ANNONS

Det första vaccinet mot covid-19 har anlänt till Dalarna och vaccinering har påbörjats.
Foto: Region Dalarna

Vaccineringen startade på Borlänges äldreboenden

En rejäl juklapp blev det för många när Region Dalarna meddelade att vaccinet mot covid-19 skulle ges till de 200 första i länet, i Borlänge och Rättvik. Vilket så också skedde.

Den första leveransen om 200 doser föredelades jämt mellan orterna.
– Det är glädjande att vi nu kommer igång med vaccinationen så att vi på ett ännu bättre sätt kan skydda våra äldre Borlängebor, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.
Kommunen har valt att börja vaccinera boende som bor på Nyhöjden och Hällsjöhemmet.
– Vi har i ett första steg valt att börja på Nyhöjden och Hällsjöhemmet men så fort vi får fler doser kommer vi att fortsätta vaccinera på kommunens andra boenden, säger Pernilla Söderlund, chef för sociala sektorn.

Vaccinationsstarten skedde i samverkan med Borlänge och Rättviks kommuner. Första omgången vaccin räckte till 200 personer i länet.
– Vaccinet är efterlängtat. Det känns bra att vi nu är på gång och att vi kan börja vaccinera på äldreboenden där de mest sköra äldre bor, säger Sofia Jarl (C), ordförande i Region Dalarnas hälso och sjukvårdsnämnd.

EU:s ambition är att vaccinationsstarten ska starta samtidigt inom unionen under perioden 27-29 december 2020. Planen var att Region Dalarnas första leverans om 200 doser skulle anlända den 27 december varpå vaccinationen startar omgående på äldreboenden, vilket så också skedde.
– Vi får nu möjlighet att prova vår logistikkedja inför den omfattande och storskaliga vaccinationen av covid-19. Vi har valt Borlänge som är en större kommun och Rättvik som är en mindre kommun för att få en bred bild av hur logistik, kyltransport och samverkan mellan aktörer fungerar, sa Karin Stikå Mjöberg, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Dalarna, inför starten av vaccineringen.

Den bredare vaccinationen av covid-19 i Dalarna beräknades starta veckan därpå, då ytterliggare 1500 doser beräknades komma. Biträdande smittskyddsläkare Helena Ernlund sa till SVT Dalarna att man räknade med att kunna ge alla på särskilda boende den första dosen inom de närmaste veckorna.

Facebook

ANNONS

ANNONS