“Målet är att ge fler gitarrister chans att utvecklas, både amatör och proffs”, berättar upphovsmannen Joakim Eckerström om sin omtalade gitarrpryl Chordinero.
Foto: Sonny Jonasson

USA-patent och tunga hyllningar för revolutionerande gitarrpryl

FALUN. Storheten höljs i detaljerna. Som hos en snillrik gitarrinvention skapad ur Joakim Eckerströms tankefabrik. En capo som får internationellt gehör och där han äger USA-patent. – Vill tro att det kan öppna upp tänkandet lite extra för väldigt många gitarrister, berättar upphovsmannen vars kreation fått namnet Chordinero.

Tillblivelsen av Eckerströms i vissa aspekter revolutionerande uppfinning föds ur slumpen.
Tillfälligheternas spel träffar hans eget gitarrspel och ett embryo tar så sakteliga form.
Resten är, som det heter, historia.

Eller snarare uppstartsfasen av vad som i dag är en gitarrpryl hyllad av musiker världen över.
– Spelade själv en låt skriven i lite udda stämning när tankarna började vandra, berättar Joakim.
En vandring som leder till ambition och hantverk.
– Kände att det vore skönt att ha tillgång till en hybridvariant av så kallade öppna stämningar och standardstämning.

En sexsträngad gitarr är traditionellt sett grundstämd i tonerna E, A, D, G, B och E. Denna ordning avser också strängarnas position på gitarrhalsen från högst upp till längst ned.
Dessutom i form av den tjockaste till den tunnaste strängen, vilket också ger den lägsta respektive högsta tonen.
För att ge ytterligare förfogande över gitarrens tonrikedom kan en capo (italienska för “huvud” och med fullständiga namnet capotasto) nyttjas.
Detta är i korta termer ett slags klämma som fästs över gitarrhalsen och som ger möjlighet att både förenkla eller bredda gitarristens manövrar.

Joakim Eckerströms capo Chordinero i närbild. En innovation som nu har patent i USA och även förärats titeln “årets gitarrpryl”. Foto: Sonny Jonasson

Joakim Eckerström ger en inblick i kreativa världar där melodier och riff befolkar luftrummet.
– Jag utgår från ett vanligt capo och sätter sedan min hemliga lilla prägel på det. Målet är att ge fler gitarrister chans att utvecklas, både amatör och proffs.
Han fortsätter:
– Vill tro att det öppnar upp ett nytänk för alla gitarrister, oavsett man lirar pekfingervalsen eller avancerade grejer.

Han redogör för en marknad tämligen mättad av capofabrikat, och där det är av vikt att hålla sig ständigt aktuell.
Kanske därtill även säkra exponering via respekterade namn i gitarrspelandets elitgebit.
– Det är en given bonus att produkten syns i dylika sammanhang, och där har jag fått fin draghjälp av flera kända namn.
– Hörde tidigt om svårigheter att nå ut, då detta delvis är en ganska konservativ bransch. Att vissa betraktar nyheter som denna som blott en gimmick. Men jag har lyckats ta mig förbi mycket av det där, konstaterar Joakim i en durstämd analys.

Hans egensinniga tagning av kapacitet för capon landar således lätt och ledigt, rätt och redigt hos strängbändare av rang.
– Flera av dem syns med mitt capo på bilder i musiksammanhang, och därav har jag glädjande nog fått ganska snabb viral spridning av varumärket och dess egenskaper.
– Under en resa till Los Angeles fick jag möjlighet att träffa flera av dessa gitarrister, vilket givetvis känns lite häftigt och väldigt kul, berättar Joakim Eckerström.

Vars nytänk alltså kan vidga vyer hos en bred flora gitarrister – och kanske i synnerhet dem som lirat länge och söker nya infallsvinklar.
– Ja, för den som exempelvis spelar med tappingteknik, alltså med båda händerna längs greppbrädan på samma gång, och andra lite mer komplexa varianter kan Chordinero lyfta lirandet. Det blir ytterligare en dimension, du kan så att säga spela sportgitarr på ett bra sätt, skrattar Joakim åt idrottsliknelsen som i flyhänta sammanhang framstår som fullt rimlig.

I ett kreativt krypin beläget några kvarter från bostaden knåpar Joakim Eckerström ihop sin uppmärksammade gitarrinnovation. Foto: Sonny Jonasson

Han understryker vidare att capon inte är tänkt att agera “stödhjul” eller hjälpmedel i form av genväg.
Tvärtom syftar det till att öppna idérika sinnen på vid gavel och ställa till buds en tonal verktygslåda av kreativt explosiva möjligheter.
Inspiration att ta melodiska, rytmiska och eldiga eskapader till nästa destination i musicerandet.

Till dags dato har han skeppat i väg mer än 400 exemplar av sin i USA patenterade innovation. Nyligen sålde han slut lagret såväl på hemmaplan som i butik på amerikansk mark.
– Jag monterar ju ihop mina capon själv, och just den biten tar inte så mycket tid i anspråk för varje exemplar. Men det blir ganska omfattande när man ska producera många, och dessutom krävs mycket förarbete i att säkra material.
I Joakims byggen är han noga att i möjligaste mån stötta återförsäljare belägen nästgårds.
– Nyttjar gärna lokala leverantörer, och jag är även tacksam att få visa demoexemplar hos musikhandlare i Borlänge och Gävle. Därtill också för samarbetet med Dalapop, framhåller han.

Sina företagsförehavanden i gurans tecken ombesörjer han utöver sitt dagjobb och, inte minst, uppdraget som familjefar.
– Det kan vara lite svårt att få i hop det tidsmässigt, jag brukar kila upp hit till min lilla kontorsverkstad om kvällarna när tillfälle finnes, skrockar han åt vardagslivets pusselstrategier.
Efter en aningen lugnare period av begränsad produktionskapacitet är han nu åter fullt inbegripen med framställandet av patenterade capon redo att göra resan till nya ägare i världens alla hörn.
– Det är förhållandevis dyrt att tillverka dem, och jag har bildat ett aktiebolag knutet till verksamheten. Har även fått erfara många av de utmaningar som medföljer ett nystartat företag, och även patentkostnader.

Joakim Eckerström – från Jönköping och i kärlekens ämbete inflyttad till Falun 2006 – strävar efter att ständigt ha ett öga på branschen som sådan.
Som i fråga om volym och marknad må vara hetast i USA, men som också på hemmafronten förärat honom upplyftande respons från regionalt rotade, tunga namn som Clas Yngström och Good Harvests Hanna Enlöf.
– Att skapa Chordinero har överlag inneburit en musikalisk nytändning för mig. Det händer hela tiden så otroligt mycket i musikscenen och det här är mitt lilla sätt att bidra med något som kan ta gitarrspelandet framåt, avslutar Joakim.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS