ANNONS

Per-Arne Bengtsson, ordförande i föreningen Kulturens vänner, framför byggnaden där Ferdinand Boberg tillbringade sina barndomsår.
Foto: Rose-Marie Eriksson/Arkiv

Utställning i Bobergs barndomshem

KÄRRGRUVAN I sommar kan besökare ta del av Ferdinand Bobergs konst och arkitektoniska bedrifter i Gruvfogdebostaden i Kärrgruvan där hans familj en gång bodde.

En av Sveriges genom tiderna största arkitekter, Ferdinand Boberg föddes i 11 april 1860 och växte upp i Norberg.
Utställningen med bilder av Ferdinanad Boberg är öppen varje lördag och söndag i juli klockan 12.00-15.00.

Varje söndag är det högläsning från boken “Bobergiana” en biografi med texter skrivna av Boberg om sin barndom i Kärrgruvan. Ferdinand och Anna Boberg ägnade sig åt att musicera med sina vänner på söndagseftermiddagarna. Musik bjuds det också på söndagen den 1 augusti då Leo och David Yngvesson spelar cello och piano på temat “En cellos varma toner, från Bach till Beatles”.

Ferdinand Boberg avlade arkitektexamen vid KTH år 1882 och fortsatte sedan konstnärliga studier vid Kungliga Akademin. Boberg räknas som en av Sveriges främste arkitekter, men han var även formgivare, grafiker och tecknare. Han var gift med konstnärinnan Anna Boberg och paret var flitiga resenärer i Sverige och runtom i världen. Bobergs arkitektur var banbrytande under hans karriär och han ägnade också mycket tid till att teckna kulturmiljöer som hotades försvinna.

Facebook

ANNONS

ANNONS