ANNONS

Fortsatta satsningar på välfärden föreslås i 2023 års budget.
Foto: Arkiv

Välfärden i fokus i nästa års budget

SMEDJEBACKEN. Nyligen har kommunstyrelsen presenterat förslag på 2023 års budget till kommunfullmäktige som hålls den 21 november. Trots tuffare tider och en svårare ekonomisk situation för landets kommuner vill Smedjebackens kommun fortsätta att satsa på förskola, skola och äldreomsorg. – Vi har haft stora överskott i mer än tio år. Det gör att vi kan hålla kvar satsningarna, säger kommunalrådet Fredrik Rönning (S).

Bland satsningarna i den föreslagna budgeten pekar Fredrik Rönning ut fem områden. Till att börja med handlar det om att fortsätta investera i äldreomsorgen.
– Vi vill satsa på både utbildning av personal och på mer personal. Målet är att vårdpersonal ska vara utbildade undersköterskor och att de ska ha en trygg heltidsanställning. Smedjebacken ligger redan jättebra till jämfört med andra kommuner, men vi vill bli ännu bättre.

Smedjebackens kommunalråd Fredrik Rönning (S). Foto: Lisa Björklund

Ytterligare satsningar på äldre görs i Söderbärke där alla 67-plussare kan glädja sig åt att lunchserveringen på Hedgården kommer att bli kvar. Den infördes på prov under hösten och har visat sig vara populär.
– Därför avsätter vi pengar för det. Det kostar att gå dit och äta, men det är till ett subventionerat pris.

Lunchkostnaden har fastställts till 75 kronor på såväl Hedgården som på Gläntan, där lunch för 67-plussare sedan tidigare redan har serverats.
Även de yngre uppmärksammas i budgeten då pengar kommer att avsättas för att uppnå en jämlik förskola och skola. Ett arbete som påbörjades under 2022.
– Målet är att alla som går ut grundskolan ska ha godkända betyg. I nuläget går i genomsnitt var tionde elev ut grundskolan i Smedjebacken utan godkända betyg.

Ytterligare vill kommunen tillföra pengar på fritidsgårdsverksamheten i både Smedjebacken och i Söderbärke. Detta för att kunna utöka antalet dagar som verksamheten har öppet samt att kunna bekosta en flytt av fritidsverksamheten i Smedjebacken.
– I dag ligger den i Folkets hus i Smedjebacken men där är det för trångt. Därför kommer verksamheten flyttas till nya lokaler längre ner på Vasagatan där gymmet låg tidigare.

Sist men inte minst läggs totalt tolv miljoner kronor på gatuunderhåll mellan 2023 och 2025. Till exempel på att lägga ny asfalt samt på att bygga om vissa vägar.

Är det något ni kommer att dra ner på i budgeten?
Tack vare att vi har en stark ekonomi gör vi inga neddragningar. Det är oerhört viktigt att vi kan vara långsiktiga i det vi gör. Ska det bli bra måste satsningar göras under lång tid. Det är skönt att vi klarar av det och att vi har bra marginaler. Det bygger på att kommunens nämnder och verksamheter är duktiga på att hålla sina budgetar. Det gör att man kan tillföra mer pengar.

Eftersom inflationen är hög och räntorna stiger så kommer väl budgetöverskottet att minska?
Ja, marginalen blir mindre, det blir lite tajtare.

Det var den 8 november som budgetförslaget till kommunfullmäktige för 2023 samt en plan för 2024 och 2025 godkändes av kommunstyrelsen. Mot beslutet reserverade sig Lotta Gunnarsson (M) och Birgitta Eriksson Granqvist (M) då Moderaterna har lagt ett eget budgetförslag.

Facebook

Populärt på webben

ANNONS