ANNONS

“Jag skulle säga att 90 procent av problemen kan härledas till hög fart och stress”, säger Assistancekårens driftschef Magnus Erikhans apropå nuläget i Dalarnas vintertrafik.
Foto: Sonny Jonasson

Vådliga vintervägar i Dalarna: “Fruktansvärt många avåkningar”

DALARNA Nu råder vinterväglag på bred front i länet. Och med det ökar trafiktillbuden.

Magnus Erikhans, driftschef vid Lundbärgarna och Assistancekåren Falun-Borlänge, har dagligen direktkontakt med bilisters konsekvenser av snö och kyla.
– Det har eskalerat ordentligt sedan snön kom på allvar, konstaterar han.

Vintern har senaste veckorna meddelat sin närvaro, och det med eftertryck.
Snödrivorna sätter stämning och minusgraderna nyper i kinder och örsnibbar – men vägarna är föremål för desto värre vinterscenarion.
Länets bärgarstyrkor har hektiska dagar, och Lundbärgarna/Assistancekåren Falun-Borlänges driftschef Magnus Erikhans reflekterar över såväl tekniska faktorer som bilförarbeteende längs vintervägarna.
– Det är fruktansvärt många avåkningar, och vi får även rycka ut som starthjälp till väldigt många som inte får i gång bilarna.

Magnus ser ett direkt samband mellan antalet bilar som inte vill starta och den myckna förekomsten av “dieselvärmare” som i dag finns i nyare bilar.
– Ja, det är vanligt förekommande. Man kör i gång den innan man ska åka en inte sällan förhållandevis kort sträcka till jobbet, bostaden eller affären.
– Sedan står bilen, och när man ska i väg igen startar den inte. Jag brukar exemplifiera som så att om värmaren körs 20 minuter bör sedan helst också bilen köras 20 minuter, annars blir det inte balans i det där och batteriet laddar ur, förklarar han.

Magnus Erikhans upplyser att han gärna skulle se en på många håll ökad försiktighet längs regionens vintervägar.
Tålamod före tempo, då vinsten i tid inte kan vägas mot de skyhöga insatserna.
– Vi ser ju det här när vi är ute på jobb, och på väg till jobb. Som förra veckan, när jag kör mot Borlänge, och det råder mer eller mindre snöstorm.
– Trafiken tar sig fram i cirka 70 kilometer i timmen i rätt prövande väglag, men ändå ser man hur det kommer folk på omkörning i full fart.

Han landar i en slutsats som ställer trafiksäkerhet och aggressiv körning i bjärt kontrast till varandra.
– Visst har folk även otur vid vissa avåkningar och mindre tillbud, men jag skulle säga att 90 procent av problemen kan härledas till hög fart och stress.
– Om det är svårt väglag, åk i 70, ligg i bilkön. Det är så stor risk för strul när farten ökar, och mellan exempelvis Falun och Borlänge tjänar man en minut i tid. Det är inte värt det, säger Magnus Erikhans.

Facebook

ANNONS

ANNONS