“Det krävs en strukturförändring, det går inte att sätta plåster på ett magsår”, betonar Åsa Firth för Kvinnostrejk Falun. Som via temavecka och tysta demonstrationer höjer rösten för att bromsa mäns våld mot kvinnor.
Foto: Sonny Jonasson

Våldets offer manar till unisona krafttag

FALUN. Varje fredag utgör Stora torget symbolstark mittpunkt. För en orubblig vilja till konkret förändring. För ett öppet samtal bortom slutna rum. Mot våldet. – Vi vill att hela Falun och hela samhället går ihop. Det krävs en strukturförändring, säger Åsa Firth för Kvinnostrejk Falun.

Startdatum hittas på almanacksposten tillhörande den 21 april 2021.
Sedan dess demonstrerar Kvinnostrejk Falun fredagar 15.00–15.15 i stadskärnans origo. Ett initiativ som på ruta ett i Falun initierades av Malin Gullberg.

Demonstrationen sker i tystnad som en akt av vördnad för kvinnor och barn som lever gömda eller på flykt i syfte att överleva våld.
Ett våld samhället ej förmår förhindra, menar man.
Därför önskar målmedvetna individer driva ett mollstämt spörsmål gällande mäns våld mot kvinnor.

Detta för att skänka ständig tyngd till ett blytungt ämne och positionera det högre upp på samhällsdagordningen.
– Det är mycket som behöver förändras, säger Åsa Firth i Kvinnostrejk Falun.
– Vi vill nå ut till alla. Såväl de som redan är medvetna om detta, men framför allt till dem som ännu inte ser eller vet om det här ständigt pågående samhällsproblemet.

Hon förklarar värdet av att uppmärksamma unga män på det hela, och liknar ansatsen vid budskapet i Atilla Yoldas alster “Från en kille till en annan”.
Att det tidigt ska vara ok för killar att uttrycka samma känslor som tjejer. Förebygga undertryckta känslor, frustrationer, machomyter, negativa attityder och beteendemönster.
Tankegodset uppmuntrar ett överlag öppnare klimat som ska bryta mönster.

Mönster som ligger till grund för den verklighet som i dag präglar många av dem Åsa och hennes vänner kämpar för.
– Vi genomförde nyligen en temavecka om mäns våld mot kvinnor. Då hölls bland mycket annat en debatt vid vilken flera av Faluns politiker deltog.
– På plats längst fram bland åhörarna fanns då även en kvinna som lever gömd med sina barn och den otäcka verklighet hon lever i. Och ett av debattens syften var att sätta ljus på åtminstone några av våldets ohyggliga konsekvenser, berättar Åsa.

“Vi önskar se en omställning där man inte vänder bort blicken. Vi måste göra det här gemensamt”, säger Åsa Firth (till vänster i bild) för Kvinnostrejk Falun. Foto: Sonny Jonasson

Som moderator för debatten återfanns journalisten och författaren Maria Andersson som skrivit boken “Mellan väggarna” i detta ämne.
En kvinna i denna bok, “Ella”, är just den kvinna som närvarade vid debatten arrangerad av Kvinnostrejk Falun.
Hon har nu målat en tavla stark till både motiv och innebörd. “Jag skall dö men först skall jag leva”, står att läsa i det expressiva verkets nedre kant.

Åsa Firth meddelar via Kvinnostrejk Falun att kommunpolitikerna i Moderaterna, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna, Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna gemensamt köpt Ellas tavla.
– Partierna kommer att skänka den till Falu kommun och tavlan kommer att hängas på en strategiskt utvald plats för att påminna alla om det jobb som behövs göras, upplyser hon gällande kommunpolitikernas enade gest.
Gesten hyllas också av Maria Andersson, som den 27 juni och i sällskap av ett filmteam kommer till Falun för att personligen överlämna Ellas känsloladdade konstverk.

