniel Norman och Lennart Silfverin är engagerade i Smedjebackens båtklubb och kommande 90-årsjubileum.
Foto: Maria Karlsson

Välmående båtklubb fyller 90 år

SMEDJEBACKEN. Smedjebackens båtklubb firar 90-årsjubileum i Söderbärke, Folkets Park. Firandet startar den 22 juli och sker i samarbete med parkföreningen. – Kvällen börjar med en bit mat för medlemmarna men senare är det öppet för allmänheten. Det lokala bandet Reminders spelar hela kvällen, berättar Lennart Silfverin, ordförande, och Daniel Norman, hamnkapten i klubben.

Under helgen 23-24 juli blir det aktiviteter för både barn och vuxna i Smedjebackens hamn.
– Bland annat visar styrelsemedlemmen Glenn Faghen bilder och berättar om båtklubbens historia.
Smedjebackens båtklubb bildades 1932 och Lennart tycker det är viktigt att nämna Alf Verner som tidigare var ordförande och engagerad i klubben många år runt 1970-talet.
– Under den tiden växte klubben mycket och han gjorde stora insatser. Det var då klubben exempelvis fick egen klubbstuga på Svinö. Klubben fick också verkstadslokal för att fixa med båtarna och anläggningen, berättar Lennart och Daniel.

Smedjebackens båtklubb har drygt 600 medlemmar, där cirka 20-30 personer har olika ansvarsområden. Andelen tjejer i klubben blir allt större.
– Det är otroligt många engagerade. Första arbetsdagen kom fler än 70 personer för att hjälpa till, berättar Lennart.
Klubben omsätter cirka 2,3 miljoner kronor.
– Vi har ställplatser för cirka 1 500 husbilar per säsong, vi har också minigolfbana och driver Café Fyren. Det är för att vi vill göra båtlivet tillgängligt för många genom att på det viset kunna ha låga avgifter på medlemskap och båtplatser, förklarar Lennart.

Klubben har dispositionsrätt till Stora- och Lilla hamnen i Smedjebacken samt Såghamnen, och i hamnen i Söderbärke. Den stora hamnen i Smedjebacken räknas som en av Sveriges största insjöhamn och är en viktig mötesplats för många besökare.

Sammanlagt finns det 450 båtplatser i Smedjebacken och Söderbärke. Förra året märkte båtklubben att det blev fler husbilar och fler båtar. Båtarna har även blivit större så behovet av bredare båtplatser har ökat, men hittills har klubben löst detta.

Facebook

ANNONS

ANNONS