Åsa ser ytterligare positiva element i debattens tillika rundabordssamtalets kölvatten.
– Vi har redan börjat planera för nästa års upplaga, och Maria bad politikerna om löftet att “vi ses här igen om ett år”. Vi vill att den här otroligt viktiga frågan ska vara ständigt närvarande på beslutsnivå och att mäns våld mot kvinnor blir en valfråga.
Hon fortsätter:
– Överlag tycker jag att det gavs bra respons från politikerna. Att Ella var på plats och ämnet i sig gjorde detta till en väldigt stark debatt, ett väldigt starkt samtal.
– Vi vill framöver även gärna nå fler lärare då skolan har en tung roll primärt i unga människors tillvaro. Men på det hela taget en väldigt bra och givande temavecka.

Åsa Firth förklarar en ambition att knyta an till invånare på bred front för att etablera öppna spjäll.
Samtal och diskussion. Insikter för att skänka bättre utsikter.
För individ och kollektiv.
– Vi har initierat viktiga samtal med många människor, och det är ett arbete vi ämnar fortsätta. Vi vill dock se att det här lyfts några snäpp till. Att hela Falun och hela samhället går ihop. Det krävs en strukturförändring, betonar Åsa.

I ett vidare perspektiv ämnar man även rikta sig till exempelvis idrottslivet i Falun.
– Det är ett av flera forum där det kan vara nyttigt att informera och betona det positiva och motverka att eventuella negativa mönster får fäste. Vi anser att så gott som alla bör bry sig i det här då det också berör så otroligt många.

Här omnämns i uppmuntrande tonfall också “Huskurage”, som är ett i Gävle förverkligat samarbete mellan kommun, polis, Hyresgästföreningen, Medborgarskolan och Gavlegårdarna.
Ett initiativ som kan liknas vid Grannsamverkan och som ska motverka våld i hemmet och i nära relation.
– En klok satsning som känns motiverad att få stor spridning. Tanken är att en kvinna som attackeras kommer att skrika högre och föra mer oväsen om styrkan i “Huskurage” finns i byggnaden. Och förhoppningsvis också att mannen tänker efter en gång extra innan han slår, säger Åsa.

Sedan april 2021 demonstrerar Kvinnostrejk Falun varje fredag på Stora torget för att belysa mäns våld mot kvinnor. Foto: Sonny Jonasson

Hon påtalar även en för det stora hela önskad reform.
Vars innebörd sker i både ord och handling och kan bidra till att kapa negativa tentaklers inverkan.
– Vi önskar se en omställning där man inte hånar, skrattar åt misogyna och nedvärderande skämt. Att man inte vänder bort blicken. Det kan också handla om mer än det fysiska våldet.

Hon belyser aspekter av en problematik på flera plattformar:
– Våldet mot kvinnor innefattar även psykiskt våld och sexuellt våld. Dessutom det latenta hotet om våld samt materiella och ekonomiska faktorer som kan nyttjas som maktmedel.
– Att fortsätta kämpa för jämställda pensioner är därför väldigt viktigt. Vi har även haft kontakt med fackförbund som framför allt Handels, vilket omfattar branscher inom vilka många kvinnor jobbar.
Åsa Firth inflikar att undersökningar belägger mäns våld med en samhällsnota om 43 miljarder kronor per år.
Det största lidandet återfinns emellertid på mänsklig nivå.

Kvinnostrejk Falun önskar agera ögonöppnare för att färre ska riskera förnedras, hotas, misshandlas, förminskas.
Och man manar till såväl ansvar och upplyftande insatser från samhällskrafter i vidvinkelperspektiv.
– Kvinnostrejk startade i Göteborg den 25 mars i fjol, som en reaktion på att fem kvinnor på mindre än tre veckor mördats av män de hade en nära relation med.

Åsa förklarar att de som nu oförtrutet demonstrerar i Falun delvis är personer som själva utsatts för våld.
Man vill belysa ett elakartat samhällsproblem och hoppas sporra ett trendskifte i favör för livet och ökad trygghet.
– Därför önskar vi större intresse och starkare strålkastarljus på det här från både medier och politiker på både kommunal- och riksnivå.
– Det behövs genuin vilja till förändring. Vi måste ändra ett synsätt som är skevt i själva grunden. Och därför måste vi vara många och göra det här gemensamt. Det går inte att sätta plåster på ett magsår, betonar Åsa Firth.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,335206" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS